- Jeg skulle vært puddel, ikke muslim

Det var en av vitsene til Omar Marzouk (32). Nå er det ikke moro lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no) Standupkomikeren Omar Marzouk pleide å vitse om hvor vanskelig det er å være muslim i Danmark.

- Hunder i dette landet har egne gravsteder, ikke muslimer. Så enten må jeg sendes ut av dette landet i en eske, eller skifte navn til Fluffy, sa han før.

Vanskelig å være komiker

Tidligere lo danskene av vitsene hans. Nå kommer de bare med tilrop som «pakkis, reis hjem» om han tar puddelvitsen, skriver International Herald Tribune. Etter at Jyllands-Posten publiserte sine 12 karikaturer av profeten Muhammed i september, har rasemotsetningene i Danmark blitt så skarpe at atmosfæren er amper, selv på komikerklubber.

- Det er blitt vanskelig å være muslimsk komiker i dette landet, sier 32-åringen til avisen.

- Integreringen har feilet fordi den danske regjeringens forestilling om bedre integrasjon, er «la oss ha en tyrkisk natt og se en magedanser».

- Feigt og kalkulerende

En feig, kalkulerende provokasjon for å sette sinnene i kok hos muslimer. Det mener Marzouk om Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten. Likevel støtter han avisens rett til å publisere dem, ettersom den samme ytringsfriheten gir ham mulighet til å provosere til debatt med sin komikk.

- IKKE LENGER MORSOMT: Å være komiker i Danmark er ikke lenger det samme. Foto: Promoside Fbi.dk.
- IKKE LENGER MORSOMT: Å være komiker i Danmark er ikke lenger det samme. Foto: Promoside Fbi.dk. Vis mer

- Karikaturene har polarisert Danmark, slik at både muslimer og ikke-muslimer nå sier «Du er enten med oss eller mot oss». Men en karikatur av Muhammed med en bombeformet hatt, er da åpenbart mindre skadende for muslimer enn et foto av en muslim som kapper hodet av noen, sier han.

Mørk humor

I likhet med Shabana Rehman i Norge og Shazia Mirza i Storbritannia, bruker Marzouk humor og selvironi for å minske kulturkløften mellom islam og vesten.

Den ifølge International Herald Tribune, er det Marzouk som har den mørkeste humoren av de tre. Som da han på humorfestivalen i Edingbugh i august ba publikum om la vær å drepe ham, dersom vitsene hans ikke var morsomme.

- Jeg vil ikke dø. Jeg er ikke den typen muslim, sa han.

Men Marzouk sier at fremgangen til det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti har gjort det vanskeligere å lage satire på innvandreres problemer i det danske samfunnet.

- Når politikerne er så ekstreme, er det vanskelig for komikere og satirikere, for hvordan kan det de sier overgå politikerne?

Flytter

I intervjuet med International Herald Tribune sier han at han ikke lenger vil bo i Danmark, men heller flytte til London.

- Jeg flytter fordi jeg er trett. Det er for spent her, og det er ikke lenger så morsomt å være morsom.