- Jeg smuglet barn til Norge

Bulgarer tilbød BBC-journalist barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som kaller seg «Harry» opplyser til BBC at han har smuglet barn fra Bulgaria til Norge og Tyskland, samt prostituerte til andre europeiske land.

Pris: 480.000 kroner

Påstanden hans kom fram i et dokumentarprogram som BBC viste torsdag. BBC hadde i over en måned oppholdt seg i Bulgaria for å få «Harry» til å avsløre virksomheten.

I programmet sto journalisten fram som interessert kunde, og «Harry» tilbød seg å selge et barn i feriebyen Varna i Bulgaria for 60.000 euro, eller 480.000 norske kroner.

«Harry» fikk inntrykk av at barnet skulle smugles til en britisk forretningsmann i London som på grunn av sitt rulleblad ikke kunne adoptere barn på lovlig vis. «Harry» sa dette kunne ordnes ved å benytte de samme smuglerrutene som han tidligere hadde brukt for å frakte prostituerte. Han var villig til personlig å ta med seg barnet til London.

Smuglet til Norge og Tyskland

BBCs journalist stanset forsøket før barnet ble solgt. Etter at BBC deretter varslet myndighetene i Bulgaria, har nå politiet i Varna og byens sosialtjeneste tatt grep om saken. Ifølge landets innenriksdepartement er tre menn pågrepet.

«Harry» opplyser i dokumentarprogrammet at han tidligere har smuglet barn til Tyskland og Norge, og skrøt av å ha smuglet prostituerte fra Bulgaria til Spania, Nederland og Irland.

BBC brukte skjult kamera til å filme noen av barna som «Harry» kunne tilby. Barna ble tatt med til gatekafeer av slektninger eller andre voksne, og det virket ifølge BBC som om de var fullt klare over hva virksomheten gikk ut på.

(NTB)

KUNNE KJØPES: Journalistene fra BBC ble tilbudt å kjøpe barnet på bildet. Dokumentaren gir inntrykk av at det var flere barn som kunne kjøpes.
HARRYHANDEL: Denne mannen, som kaller seg «Harry», forteller BBC at han driver menneskehandel og -smugling.