- Jeg smilte da Kim kalte Biden en person med lav IQ

Forhandlingene mellom Nord-Korea og USA har gått tregere det siste halvåret, men enkelte ting kan Kim Jong-un og Donald Trump likevel enes om.

LATTERMILD: Det kan late til at Donald Trump og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un er enige om en ting: Begge mener at Joe Biden er en tulling. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
LATTERMILD: Det kan late til at Donald Trump og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un er enige om en ting: Begge mener at Joe Biden er en tulling. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpixVis mer

«Nord-Korea fyrte av noen små våpen, noe som gjorde noen av mine folk, og andre, litt bekymret, men ikke meg. Jeg har tro på at Kim holde sitt løfte til meg, og jeg smilte også da han kalte «Swampman» Joe Bidan (sic) en person med lav IQ, og verre ting. Kanskje han sendte et signal til meg». (Swampman er her et kallenavn som springer ut av uttrykket «drain the swamp», som Trump brukte under valgkampen, journ.anm.)

Dette er Twitter-meldingen USAs president Donald Trump sendte ut natt til søndag norsk tid.

Nordkoreansk missiltest

For å finne bakgrunnen for denne Twitter-meldingen, må vi først gå noen uker tilbake, da det for første gang på over ett år kom melding om at Nord-Korea hadde gjennomført en missiltest.

Da var det snakk om kortdistansemissiler. Rundt ei uke etterpå kom det på nytt melding om at Nord-Korea hadde gjennomført missiltest. Denne gangen påsto Nord-Korea at de testet langdistansemissiler.

Dagen etter uttalte Donald Trump at han ikke var bekymret, og dessuten mente det ikke var snakk om langdistansemissiler. Hadde det vært sistnevnte, så ville det vært et brudd på det løftet nordkoreanerne ga, om å ikke gjennomføre atomtester eller tester med interkontinentale missiler, så lenge de to landene var i dialog.

- De er kortdistansemissiler og utgjør ikke et tillitsbrudd i det hele tatt. Kortdistansemissiler er ganske standard. Veldig standard. Det kan hende jeg en dag kan anse testing av kortdistansemissiler som et tillitsbrudd, men det gjør jeg ikke nå, sa Trump.

Trump har holdt tilbake de negative karakteristikken han øste over Kim det første halvannet året av sitt presidentskap det siste året, men det har ikke alle andre amerikanske politikere.

Nord-Korea svarte på Biden-kritikk

Nylig annonserte USAs tidligere visepresident Joe Biden at han ønsker å bli demokratenes presidentkandidat under neste års valg, og under et valgkampmøte i april omtalte han forholdet mellom Trump og det nordkoreanske regimet som «uetisk», ifølge CBS News.

- Er vi en nasjon som omfavner diktatorer og tyranner som Putin og Kim Jong-un? spurte Biden retorisk.

Det fikk nordkoreanerne med seg, for de fyrte av en salve i retur.

- Det han uttalte er et feilaktig argument, sagt av en imbesil med totalt fravær av grunnleggende menneskelige kvaliteter, og ikke minst egenskaper som politiker, skrev det statlige nyhetsbyrået KCNA, ifølge Reuters.

De listet også opp tidligere Biden-kontroverser, inkludert påstander om plagiering og at han sovnet under en Obama-tale i 2011. De la også til at Biden «må betale» for at han har provosert dem.

Har kalt Obama «ape»

Det er altså denne kraftsalven fra Kims regime som har fått Trump til å trekke på smilebåndet. Bidens valgkampanje kom også med et tilsvar til Nord-Koreas angrep. Talsmann Andrew Bates gjentok for ordens skyld Bidens opprinnelige uttalelse, om at Kim er en diktator og en tyrann.

- Trump har også gjentatte ganger blitt lurt til å gi store innrømmelser til det morderiske regimet i Pyongyang, uten å få noe igjen for det. Siden visepresident Biden alltid har stått opp for amerikanske verdier og interesser, er det ingen overraskelse at Nord-Korea foretrekker at Donald Trump forblir i Det hvite hus, sa Bates.

Nord-Korea har også tidligere kommet med ganske friske angrep mot amerikanske og sørkoreanske politikere. De har blant annet kalt Barack Obama en «ape», Sør-Koreas første kvinnelige president Park Geun-hye ble kalt en prostituert, og Donald Trump har blitt omtalt som en «mentalt forstyrret gammel sullik».

Trump på statsbesøk i Japan

Når det gjelder Trump så er han for tiden på statsbesøk i Japan. Der vil trolig Kims missilaktiviteter også bli et tema. Der Trump og hans rådgivere ser ut til å være mest opptatt av at nordkoreanerne ikke prøveskyter interkontinentale missiler, som kan nå USA, er japanerne like opptatt av kortdistansemissilene, som tross alt kan nå Japan.

Selv om Trump har uttalt at han ikke ser på missiltestene til Nord-Korea som et tillitsbrudd, så har Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, uttalt at de siste missiltestene bryter med FNs resolusjoner. Han la samtidig til at sanksjonene mot landet må fastholdes.

Søndag morgen lokal tid skal Trump og statsminister Shinzo Abe møtes i Japan. Det er all grunn til å tro at Abe er langt mer bekymret for Nord-Koreas missilaktivitet, enn det Trump gir uttrykk for at han er.

Inntil videre ser det ikke ut til å være stor framdrift i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea, der målet er, i alle fall fra USAs side, at Koreahalvøya skal bli atomvåpenfritt.

Nord-Korea sa fredag at landet ikke vil fortsette atomforhandlingene med USA med mindre det blir slutt på ensidige nedrustningskrav.