- Jeg skulle ønske vi aldri hadde kommet til den konklusjonen

Å konkludere med utilregnelighet har hatt en høy pris, ifølge rettspsykiater Torgeir Husby.

I STORMEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim er fortsatt de eneste av aktørene i Breivik-saken som mener gjerningsmannen er utilregnelig. Det har kostet, ifølge Husby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I STORMEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim er fortsatt de eneste av aktørene i Breivik-saken som mener gjerningsmannen er utilregnelig. Det har kostet, ifølge Husby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim blitt kryssforhørt om sin psykiatrirapport, og grunnlaget for at de finner Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig.

Rapporten har møtt massiv kritikk, så sterk at det ble besluttet å få utført nok en rettspsykiatrisk utredning. Denne, utført av Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, konkluderer med at Breivik er tilregnelig.

Det gjør også de 17 helsearbeiderne i spesialhelsetjenesten og helsetjenesten ved Ila, psykiater Randi Rosenquist, Bærum DPS, og helseteamet fra Dikemark (psykiater og psykolog) I tillegg har flere sakkyndigvinter i retten slaktet Sørheim og Husbys rapport.

De to står fortsatt helt alene i sin konklusjon om at Anders Behring Breivik var psykotisk 22. juli, og dermed strafferettslig utilregnelig.

Torgeir Husby sa i retten i dag, at motbøren var forventet.

- Høy pris - Jeg skulle ønske at vi aldri hadde kommet til den konklusjonen underveis i saken. Det har hatt sin pris, sier Husby - og mener utilregnelig-diagnosen.

-  Vi har følt oss pressa, og hatt hyppig kontakt, men kommet fram til at vi ikke kunne satt navnet vårt under en annen erklæring, sier Husby.

Han sa tidligere i dag at de hadde forventet kontroverser, men at de måtte at blesten de møtte i virkeligheten var ti ganger sterkere enn de hadde forventet.

- Betydelig belastning Husby snakket allerede under sin innledning i går om den voldsomme kontroversen deres rapport skapte.

- Da vi tok på oss dette oppdraget hadde vi ikke fantasi til å se det som ville komme. Det har vært en betydelig belastning å være del av denne saken, sa Husby.

- Det er enestående at en erklæring er blitt lagt ut i media og blitt dissekert fra alle kanter. Vi er blitt beleiret av pressen, med krav om kommentarer til annenhver setning i erklæringen og kritikken som har kommet opp. Dette kaster skygger over psykiatrien, sa Husby.