KNIVSTUKKET: Fra sykehussenga forteller en av de skadde israelske soldatene at han ble angrepet av en rasende mobb, kastet ned fra dekk og knivstukket. Foto: Moran Ma'ayan/Haaretz
KNIVSTUKKET: Fra sykehussenga forteller en av de skadde israelske soldatene at han ble angrepet av en rasende mobb, kastet ned fra dekk og knivstukket. Foto: Moran Ma'ayan/HaaretzVis mer

- Jeg sloss mot terrorister bevæpnet med kniver og køller

Den israelske soldaten forteller at han ble kastet ned fra dekk og knivstukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fremdeles er mye av omstendighetene rundt bordingen av den internasjonale hjelpekonvoien uklare, og både FN og andre internasjonale aktører har bedt om en uavhengig gransking. Men utfallet av den israelske militæroperasjonen er klart. Minst ni av de mange hundre aktivistene ble drept.

Det har vekket internasjonal fordømmelse og kastet Israel ut i en diplomatisk krise, som eksperter mener kan få uante konsekvenser.

Israel på sin side har siden de første meldingene kom i går morges, hevdet at deres kommandosoldater handlet i selvforsvar da de skjøt med skarp ammunisjon mot aktivistene.

Sloss mot terrorister Videoklipp som det israelske forsvaret har offentliggjort, viser hvordan soldater som fires ned på dekk fra helikopter slåss mot aktivistene om bord på hovedfartøyet Mavi Marmara.

For første gang har en av dem som deltok i bordingen gitt sin versjon av den dramatiske timen.

- Jeg var nummer to som ble senket ned på dekk via tauet. Han som var før meg var allerede omringet av en hel gjeng med mennesker. Det begynte som en kamp mann mot mann, men så plutselig kom flere og flere til og kastet seg over oss. Jeg måtte kjempe mot en god del terrorister som var bevæpnet med kniver og køller, sier den unge israeleren, som er anonymisert og referert til som «kaptein R» av den israelske avisa Haaretz.

Fra sykehussenga i Haifa forteller «kaptein R» at han følte seg tvunget til å gripe til våpen, da aktivister med kniv kom mot ham. Ifølge ham deltok rundt 75 prosent av de over 500 aktivistene om bord i det han beskriver som «lynsjing» av de israelske soldatene.

På et tidspunkt ble den israelske soldaten overmannet av aktivistene.

- De kastet seg over meg og kastet meg ned fra dekk. Da kjente jeg et stikk i magen — og det var en kniv, sier han.

Såret etter knivstikket kom han seg ned på et lavere dekk, der han klarte å unnslippe en ny mobb, forteller han. Deretter hoppet han og en medsoldat i vannet.

Ordkrig En ny video av det Israel mener er våpenbeslag gjort om bord i «Frihetsflåten», kommer samtidig med at løslatte og deporterte aktivister kommer med sine versjoner av hva som skjedde, da bordingen startet rett etter klokka 04.30 natt til mandag.

- Plutselig, ut fra intet, kom gummibåtene mot oss, og bare sekunder senere var kommandosoldater med fullt utstyr på dekk, sier den greske aktivisten Dimitris Gielalis. Han var om bord på fartøyet Sfendoni.

- De kom og brukte gummikuler, de slo oss og ga oss elektrosjokk. De brukte alle tenkelige metoder, sier han, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Mens kulene fløy oppe på dekk på Mavi Marmara, gjemte Turker Kaan Cetin (1) og mamma Nilufer Cetin seg på badet. Cetin, som i dag returnerte til Istanbul, sier «angrepet var ekstremt brutalt».

- Mavi Marmara er fylt med blod, sier hun.

Israel sier 679 aktivister fortsatt er anholdt, og at 50 av disse har forlatt landet frivillig. Hundrevis av andre har nektet å samarbeide og sitter derfor fortsatt fengslet i påvente av å bli deportert.

De 700 aktivistene og seks fartøyene som søndag la fra kai på Kypros med kurs for Gaza, skulle bringe nødhjelp og oppmerksomhet til den humanitære situasjonen for de 1,5 millioner innbyggerne på Gazastripen.

Israel og Egypt har siden 2007 innført blokkade av Gaza, etter at den ytterliggående palestinske bevegelsen Hamas vant valget.