Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skulle sette inn bilen min, men turte ikke

Hagl på størrelse med fyrstikkesker falt ned over Østfold på mandag. Mer uvær i vente i kveld.

SOM EN FYRSTIKKESKE:  De største av haglene var på størrelse med en fyrstikkeske. Lars Håkon Langgård veide en av dem til 16 gram. Foto: Lars Håkon Langgård
SOM EN FYRSTIKKESKE: De største av haglene var på størrelse med en fyrstikkeske. Lars Håkon Langgård veide en av dem til 16 gram. Foto: Lars Håkon Langgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en kraftig regnskur på mandag fant Lars Håkon Langgård hagl på størrelse med fyrstikkesker i hagen sin utenfor Fredrikstad.

- Jeg har aldri sett så store hagl før, sier han til Fredrikstad Blad, som skrev om saken først

Han forteller at det bråka noe fryktelig da det sto på som verst.
 
- Egentlig hadde jeg tenkt til å sette inn bilen, men jeg turte ikke. Det er greit å ikke bli truffet av så store isklumper, sier han til Dagbladet. 

Så store hagl som dette, er svært uvanlig i Norge. Vanligvis blir de ikke større enn en cirka en halv centimeter i diameter. 

Henger sammen med værtypen - Det store haglet henger sammen med værtypen vi er inne i, forklarer statsmeteorolog Arild Mentzoni. 

Haglet dannes når skyene vokser opp seg opp til rundt 10 000 meters høyde.

- Når skyene vokser seg veldig høye og det er mye bevegelse eller vind inne i skyen kan ispartiklene bare vokse og vokse. På grunn av sterk vind oppover faller de ikke ut, til de har blitt så tunge at det ikke går lenger, forteller Mentzoni, som har hørt om hagl som har vært på størrelse med tennisballer.

- Men det har ikke vært her til lands.

Gjensyn med uværet Allerede i kveld eller i morgen kan vi få et gjensyn med haglet i Sør-Norge.

- Østafjells får vi en ny runde med byger både i kveld og i morgen. Kraftigst blir det i morgen. Regnskurene kan bli like kraftige som de vi så i går. Det kan også komme hagel og torden, sier han. 

Uværet begynner i Agder i kveld og drar seg nordover gjennom Telemark. 

BRÅK:  Det var et forferdlig bråk da det haglet som verst. Foto: Lars Håkon Langgård
BRÅK: Det var et forferdlig bråk da det haglet som verst. Foto: Lars Håkon Langgård Vis mer

- Mange spør om Bisett Games. Vi tror det skal ha passert Oslo før det starter der i morgen kveld, sier han. 

Deretter setter det turen Møre- og Romsdal og Trøndelag, som enn så lenge har et ganske pent vær.

Sol i nord Også på Vestlandet regnet det kraftig tidligere i uken, og mer regn blir det i kveld. Fra i morgen ettermiddag kan Bergenserne derimot vente seg en lettere værtype.  

Det peneste været er det de nordligste fylkene som får de neste døgnene.  

- I Nordland, Troms og Vestfinnmark blir det pent vær og varmt, med enkelte regnbyger. I Østfinnmark vil det være noe mer skyer, sier han. 

• Sjekk værmeldignen på Dagbladet.no/vaer

SPRED UTOVER HAGEN:  Isklumpene lå spredd utover Lars Håkon Langgårds gressplen i Slevik utenfor Fredrikstad. Foto: Lars Håkon Langgård
SPRED UTOVER HAGEN: Isklumpene lå spredd utover Lars Håkon Langgårds gressplen i Slevik utenfor Fredrikstad. Foto: Lars Håkon Langgård Vis mer