BEVISET: Forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland presenterte boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» under en pressekonferanse på Litteraturhuset 9. september. Arne Treholts koffert er meget sentral i boken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
BEVISET: Forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland presenterte boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» under en pressekonferanse på Litteraturhuset 9. september. Arne Treholts koffert er meget sentral i boken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .Vis mer

- Jeg snakker sant

Den anonyme eks-spaneren frykter for sin egen sikkerhet etter påstandene om forfalsking av bevis i Treholt-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I kveld gjentok den anonyme eks-spaneren sine påstander om forfalsking av pengebeviset i Treholt-saken overfor NRK Dagsrevyen. I tillegg uttrykte han frykt for sin egen sikkerhet etter uttalelsene i Aftenposten.

- Jeg er redd for min sikkerhet etter de siste innspillene i saken. Når det er såpass sterke krefter som jobber mot en så kan hva som helst skje, sier eks-spaneren som skal ha deltatt i den kontinuerlige overvåkingen av Treholt og hans kone Kari Storækre i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Han har hevdet det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar.

Gjentok anklagen Det var under lanseringen av boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» 9. september at påstanden om forfalsking kom fram. Taperester på Arne Treholts koffert skal bevise at overvåkingspolitiet fabrikkerte et av mest sentrale bevisene i spionsaken.

Lørdag 18. september stod den tidligere spaneren i Politiets overvåkingstjeneste (POT) fram i Aftenposten og bekreftet at pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket.

Kilden hevdet han var del av en gruppe i POT som sørget for kontinuerlig videoovervåking av Treholts leilighet. Gruppen hadde aldri noe bevis for at Treholt var russisk spion, til tross for uendelig mange timer foran TV-monitoren i dekkleiligheten, ifølge den tidligere etterforskeren.

- Ren løgn I kveld svarte han på anklager om at han ble avskjediget fra POT på grunn av alkoholproblemer og psykiske problemer.

- Det er ren løgn, og det kan jeg dokumetere, sier den tidligere etterforskeren til NRK.