- Jeg slutter i dyp takknemlighet

Biskop Ernst Baasland takket av uten et ord om svindelsaken.

FULLSATT:
Biskop Ernst Baasland på prekestolen under sin avskjedsgudstjeneste i en fullsatt Stavanger Domkirke søndag.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FULLSATT: Biskop Ernst Baasland på prekestolen under sin avskjedsgudstjeneste i en fullsatt Stavanger Domkirke søndag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Takknemlighet og muligheter som åpner seg ved gjenfødelse, var de gjennomgående temaer biskop Ernst Baasland valgte for sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke søndag.

Den vakre domkirken, den eldste i vårt land, var fullsatt da menigheten og biskop samlet seg i bønn før Baasland holdt sin siste preken som biskop.

Både for menighet og biskop ble det en merkedag i katedralens historie.

Baasland er den åttende biskopen i rekken etter at Stavanger domkirke igjen ble bispesete for Den norske kirke i 1925.

Og innsettelsen av den første biskopen fant sted nettopp 7. juni - nøyaktig samme dato som Baaslands avskjedspreken.

Slutter i dyp takknemlighet

- Jeg slutter i dyp takknemlighet, sa biskopen, som tok utgangspunkt i Nikodemus nattlige besøk hos Jesus.

Mange har tolket det som feighet at Nikodemus, som var rik, lærd og tilhørte eliten i datidens Israel, nærmest snek seg til Jesus om natten for å søke råd i en nattlig samtale med mesteren.

Men forklaringen er nok en ganske annen, ifølge religionshistorikere, og biskop Baasland la til en forklaring til:

- På den måten kunne han slippe offentlighet. Og det har jeg sans for, bemerket biskopen, som selv har høstet sterkere erfaringer med offentlighetens flomlys enn den fleste andre mennesker i sin samtid. Det skjedde etter at den såkalte Baasland-saken ble kjent i media for snart ett år siden.

Den tragiske saken, som endte med personlig konkurs for bispen og bedragerianklager mot hans kone og sønnen, er den direkte årsaken til at biskop Baasland valgte å trekke seg som biskop.

Snakket om muligheter

Direkte berørte Baasland ikke sin egen tragedie med ett ord i sin avskjedspreken, men snakket om muligheter - det vil si om gjenfødelsen, fornyelse og de muligheter som ligger i å bli «født på ny» - som også var Jesu budskap til Nikodemus.

Og, minnet biskopen som selv er konkursslått uten selv å ha brukt et eneste øre: Alt vi har er til låns:

- Alt er gaver som er til låns, også selve livet. Alt blir annerledes ved å takke. Vi må dvele ved det vi har og ikke ved det vi mangler. Selv er jeg dypt takknemlig for alt jeg har opplevd i denne tjenesten, også det som har vært vanskelig, sa den avtroppende biskopen i prekenen, sa Baasland, som i intervjuer den siste tiden ikke har lagt skjul på at han kunne ha tenkt seg noen flere år som biskop i Stavanger.

Tre sønner til stede

Tre av biskopens fire sønner var til stede under avskjedsgudstjenesten, og en av dem, feltprest Bendik Baasland, deltok aktivt. Etter gudstjenesten håndhilste Baasland på alle frammøtte.

Biskopen har ikke villet la seg intervjue om han har forsonet seg med den ene sønnen som er bedragerisiktet, eller dem som har tapt penger på familien hans.

Men flere av privatpersonene som har lånt ut og tapt penger på familien forteller at de aldri har mottatt noen form for unnskyldning, ifølge Aftenposten søndag.

(NTB)

SØNNENE TIL STEDE:
Biskop Ernst Baasland (t.h.) sammen med sin sønn, feltprest Bendik Baasland, etter avskjedsgudstjenesten i Stavanger Domkirke søndag. Tre av hans fire sønner fulgte gudstjenesten.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
SØNNENE TIL STEDE: Biskop Ernst Baasland (t.h.) sammen med sin sønn, feltprest Bendik Baasland, etter avskjedsgudstjenesten i Stavanger Domkirke søndag. Tre av hans fire sønner fulgte gudstjenesten. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer