Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg slåss mot IS når som helst

Norsk-kurdiske Hosheng (24) kjempet mot ekstremistene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien måtte flykte fra Saddams kjemiske bomber i Irak i 1988. I sommer dro 24 år gamle Hosheng fra Oslo tilbake til landet for å kjempe mot de brutale IS-krigerne.

- Det er enten deg eller dem. Du må jo forsvare deg, sier Hosheng Kerkuki til Dagbladet om hva han tenkte da han løsnet sitt første skudd mot en IS-posisjon utenfor Kirkuk i Irak i september.

Hosheng Kerkuki kom til Norge da han var en måned gammel.
- Faren min hadde et sveiseverksted. Så ble vi drevet ut av byen vår - Kirkuk - av Ba'athpartiet, Saddams parti. Og da rømte faren min og hele familien til fjellene og ble geriljasoldater. Der var vi  helt til 1988 da vi ble bombet med kjemiske bomber. Deretter rømte vi til Iran og så  videre til Tyrkia der jeg ble født. I 1990 kom jeg til Norge som flyktning, forteller 24-åringen.

Minnestund Dagbladet møter Kerkuki i lokalene til den kurdiske kulturforeningen i Oslo. Minneprotokollen over norsk-kurderen Erol Can ligger fremdeles framme. På veggen henger et bilde av 28-åringen som ble den første nordmannen som ble drept i kamper terroristene i Den islamske Staten (IS, tidligere ISIL). Hosheng var der på minnestunden.
- Alle som dør for å forsvare landet sitt blir sett på som martyrer. Akkurat som de norske soldatene som døde i Afghanistan. De blir hedret. For alle er det en stor ære å forsvare landet sitt - og i ytterste konsekvens dø for landet sitt, mener han.

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, ikke vet hvor mange som har reist for å kjempe mot IS. Det er likevel ikke noe som er ønsket, sier Bernsen til NTB.
— Det er ikke uproblematisk, men vi er langt mer urolige for dem som har holdninger om å utøve vold, sammenlignet med dem som reiser ut å for støtte sin egen befolkning, sier han.

KRIG: Hosheng Kerkuki kjempet i frontlinjene mot IS og opplevde at  kamerater ble drept i krigshandlingene. Foto: Privat.
KRIG: Hosheng Kerkuki kjempet i frontlinjene mot IS og opplevde at kamerater ble drept i krigshandlingene. Foto: Privat. Vis mer

- Klarte ikke å se på
Hosheng Kerkuki har hatt en normal norsk oppvekst. Familien kom først til Bodø før de flyttet til Oslo da han var 13. Førstegangstjenesten gjennomførte han i Madlaleiren i Stavanger. Han utdannet seg til trykker.
Nå i sommer var han kommet inn på skole etter at krisen i trykkeribransjen rammet også ham.
Men da IS jaget titusenvis av flyktninger fra den religiøse minoriteten yazidiene opp i fjellene etter å ha erobret den irakiske byen Sinjar og omliggende landsbyer, ville ikke 24-åringen sitte i ro i Oslo lenger.
Han ville kjempe mot IS.  
 - Da jeg dro var det krisen på fjellet. Da klarte jeg ikke å sitte og se på.

Reise på dagen I august dro han tilbake til Kirkuk — byen familien måtte rømme fra Saddam for over 25 år siden. 

- Jeg bestilte billett. Og dagen etter var jeg på flyet, forteller han.

Strategisk viktige Kirkuk med oljefeltene rundt har et stort militært nærvær.
-  Alle der har familie som kjemper. Det var ikke vanskelig å komme i kontakt med de frivillige styrkene, forteller Hosheng.

Før han dro til fronten fikk han to ukers opplæring på russiske våpen som RPG (rakettdrevet granat), Kalasjnikov- og Dragunov-rifle.
-  Den første dagen var jeg bak fronten. Da var det å bli kjent med andre krigere og få utdelt ammunisjon, forteller Hosheng som hadde rollen som vanlig geværmann i Peshmerga (de frivillige kurdiske styrkene).

IS-flagg Ifølge Hosheng lå fronten et par kilometer unna. Der kunne han se flaggmalte vegger og IS-flagg.
- Det var kurdiske landsbyer foran oss som var okkupert av IS. Det var egentlig front mot front.

NORSK SOLDAT: Hosheng har gjennomført førstegangstjenesten i Norge og har grunnleggende militære ferdigheter. Derfor ble han fort satt inn i striden og fronten mot IS. Foto: Privat.
NORSK SOLDAT: Hosheng har gjennomført førstegangstjenesten i Norge og har grunnleggende militære ferdigheter. Derfor ble han fort satt inn i striden og fronten mot IS. Foto: Privat. Vis mer

For noen virker krig glamorøst. For mange andre er det et helvete.
- Sannheten om krig er at det er ganske kjedelig, mener 24-åringen fra Oslo.

- Hvordan var første dagen i strid?
- Du blir jo vant til det før det kommer. I og meg at det kommer inn bomber hele tiden du er i leiren. IS viser tilstedeværelse ved  regelmessig å sende inn bomber med bombekastere. Man blir relativt vant med det. Så er det skytetrening når det ikke er krig. Når man ikke er i strid, så trener man hele tiden. Det er ikke sånn at man bare sitter og venter.

Frivillige - Hvordan arter kampene seg?
- Kampene begynner gjerne ved at IS angriper. I og med at vi valgte å forsvare oss - og ikke ta over landsbyene. Så det starter gjerne tidlig på morgenen eller seint på natten. Så kommer det mer og mer styrker som står klare i nærheten og som skal støtte opp om angrepene, forteller Hosheng som var ved fronten i tre-fire måneder.
Nærmere enn et par kilometer kom han aldri en IS-kriger.

- Var du i fare?
- Nei, ikke av kuler. Men en av dem jeg bodde med i samme hus i leiren.

- Drepte du sjøl?

- Ikke direkte i alle fall. Jeg var med i kampene for å si det sånn.

- Hvem var dem du kjempet med?
- Det var for det meste frivillige kurdere fra Kurdistan.  Flesteparten av dem var ungdommer. Det var et par leger. De var voksne som var med på trening. Når de ikke var på jobb, så var de med i fronten. De fleste av de frivillige var førstegangsstridene, forteller han.
For Hosheng innebar tida ved fronten at han også gjorde andre ting.
- Jeg var med og trente opp frivillige. Ikke så mye i våpen, men andre ting. Vi hadde ID-sjekking. Så livet var ikke bare å sitte ved front. Vi hadde for eksempel også innsamlingsaksjoner til flyktninger.

Ikke religiøs - Kurderne har vært i konflikt i flere tiår. Hva gjør det med dere?
- Det gjør at jeg er villig til å delta i krig. Hele familien har gjort det før meg. Bestefaren min har gjort det. Så det faller naturlig, sier Hosheng.

24-åringen er sjøl ikke et religiøst menneske. Og har svært lite til overs for de ekstremistiske islamistene han sloss mot.
- IS er en brutal organisasjon. Når det gjelder ideologien deres, er det helt uforståelig at folk kan tro på det og følge dem. I alle fall når en ser på handlingene deres. Det kan hende de sier ting som er i tråd med islam, og som kan trekke til seg mennesker. Men en må se på handlingene. Da er det ikke mye fint å si om dem, mener han. 

- Hvorfor reiste du hjem igjen? 
- Da jeg dro tilbake til Norge var situasjonen relativt stabil. Det var ikke fare for at IS skulle ta over noen landsbyer. Da følte jeg ikke at det var så mye bruk for meg, sier han.  

TILBAKE I NORGE: : Norsk-kurdiske Hosheng Kerkuki (24) kjempet i sommer sammen med kurdiske styrker mot IS i Irak.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILBAKE I NORGE: : Norsk-kurdiske Hosheng Kerkuki (24) kjempet i sommer sammen med kurdiske styrker mot IS i Irak. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Kunne du tenkt deg å dra tilbake? 
- Ja, hvis situasjonen forverrer seg, så drar jeg. Jeg vet at det er mange som meg som er villige til å dra uten å tenke seg om to ganger.
Hoshengs familie har levd med kriger av og på i mange tiår.

- Fryktet du at du må ta samme tur om 20 år? 
- Vi ser jo etter hvert et mønster at det hver 20. år skjer et folkemord eller en ny krig. Jeg er villig til å ta den turen når som helst, sier Hosheng.

- Jeg slåss mot IS når som helst
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media