-Jeg snakker gjerne med enka

Tjostolv Molands onkel Jan Solberg (55) vil gjerne møte enka for å starte forhandlingene om erstatning.

BESØK:  Jan Solberg (55)kom i går på fengselsbesøk til nevøen Tjostolv Moland. Med seg fra Norge hadde han blant annet del 2 av brettspillet Axes and Allies. På vei gjennom fengselsporten hilser han på en betjent. Foto: Tore Bergsaker.
BESØK: Jan Solberg (55)kom i går på fengselsbesøk til nevøen Tjostolv Moland. Med seg fra Norge hadde han blant annet del 2 av brettspillet Axes and Allies. På vei gjennom fengselsporten hilser han på en betjent. Foto: Tore Bergsaker.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): I går ettermiddag var det et varmt møte i fengselet mellom Tjostolv Moland og hans onkel Jan Solberg. Selv om møtet faller sammen med den dramatiske vendingen saken tok da Norge og Kongo ble enige om rammene for en utlevering, er det egentlig ikke for å forhandle om erstatninger at onkelen har tatt turen ned.

-Denne turen har vært planlagt lenge. Jeg kommer først og fremst for å hilse på Tjostolv og se hvordan han har det, sier onkelen.
Han beskriver sitt forhold til nevøen som «svært nært».

Uten mandat Med han ser at han nå kan få en større rolle enn bare som besøkende. Etter torsdagens avtale i Kinshasa er det opp til familiene til Moland og French å bli enige med ofrene om en erstatning. Når det er på plass har Kongos justisdepartement sagt at soningsoverføring er i orden.

-Jeg snakker gjerne med enka. Alle ønsker jo å finne en løsning så raskt som mulig. Men det må bli som en innledende prat, og det må gjøres helt klart at jeg ikke har noe mandat til å gjøre en avtale nå, sier han.

Etter et familierådsmøte fredag kveld er også enka, Bibiche Olendjeke, og resten av familien til den drepte sjåføren, klare til å starte forhandlinger. De nå venter på et forslag til løsning fra familiene til Moland og French.

Jakt og familie
Med seg i bagasjen har han både et brettspill og et stetoskop.

-De tingene var viktige. Hver gang jeg har snakket med ham har han minnet meg på å ta det med.
I tillegg hadde han litt mat og medisiner. Besøket på cella varte en drøy time.

-Vi pratet ikke så mye om det som skjer i saken. Det gikk mest i jakt og familie. De har vært alene lenge og sagt at de ønsket seg besøk.

Han forteller at de to ikke tror på noen umiddelbar løsning på saken.

-De pakker ikke i kveld. De er forberedt på å sitte her i månedsvis ennå, sier han.

Medskyldig
Han er imponert over hvordan nevøen og French har taklet påkjenningene.

VIL FORHANDLE:  Bibiche Olendjeke er enke etter avdøde Abedi Kasongo. I familieråd har hun og familien bestemt at de er villige til å forhandle. Foto: Tore Bergsaker
VIL FORHANDLE: Bibiche Olendjeke er enke etter avdøde Abedi Kasongo. I familieråd har hun og familien bestemt at de er villige til å forhandle. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

-De har jo blitt tynnere, men jeg tror helsa, både den mentale og den fysiske, ser grei ut. Det er mange som ikke hadde taklet det. Det er godt gjort at de er venner også.

Onkelen er selv en ivrig afrikafarer.

-Jeg må nok ta på meg litt av skylda for at Tjostolv ble så hekta på Afrika. Jeg har vært på jakt her mange ganger og det var jeg som satte han i forbindelse med jaktfarmen i Sør-Afrika der Tjostolv jobbet, sier han.

Dagbladet var innom cella til de to dødsdømte nordmennene i går, men de ønsker ikke å uttale seg.

Besøk: Jan Solberg (55) kom i går på fengselsbesøk til nevøen Tjostolv Moland. Med seg fra Norge hadde han blant annet del 2 av brettspillet «Axes and Allies». På vei gjennom fengselsporten hilser han på en betjent. Foto: Tore Bergsaker