- Jeg skullevært dau...

Han fikk ett hjerneslag, to blødninger og gjennomgikk tre store operasjoner i løpet av ei uke i slutten av november. Men fra høsten er Steinar Bastesen tilbake på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skulle vært dau, for 88 prosent av dem som får hjerneslag, dør, og bare to prosent går tilbake til yrkeslivet, er jeg blitt fortalt. At jeg da kommer tilbake til Stortinget, må være temmelig unikt, sier Kystpartiets Steinar Bastesen (57). Men han venter etter alt å dømme til høsten med å gjeninnta plassen i finanskomiteen.

- Det er veldig mange gode grunner til det. Nå ligger det an til at jeg kan begynne å arbeide igjen fra 10. juni. Men da er det så kort tid igjen av vårsesjonen at det er bedre at min vararepresentant, Karl-Anton Swensen, får gjøre seg ferdig med de sakene han har holdt på med i mitt fravær. Han har forresten gjort en god jobb, han, sier Bastesen.

Kjapp i replikken

Etter ett hjerneslag i lillehjernen, to blødninger og tre operasjoner i løpet av ei uke i slutten av november i fjor var det ikke mange som regnet med at Bastesen skulle gjenvinne helsa og kjempe seg tilbake til rikspolitikken. Men i telefonintervjuet med Dagbladet er det ikke noe som tyder på at han er svekket. Talen er klar, replikken kjapp og latterkulene like lystige som før. Og i bakgrunnen piper mobiltelefonene. Som før...

Trøkken i fjor høst er ikke den første som har rammet Bastesen. Han hadde hjerteinfarkt i 1984, og skiftet fire blodårer i en bypass-operasjon i 1995.

Det hører også med i en slik sammenheng å minne om at han i 1976 var så farlig nær en hvalkanon som gikk av at han i en periode var uten syn på ene øyet.

- E' har ingen forklaring. Men Vårherre må se mon i mæ tel å gjer' forskjellige jobba, sier han.

Rekonvalesent

I vinter har han vært rekonvalesent på Sunnaas sykehus på Nesodden utenfor Oslo, deretter på et privat helsesenter i Spania og de siste 14 dagene på Helgeland rehabiliteringssenter i Sømna. Han sliter fortsatt litt med dobbeltsyn, og bruker tidvis lapp foran det ene øyet, men har godt håp om at synet skal normalisere seg etter hvert.

- Og så er jeg litt ustabil i gangen. Men jeg kan stå på ett bein og ta på meg buksa og det er en stor framgang, ler han.

Vanlig stilling

- Men du kan vel neppe fortsette i samme turbostil som før når du etter hvert kommer tilbake til arbeidslivet?

- Jeg har arbeidet 15 timers dag i mange år, men nå vurderer jeg om jeg skal gå ned til vanlig stilling, skratter han.

- Hva blir de viktigste politiske sakene for deg når du kommer tilbake på Tinget?

- Det aller viktigste blir å arbeide for en bedre kystovervåking for å hindre at oljeutslipp asfalterer kysten med mjuk-asfalt. Dessuten skal jeg kjempe for redningsskøytene og for at vi får redningshelikoptre med stor rekkevidde. Jeg skal fortsette å slåss for kystfolkets interesser, sier Steinar Bastesen.

<B>UNIKT: - Jeg skulle vært dau, for 88 prosent av dem som får hjerneslag dør, sier Steinar Bastesen.