Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Jeg smittet mamma

Den britiske statssekretæren Nadine Dorries fikk coronaviruset og smittet sin egen mor.

SMITTET: Nadine Dorries (i midten) bekreftet tirsdag at hun hadde fått coronaviruset. Foto: NTB scanpix
SMITTET: Nadine Dorries (i midten) bekreftet tirsdag at hun hadde fått coronaviruset. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Legen ga meg nyheten - jeg hadde coronaviruset. Og jeg smittet mamma».

Slik begynner Nadine Dorries, statssekretær i det britiske helsedepartementet, en kronikk i The Sunday Times. Tirsdag i forrige uke ble det kjent at Dorries hadde testet positivt for coronaviruset.

Hun ble med det en av de aller første det ble kjent offentlig at var smittet.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

- Ville ikke testes

I aviskronikken forteller hun om hvordan hun ble smittet, hvordan hun har opplevd sykdommen, og om hennes største frykt.

Dorries skriver at hun ikke vet hvordan hun ble smittet, men at hun ikke har vært i utlandet den siste tida.

«Jeg ønsket egentlig ikke å ta testen. Jeg hadde vært hjemme siden fredag 6. mars, siden jeg følte meg litt dårlig og selvisolerte meg, for sikkerhets skyld», skriver Dorries.

«En diagnose ville ikke gjøre noen forskjell på hvordan jeg oppførte meg eller forholdt meg til symptomene. Men min 84 år gamle mor bodde hos meg i noen uker, og på tross av at hun har overlevd polio, revmatisk feber, en stor hjerteoperasjon og en verdenskrig, så er hun ikke i sin beste form».

Etter hvert gikk Dorries med på å la seg teste, og tirsdag i forrige uke fikk hun altså testresultatet: Hun var smittet av coronaviruset.

Samtidig hadde hennes egen 84 år gamle mor fått symptomer, blant annet hoste og manglende matlyst.

- Jeg forventet ikke at du ville si at jeg hadde viruset, sier Dorries at hun fortalte legen da hun fikk resultatet av testen.

APPLAUS: Søndag kveld gikk tusenvis av nordmenn ut på balkongen sin for å klappe for helsenorge. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vondt å bevege øynene

Hun informerte alle hun hadde vært i kontakt med at hun var syk. Og forklarer hvordan hun, en 62 år gammel kvinne opplevde sykdommen.

«Det gjorde vondt å bevege øynene fra side til side, jeg hostet hele tiden - så mye at jeg kanskje kommer til å ha en gjenværende hoste i seks uker mens lungene mine kommer seg igjen», skriver Dorries.

Men hennes største skrekk var altså å smitte mora. Noe hun altså gjorde.

«I motsetning til min situasjon så vet vi akkurat hvor hun fikk viruset og ironien er, på tross av at hun har hatt en stor operasjon for å bytte ut blodårene i hjertet som har blitt ødelagt av sykdom i barndommen, på tross av hennes pacemaker og kortpustethet, at hun har røyket hele livet, jobbet hardt tidlig i livet og har hatt en dårlig diett, så hadde hun mye mildere symptomer enn meg».

Statssekretæren oppfordrer uansett, på tross av at det gikk bra med både henne og moren alle om å anse alt de tar på på utsida av sitt eget hjem, som smittebærende.

Johnson har fått kritikk

Søndag ble det kjent at det er registrert 14 nye dødsfall knyttet til coronaviruset i Storbritannia siste døgn.

Antall coronasmittede som har dødd i Storbritannia er dermed 35. Antall registrerte smittetilfeller er 1372, opplyste helsedepartementet søndag.

Det er også gjennomført 38 900 negative coronavirustester i landet.

Så langt har ikke britiske myndigheter gått like langt som norske myndigheter i å begrense arrangementer og folkeansamlinger.

Statsminister Boris Johnson har fått kritikk for å ha tatt lett på coronaepidemien, men i helga ble det kjent at han vurderer skjerpede tiltak.

Flere britiske medier meldte lørdag at en kriselovgivning ventes å bli vedtatt i Parlamentet neste uke, skriver NTB. Et forbud mot arrangementer med stort publikum vil kunne tre i kraft først fra neste helg, ifølge kildene.

Regjeringens ventede lovendring innebærer at store arrangement som tennisturneringen i Wimbledon, musikkfestivalen Glastonbury og hesteveddeløp som Royal Ascot og Grand National kan bli avlyst.

Johnson er blitt utsatt for økende press for å følge eksempelet til andre land i Europa og avlyse arrangementer med mye mennesker. Men han har hittil sagt at han ikke vil gjøre det før helsemyndighetene rådet ham til det.

Folk som har symptomer, rådes av britiske myndigheter til å holde seg innendørs i ei uke.

«Flokkimmunitet»

Regjeringens plan hittil har vært å prøve å utsette toppen av pandemien lengst mulig og til været blir varmere, for å dempe presset på Storbritannias offentlige helsevesen. Johnsons regjering har sagt at den håper landet utvikler en flokkimmunitet som til slutt kan stanse epidemien.

WHO er imidlertid høyst kritisk til planen og sier man ikke vet nok om viruset til å rettferdiggjøre en slik tilnærming.

- Vi kan snakke om teorier, men i øyeblikket står vi overfor en situasjon der vi må aksjonere, sier talskvinne Margaret Harris i WHO.

Flere store arrangementer i Storbritannia er likevel avlyst, blant dem Premier League-kamper, London Marathon og lokalvalget i mai.

Hele Norges coronakart