- Jeg skulle ønske media hadde vært mindre personorientert

Wikileaks-talsmann Kristin Hrafnsson synes det er dumt at voldtektssaken mot Julian Assange tar fokus.

TAR FOKUS: Wikileaks-talsmann Kristin Hrafnsson (t.h) mener voldtektssaken mot grunnlegger Julian Assange (i midten) tar alt fokus. Her ankommer de to sammen med advokat Jennifer Robinson (t.v). Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpix
TAR FOKUS: Wikileaks-talsmann Kristin Hrafnsson (t.h) mener voldtektssaken mot grunnlegger Julian Assange (i midten) tar alt fokus. Her ankommer de to sammen med advokat Jennifer Robinson (t.v). Foto: AFP Photo/Leon Neal/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Med flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter fra amerikansk utenrikstjeneste og revolusjonlignende tilstander i Midtøsten, skulle islandske Kristinn Hrafnsson at fokuset ikke hadde vært på sjefen, den etterhvert verdenskjente Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.

- Vi fortsetter vårt arbeid med lekkasjene og samarbeider med flere store nyhetsorganisasjoner rundt om i verden, understreker Hrafnsson overfor Dagbladet bare timer før Assange møter opp i Belmarsh Magistrates' Court i London for begynnelsen på den to dager lange utleveringshøringa i forbindelse med de svenske voldtektsanklagene.

Assange ankom retten i 10.30-tida, ifølge Dagbladets reporter i London. Det er et enormt presseoppbud ved retten i forbindelse emd saken.

Kritiserer medienes fokus Men det er ingen ny uttalelse fra Wikileaks-talsmannen. Hrafnsson har hele tida vært klar på at Wikileaks vil bestå med eller uten Assange, og at myndighetene ikke får stanse dem.

- Det er klart at dette tar fokus, siden Assange er vårt ansikt utad. Men dessverre kontrollerer ikke jeg medienes fokus. Jeg skulle ønske media hadde satset på mer innhold, og mindre personorientert journalistikk, sier Hrafnsson til Dagbladet.

Han mener mediene burde bruke mer energi på situasjonen i Tunisia, Egypt, Jemen og øvrige land i regionen etter demonstrasjonene mot de autoritære regimene i landene.

- Vi har bidratt til situasjonen i Midtøsten, og vi mener det er viktigere å følge med på situasjonen i Midtøsten framfor det som utspiller seg i London i dag. Det er mye viktigere enn personlige saker rundt Julian Assange, sier Hrafnsson.

Mener anklagene er svertekampanje Assange er i Sverige mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Wikileaks-sjefen nekter straffskyld i saken og har hevdet at anklagene mot ham inngår i en svertekampanje. Hrafnsson har tidligere uttalt til Dagbladet at han mener amerikanske myndigheter kan stå bak.

- Vi kan ikke utelukke muligheten for at Pentagon kan stå bak. Vi har helt siden dokumentene om Afghanistan kom ut fått advarsler til folk kjent med Pentagon og amerikansk etterretning om at det ville skje en slags aksjon mot Wikileaks. Det var bare et tidsspørsmål før det skjedde, og det var det første jeg tenkte da Julian ringte meg i morges, sa Hrafnsson til Dagbladet dagen det ble kjent at Assange var etterlyst for voldtekt i Sverige.

Svenskene forbereder seg Mens Assanges advokater nå gjør seg klare til å kjempe mot svenskenes krav om utlevering klokka 11 i dag, forbereder svensk rettsvesen seg på å ta imot australieren.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljene om hvordan vi forbereder oss, men vi gjør det, sa informasjonsdirektør Karin Rosander i svensk påtalemyndighet til det svenske nyhetsbyrået TT i går.

Assanges forsvarere vil argumentere mot utlevering fordi de mener han umulig vil bli gitt en rettferdig rettssak i Sverige fordi alle voldtektssaker blir holdt for lukkede dører.

Hevder svenskene er korrupte Høytstående juss-eksperter i London advarer overfor australske Sidney Morning Herald at sjansene er små for at de vil lykkes. 95 prosent av alle europeiske arrestordre blir nemlig innfridd.

I et 35 sider langt dokument lagt ut i januar i år går Assanges advokater nøye gjennom alle detaljer i saken, og hevder svensk påtalemyndighet har opptrådt ulovlig eller korrupt i saken.

- KAN IKKE STYRE MEDIENE: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson vil at mediene skal fokusere på situasjonen i Midtøsten foran rettssaken i London. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
- KAN IKKE STYRE MEDIENE: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson vil at mediene skal fokusere på situasjonen i Midtøsten foran rettssaken i London. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix Vis mer

Assanges stjerneadvokat Mark Stephens skriver blant annet at den svenske påtalemakta ikke har myndighet til å sende ut en europeisk arrestordre i denne saken, med grunnlag i en tidligere sak som slo fast at det bare var Rikspolisstyrelsen som kan sende ut slike. I tillegg mener de utleveringen er søkt for et «utilbørlig formål» fordi hensikten er et avhør og ikke påtale.

Men dersom Assange taper saken, betyr ikke det nødvendigvis at saken er over. Wikileaks-sjefen kan nemlig anke saken videre helt opp til høyesterett.

Klokka 9.40 meldte britiske medier at Assanges kjente forsvarer, advokat Mark Stephens, hadde ankommet retten. Dagbladet lykkes ikke i morgentimene å komme i kontakt med Stephens, som sa til en reporter fra britiske Channel 4 at han ikke ville kommentere saken før etter dagens høring.

Dagbladets reporter i retten melder om et massivt presseoppbud, i tillegg til at sikkerheten er skjerpet. Det tok en time for Dagbladets reporter kom seg gjennom sikkerhetskontrollen.

FORSVARER ASSANGE: Advokat Mark Stephens. Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpix
FORSVARER ASSANGE: Advokat Mark Stephens. Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpix Vis mer