SMUGLET SLANGER: Nå har familiefaren trukket seg ut av reptilmiljøet. Han har bare burene igjen, og de skal også selges, sier han. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SMUGLET SLANGER: Nå har familiefaren trukket seg ut av reptilmiljøet. Han har bare burene igjen, og de skal også selges, sier han. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Jeg smuglet slanger til Norge

Det er lettere å smugle en giftslange enn en hund, sier en av smuglerne som selv har fraktet livsfarlige kryp til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslørte på lørdag hvordan mafialignende organisasjoner tjener stort på handel med og import av ulovlige dyr til Norge. Også vanlige folk gjør seg til smuglere for å få eksotiske dyr inn i landet.

Dagbladet møter en dyresmugler i hjemmet hans på Østlandet. Han har trukket seg ut av miljøet, etter at han stiftet familie. Bare burene står igjen etter slangene som bodde i garasjen.

Ingen sjekk - Frakter du fra Tyskland til Danmark og Sverige trenger du ikke vise papirer på reptiler, de kan fraktes helt fritt. Det er null problem. Verdens største reptilmesse er i Tyskland, og der får du tak i alt, sier mannen til Dagbladet.

- Er det lettere å smugle en giftslange enn en hund fra Tyskland til Norge?

- Ja, det kan du godt si.

- Hvordan krysser dere norskegrensa?

- To biler må kjøre sammen. En av bilene kjører over grensa for å se om kysten er klar — hvis alt ser greit ut kjører den andre bilen over med dyrene. Det er ikke mer komplisert enn som så, svarer smugleren.

Fortjeneste - Hva slags dyr er det snakk om?

- Mye pytonslanger og øgler. Men jeg vet om kobraer, og det er mange som har fått inn krokodiller. For mange er det kulere jo farligere dyrene er, sier ekssmugleren.

Mange smugler dyr til eget kjæledyrhold, eller for kamerater. Men smugleren bekrefter Dagbladets opplysninger om at det også er big business å frakte livsfarlige dyr. Fortjenesten kan være mangedobbel. Han trekker fram ett eksempel:

- Jeg kjenner til en nordmann om kjøpte en krokodille for 3000,- i Danmark, og så solgte den for 15 000,- i Norge. Det finnes ingen prisliste, og mange blir lurt. Det er vanskelig å diskutere pris på ulovlige varer, sier ekssmugleren til Dagbladet.

Kan rømme Han mener en lovendring vil gjøre det lettere å kontrollere livsfarlige skapninger i privat eie. Ekssmugleren mener dyrene vil få det bedre om loven mykes opp, så det kan stilles krav til hvor store bur og hvor mye boltreplass dyrene skal ha.

- Kongepyton, snoker og gekkoer bør være lov, men det bør være klare regler for hvor store bur de kan bo i, sier han.

- Men jeg anbefaler ikke å ha giftslanger. Det er ikke kjæledyr. Og selv om det kanskje er kult å ha krokodiller er det vel nesten ingen som har plass til å ha det — de trenger en hel kjeller, påpeker dyresmugleren.

Og om dyrene mistrives, har for liten plass eller ikke stenges godt nok inne — da kan de rømme, bekrefter smugleren:

- Jeg har selv hatt slanger som rømte. Det er smarte dyr, de trenger bare et par centimeter så kommer de seg ut.

KJÆLEDYR: Denne levende krokodilla et beslaglagt på toget fra Göteborg til Norge. Foto Ole-Herman Tronerud / Mattilsynet / Scanpix
KJÆLEDYR: Denne levende krokodilla et beslaglagt på toget fra Göteborg til Norge. Foto Ole-Herman Tronerud / Mattilsynet / Scanpix Vis mer