Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg sliter med kjendisnykkene

12 år med autografskriving, 6 globale hits, verdensturneer med hylende fjortiser i hæla og listetopper i England og USA har satt sitt preg på Morten Harket. - Hele tida jobber jeg bevisst med kjendisnykkene. Og nå føler jeg at jeg lykkes, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjort er gjort. Jeg kan ikke lure meg unna min egen fortid. Må jo bare innse at min situasjon er annerledes enn den er for de andre jeg har jobbet med på min nye plate. Sammen med denne gjengen har jeg ikke hatt problemer med å holde egoet tilbake. Jeg sliter, men føler jeg har lykkes i jobbinga med kjendisnykkene.

- Er imponert over gutta som ikke har gitt meg en tøddel gratis under innspillingen av plata. Men jeg er også imponert over meg selv, som klarte å gi dem fullstendig frie tøyler.

Harket er selvfølgelig rutinert på å være i fokus for oppmerksomheten. Men i den skapende prosessen har han teamwork som ideal.

- Jeg ønsker meg innblanding og tror det er smart å menge seg med andre. Selv om dette er en soloplata, er det ingen egoer som dominerer.

Jeg har jobbet bevisst med å være jordnær - og meg selv.

Håvard Rem, som har skrevet de fleste tekstene på den nye plata, mener også at superstjerna Morten Harket har beholdt bakkekontakten.

- Han har tatt utrolig liten skade av livet som verdensartist, sier Rem.

Hogde ved

Plata med tittelen «Vogts Villa» ble sluppet i går. Den er oppkalt etter huset der innspillingen foregikk. På ei øy i skjærgården utenfor Kristiansand uten strøm og ferskvann.

- Vi etablerte vårt eget selvstendige liv i 12 dager på øya. Musikerne måtte jobbe mest.

Siden det var minst behov for meg, måtte jeg brukes som sjauer. Bar vann, hogde ved og skipet utstyr. Vi fikk oss et par ørefiker underveis. Men gjennom slitet løftet vi oss selv til inspirasjonens øyeblikk og til spillingen.

Plata er blitt jordnær og fysisk, synes Harket selv. Og han virker oppriktig entusiastisk. - Nå vil jeg i gang med enda en plate umiddelbart. Det skal bli mer folkrock, en retning jeg kjenner i meg selv.

- Ikke egoprosjekt

Selv om dette er en soloplate, presiserer Harket gjentatte ganger at plata ikke er et egoprosjekt.

- Verken for meg, tekstforfatterne eller gutta i bandet. Vi er bare interessert i fellesuttrykket som oppstår oss imellom.

Fellesuttrykk har likevel sine individuelle kvaliteter som mandolin med folkrock-preg og poesi framført på plata av Håvard Rem. Han leser, snakkesynger og korer.

- Vokalist Harket, poetene Ole Sverre Olsen og Håvard Rem er en trio i begynnelsen av noe som skal utvikles videre, sier Harket. Han har samarbeidet med Håvard Rem i tre år. Poeten beskriver samarbeidet og møtet med Harket som en tilnærming.

- Han kommer fra MTV og jeg fra innkjøpsordningen, er Rems bilde på det.

- Det er ikke bare i musikkuttrykket vi møtes. Vi møtes også i tekstene. Sammen gjør vi dem til mer enn sang.

Noe helt annet

Harket hadde bra suksess med engelske tekster på sitt forrige album «Wild Seed». - Hvorfor gikk du da over til norsk?

- Det har med interesse å gjøre. Å ta tak i norske tekster er en varm potet, men disse er spesielt gode. Å synge på norsk er en helt annen utfordring. Det er ikke mer og heller ikke mindre utfordrende enn å synge på engelsk. Men det krever noe helt annet og nytt av meg. Norske tekster kommer jeg garantert til å fortsette med.

Ecstasy og død

Sangen «Himmelske danser» handler om rusmiddelet ecstasy.

- Flere av tekstene på plata bruker abstraksjon på en folkelig måte. Men temaene er veldig konkrete, for eksempel denne om ecstasy. Den treffer meg rett i brystet. Den er vakker og full av liv, full av kjærlighet og full av sorg.

Låta «Gammal og vis» er en drepende harselering over 68-generasjonens frustrasjoner - en gjeng med gamle griser som trivdes best på Club 7, før hiv-faren ødela all moro.

«Rød og blå var verden før

Nå er verden bare rør»

- Den ble til siste natt på øya og er egentlig bare kødd, sier Rem.

Også på engelsk?

Harket ønsker å legge ut på turné hvis folk fremdeles vil høre ham. Han ser heller ikke bort fra en utenlandslansering av en engelskspråklig versjon av plata.

- Jeg har fremdeles et navn der ute i verden. Men en utenlandslansering må være profesjonell. Warners forrige forsøk med «Wild Seed» hang ikke på greip, konstaterer vokalisten.

Det var derfor han brøt med plateselskapet. Nå skriver han nye kontrakter for hver enkelt plate han utgir.

Se anmeldelsen av Harkets nye plate.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media