Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg smeller to granater på synagogen

Nye bevis knytter alle tre tiltalte tettere til terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet avslører i dag at PST med hjelp fra FBI kan presentere nye og hittil ukjente lydopptak i retten neste uke.


FBIs eksperter har nemlig hjulpet norsk politi å rense den såkalte terrorsamtalen mellom Arfan Bhatti og Andreas Bog Kristiansen der de diskuterer et angrep mot den mosaiske synagogen i Oslo og den amerikanske ambassaden.

Kristiansen ber Bhatti avlyse

Begge har i retten hevdet dette bare var løselig snakk, og at det overhodet ikke fantes noen plan om å gjennomføre et terrorangrep. De nye opptakene avslører en passasje som kan tyde på at Bhatti og Kristiansen har diskutert disse terrorplanene også før denne samtalen finner sted.

Les hele den gamle terrorsamtalen her.

Dette er nye utsagn som er dukket opp på båndet, som er avlyttingsopptak fra Bhattis bil den 8. august 2006:

Kristiansen: - Jeg synes du burde avlyse det, altså.

Bhatti:- Nei, jeg kan ikke avlyse det.

TERRORTILTALT: Arfan Bhatti er den antatte hovedmannen i terrorsaken, og nye bevis fra lydopptak kan vise at angrepene var godt planlagt på forhånd. I bakgrunnen advokat Arild Holden. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
TERRORTILTALT: Arfan Bhatti er den antatte hovedmannen i terrorsaken, og nye bevis fra lydopptak kan vise at angrepene var godt planlagt på forhånd. I bakgrunnen advokat Arild Holden. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Kristiansen: - Du burde det.

Bhatti: - Jeg får ikke ro. Jeg blir urolig.

Dette underbygger det Kristiansen har forklart i retten, nemlig at han prøvde å få Bhatti vekk fra planene om å skyte kvinner og barn utenfor synagogen i Bergstien - noe som blir konkret nevnt på båndet.

Jakter på granater

Seinere i samtalen viser det seg nå at de to også snakker om granater:

Bhatti: - Ehh. Ehh. Jeg jager for å få tak i faen meg granater, ikke sant?

Kristiansen: - Ja, jeg hadde en venn som hadde en granat, emn så ble den så gammel, ikke sant.

Bhatti: - Jeg tenker at når jeg skal ta den synagogen, jeg vil at det skal tas, ehh den en granat. Tar smeller to granater på synagogen.

image: - Jeg smeller to granater på synagogen

Kristiansen: - Mm.

Bhatti: - Mot den israelske ambassaden, en samme, samme natta vet du, jeg tar alle, alle tre på en gang.

Andreas Bog Kristiansen har forklart i retten at han prøvde å dreie samtalen inn på materielle skader framfor tap av menneskeliv, mens Bhatti snakket om å skyte kvinner og barn. Det underbygges også av lydopptakene.

- Jeg kan hjelpe til så godt jeg kan

Likevel svekker de nye FBI-bevisene Andreas Bog Kristiansens sak. Nye utsagn kan også tyde på at Bhatti har tenkt nøye gjennom hvor mange som må til for å gjennomføre angrepet.

Bhatti: - Så da, ikke sant. Da har jeg i det minste, det er stor plass vettu. Da må jeg minst seks-sju menn ikke sant, for å gjøre dette her. Jeg har jo tre i dag.

Kristiansen: ja, jeg kan jo hjelpe til så godt jeg kan jeg også...

Bhatti: Jeg har jo en... fire med meg da.

Sendte sms til TV 2-kjæreste

I timene før skytingen mot synagogen i Oslo hadde Bhatti tett kontakt med sin venninne i TV 2. Her prøver han å forklare henne at han kommer til å borte, men at hun fortsatt vil være under hans vinger.

TV 2-journalisten spør:

- Har du bestemt deg?

Seinere spør hun: - Du driver ikke å styrer med den andre grusomme saken?

Påtalemyndigheten har innkalt journalisten som vitne, fordi de ønsker å finne ut om hun kan ha visst noe om hvilke planer Bhatti hadde. Dermed må hun regne med å svare på hva disse utsagnene egentlig betyr.

Les hele saken i Dagbladet i dag.

Terrorsamtalen vil bli avspilt i sin helhet når rettssaken mot de tre terrortiltalte fortsetter til uka. I dag er det rettsfri. Dagbladet.no følger rettssaken.

Les alt om saken her.

TERRORTILTALT:</B> Andreas Bog Kristiansen (28) er tidligere straffedømt for bedrageri. Nå er han tiltalt etter terrorparagrafen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media