PÅ RØMMEN: Her er Stina Brendemo Hagen på flukt fra Bolivia. Ifølge NRK er dette bilder fra når Brendemo Hagen og sønnen krysser grensa til Brasil. Foto: TVNORGE
PÅ RØMMEN: Her er Stina Brendemo Hagen på flukt fra Bolivia. Ifølge NRK er dette bilder fra når Brendemo Hagen og sønnen krysser grensa til Brasil. Foto: TVNORGEVis mer

- Jeg skulle spille kona til han jeg dro med

Stina Brendemo Hagens (20) flukt fra Bolivia blir TV-dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flukten til Stina Brendemo Hagen (20) og hennes lille sønn fra Bolivia til Norge blir dokumentarfilm.

TVNorge har kjøpt materialet som viser den kokaindømtes flukt ut av landet. Mandag går dokumentaren på TVNorge, men NRK viste i dag utdrag fra filmen. Dokumentarfilmen lages av selskapet Globus Media.

Den kokaindømte 20-åringen ble i slutten av juli løslatt fra fengsel mot kausjon og meldeplikt. Så forsvant hun.

- Spilte kone Ifølge mannebladet Alfa skal hun ha fått hjelp til flukten av leiesoldater fra et internasjonalt selskap. 24. oktober kom hun tilbake til Norge.

- Jeg skulle spille kona til han jeg dro med, sant, sier Stina Brendemo Hagen i dokumentaren.

I dokumentaren, som akkurat nå klippes ferdig, ser man blant annet Brendemo Hagen kjøre båt på en elv i jungelen over grensa til Brasil uten pass eller annen dokumentasjon.

- Det var helt greit faktisk. Bare å sette seg i båten og krysse elva over til Brasil, sier Brendemo Hagen i dokumentaren.

I et annet klipp, som ble vist på NRK Dagsrevyen i kveld, møter hun politiet.

- Det er ikke verst altså, at vi kan hilse på snuten, og så tenker jeg bare: De har ingen peiling på hva jeg egentlig driver med, sier hun.

Flere av bildene i dokumentaren er tatt av Brendemo Hagens mor. Moren var ikke med på flukten og TVNorge ønsker ikke å opplyse hvem som har filmet denne, og viser til kildevernet.

- Spektakulær historie I en pressemelding opplyser TVNorge at dokumentaren forteller den svært spesielle og spektakulære historien om norske Stina Brendemo Hagens flukt fra Latin-Amerika, der hun sonet en dom for kokainsmugling.
 
- Dette er en usedvanlig historie om ei norsk tenåringsjente som blir fengslet og dømt for kokainsmugling. Etter tre og et halvt år klarer hun å rømme hjem til Norge. På toppen av det hele har hun med seg sønnen sin på ett år som hun fødte i fengselet. Denne dokumentaren tar oss med på innsiden og viser hva som egentlig skjedde i forkant, under og etter den berømte flukten fra Bolivia, sier kommunikasjonsdirektør i TVNorge og prosjektleder for dokumentaren, Svein Tore Bergestuen.

I pressemeldingen understrekes det at dokumentarfilmen verken tar stilling til skyldspørsmålet eller den rettslige prosessen som ligger til grunn for domfellelsen av Stina Brendemo Hagen.

- Det er tre stolper i denne dokumentaren. Det er flukten, morens kamp for å få datteren hjem og et spesielt forhold mellom en journalist og en straffedømt, sier Bergestuen til Dagbladet.

Alfas såkalte «stjernereporter» Jonas Forsang har innrømmet at han kjente til flukten på forhånd og var med på deler av den. Forsang er også gudfaren til sønnen til Brendemo Hagen. Forsang bidrar også i dokumentaren.

- Ikke finansiert flukten Til NRK sier Bergestuen at TVNorge ikke vet nøyaktig hvem hjelperne underveis i flukten er og de kan ikke utelukke at de ved å kjøpe rettighetene til dokumentaren har vært med på å finansiere flukten.

- Vi vet at det ikke kan ha gått til selve flukten, for det vi har betalt har kommet etter at hun kom hjem, sier Bergestuen til Dagbladet.

- Vi vet det vi trenger å vite for å lage en dokumentar om hennes historie, sier han og legger til at de har betalt standardpris for dokumentaren.

Dagbladet traff i går Stina Brendemo Hagen på en kafé i Oslo. Da ønsket hun ikke å kommentere hjemkomsten til Norge.

Globus Media viser til Svein Tore Bergestuen i TVNORGE for å besvare spørsmål om filmen.

- INGEN KOMMENTAR: Dagbladet traff i går Stina Brendemo Hagen på en kafé i Oslo. Da ønsket hun ikke å kommentere hjemkomsten til Norge.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- INGEN KOMMENTAR: Dagbladet traff i går Stina Brendemo Hagen på en kafé i Oslo. Da ønsket hun ikke å kommentere hjemkomsten til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer