- Jeg snakket ikke usant

Jonas Gahr Støre sier han tar sterk avstand fra påstander om at han har snakket usant rundt samtaler med Jens Stoltenberg og stillingen som sentralbanksjef.

I TRØBBEL: Statsminister Jonas Gahr Støre møter til muntlig spørretime i Stortinget, hvor det er ven... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke har snakket usant rundt prosessen om å finne ny sentralbanksjef.

- Jeg vil ta sterk avstand fra det. Det er helt feilaktig, sier Støre til Dagbladet i Stortinget onsdag.

Hans venn, Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, er en av kandidatene til jobben som ny sentralbanksjef. Dette har fått mye kritikk.

Opposisjonen er kritisk til å ansette Stoltenberg fordi de mener det kan utfordre sentralbankens uavhengighet, blant annet fordi Stoltenberg er tett knyttet til Arbeiderpartiet.

Statsminister Støre sier han ikke har medvirket i prosessen, og har meldt seg inhabil.

- Tar sterk avstand

Støre står altså fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg.

Men temaet ble nevnt allerede i oktober, kunne mediene i går fortelle.

- Det har aldri vært en henvendelse fra ham om dette i det hele tatt, sier Støre til Dagbladet.

Et intervju gjort av NTB er blitt mye omtalt. Her nevnte ikke Støre samtalen han hadde med Stoltenberg i oktober om stillingen. Stoltenberg den gang opp med Støre at han vurderte å søke jobben.

Statsministeren skal da ha svart at han ikke kunne diskutere temaet på grunn av sin rolle.

Støre sier han avsluttet praten med Stoltenberg om temaet og at han derfor ikke nevnte det i intervjuet med NTB. Ifølge Støre var den korte praten med Stoltenberg ikke en samtale om jobben.

- Er det urovekkende for deg at Stoltenberg åpenbart ikke forstår habiliteten godt nok og tok initiatv til en slik samtale?

- Jeg opplever ikke at han prøver å dra meg inn i det. Mediene sa at det var noe han vurderte, og jeg sa at det er ikke noe vi kan snakke om, sier Støre til Dagbladet.

Snakket sammen nyttårsaften

- Når snakket du sist med Jens Stoltenberg?

- Det var kanskje i forbindelse med en nyttårshilsen, og så har jeg snakket med han en god del gjennom vinteren og romjulen på grunn av situasjonen i Europa og Ukraina, sier Støre.

- Det er en del av jobben min, og det er helt naturlig å gjøre, fortsetter han.

Men Støre understreker at han ikke har snakket med Stoltenberg om kandidaturet utenom den korte samtalen i oktober.

Vil ikke konkludere

Høyre-leder Erna Solberg har vært taus om ansettelsesprosessen siden det ble kjent at Jens Stoltenberg har søkt stillingen som ny sentralbanksjef.

Onsdag sier Solberg til Dagbladet at hun mener både vennskapet med Støre og Stoltenbergs fortid i Ap er en del av problemet.

- Det gir et preg av en liten oslo-elitistisk gjeng som bestemmer maktposisjoner i Norge, sier Solberg til Dagbladet.

- Det er regjeringen som utnevner sentralbanksjefen. Men Høyre har uttrykt en uro over uavhengigheten til banken når det er såpass tette bånd til regjeringen. Det er sikkert ingenting formelt feil med å ansette Stoltenberg, eller til hans kompetanse. Men det vil etter den siste uka se ut som noen har snakket sammen og blitt enige om hvordan man fordeler maktposisjoner i Norge, sier Solberg.

Solberg vil ikke konkludere om hvorvidt Støre har snakket usant vedrørende samtaler med Stoltenberg. Det må han selv vurdere, mener hun.

Det var først ventet at Finansdepartementet, som skal ansette ny sentralbanksjef, skulle komme i mål med prosessen fredag denne uka.

Det blir nå ikke tilfellet. Etter det Dagbladet forstår, ønsker ikke regjeringen å forhaste seg, selv om kritikken mot prosessen har vært stor de siste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer