FORBANNET: Mannen i shorts skulle både slå Dagbladets reporter (t.h.) og knuse bilvinduene våre hvis vi ikke slettet bildene vi hadde tatt. Mannen i bakgrunnen lot seg intervjue og beklaget kollegaens oppførsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORBANNET: Mannen i shorts skulle både slå Dagbladets reporter (t.h.) og knuse bilvinduene våre hvis vi ikke slettet bildene vi hadde tatt. Mannen i bakgrunnen lot seg intervjue og beklaget kollegaens oppførsel. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Jeg slår hvis dere ikke sletter bildene. Porten er lukket, så dere kommer ikke ut

Steinleggerne på Notodden ble sinte da Dagbladet kom på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOTODDEN (Dagbladet): - Jeg slår deg hvis du ikke sletter bildene, sier en ung, pent antrukket skotte til Dagbladet.

En steinleggerbil med henger har sperret veien så vi ikke kommer vekk, og en annen steinlegger lukker også selve porten inn til Notodden camping.

-  Porten er stengt, dere kommer ikke ut. Jeg eier denne campingplassen. Jeg så at dere tok bilder. Jeg knuser bilruta deres hvis dere ikke sletter bildene.

- Nå truer du en journalist i en riksavis.

- Ja, jeg truer deg. Fordi nordmenn er en haug med løgnere. Porten er låst, jeg skal knuse vinduene deres.

- Dreper ikke neshorn Dagbladet skrev i går hvordan lokale håndverkere på Kongsberg har dannet vaktpatruljer som tar bilder og noterer bilnummer for å dokumentere steinleggertrafikken i området.

- Vi må ta saken i egne hender. Det er ingen andre som gjør noe, sa tømrer Geir Lundheim.

Mandag kveld oppsto det en situasjon på Notodden camping da Lundheim tok bilder av steinleggerbilene som sto der - to av disse bildene sto på trykk i Dagbladet på tirsdag.

Dagbladet reiste i går selv til Notodden for å snakke med steinleggerne som bor på campingplassen. For å sikre dokumentasjon tok vi på forhånd bilder av campingplassen og bilene. Det provoserte en av steinleggerne.

LUKKET PORTEN: Steinleggerne lukket porten til Notodden camping slik at Dagbladet ikke kunne kjøre ut, og sperret også veien. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LUKKET PORTEN: Steinleggerne lukket porten til Notodden camping slik at Dagbladet ikke kunne kjøre ut, og sperret også veien. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Dere skriver bare løgn, jeg snakker ikke med dere. Jeg styrer campingplassen her, dere kommer ikke ut før dere har slettet bildene, roper han.

- Dreper ikke neshorn En røslig mann i 40-årene kommer til, og den yngre mannen går vekk.

- Du vet ikke hva han har opplevd, han er bare litt heit i toppen, sier den nyankomne - som sier han heter John og er skotte.

John er også forbannet - men på mediedekningen av de omreisende steinleggerne. Og på det irske miljøet som, slik det har gått fram både i artikler i Dagbladet og i uttalelser fra Økokrim, er involvert i flere former for global, organisert kriminalitet.

- Vi er ikke irer, vi er skotter. Vi bor fem familier på campingplassen her nå, og vi er her bare for å jobbe.  Vi dreper ikke neshorn. Det er det irene fra Rathkeale som gjør, sier skotten til Dagbladet.

Innrømmer skattesnusk - Jeg har ikke sett et jævla neshorn i hele mitt liv, langt mindre drept ett. Jeg har ikke drept en elg en gang, sier skotten.

Han innrømmer likevel at det også kan forekomme svin på skogen i hans virksomhet.

- Jeg skal ikke stå her og si at jeg betaler skatt hele tiden. Jeg betaler skatt noen ganger, men noen ganger gjør jeg det ikke. Noen liker svart arbeid, sier skotten.

- Men hvem har det ikke sånn innimellom? Jeg driver også og skal ordne skatteforholdene mine nå.

- Ikke slavearbeid Dagbladet har dokumentert flere tilfeller der steinleggere betaler rumenske og østeuropeiske arbeidere ned i 39 kroner timen. Til påstander om slavearbeid sier skotten:

- De kaller det slavearbeid - men jeg står ikke akkurat der med pisken? Du vet hvordan rumenere er, de kommer og tigger deg om penger.

- DRA TIL HELVETE: Steinleggerne var ikke begeistret over å få besøk av journalister. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- DRA TIL HELVETE: Steinleggerne var ikke begeistret over å få besøk av journalister. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han illustrerer poenget med et bedende blikk og foldede hender.

- Hvor mye betaler du til dine arbeidere?

- De er fornøyd med lønna si.

Stakk i går Kim Tresland, som eier campingplassen, var ikke kjent med at det bodde steinleggere der.

- Dette var ikke bra. Men etter det jeg har fått høre har de oppført seg bra tidligere, og de er på vei til å flytte til et annet sted nå, sier Tresland.

DRITT LEI: Murer Geir Martinsen og tømrer Geir Lundheim er frustrert over ulovlige steinleggere - og kjører nå patruljer hvor de dokumenterer virksomheten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DRITT LEI: Murer Geir Martinsen og tømrer Geir Lundheim er frustrert over ulovlige steinleggere - og kjører nå patruljer hvor de dokumenterer virksomheten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer