- Jeg snakket med folk som ville inn til avhør, men aldri ble tatt inn

Bygda trodde ikke på at Monika (8) «hadde tatt sitt eget liv»

- TRODDE IKKE PÅ «SELVMORD»: Ove Trellevik var ordfører da Monika (8) ble funnet død. Først nå tror politiet at jenta ble drept. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet / ABC Nyheter / Politiet
- TRODDE IKKE PÅ «SELVMORD»: Ove Trellevik var ordfører da Monika (8) ble funnet død. Først nå tror politiet at jenta ble drept. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet / ABC Nyheter / PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt utilgivelig, sier Ove Trellevik til Dagbladet.

Han var ordfører i Sund kommune da Monika (8) ble funnet død i hjemmet sitt i 2011. Fram til i går var saken henlagt fordi politiet mente jenta hadde begått selvmord.

- Går en drapsmann løs? I går ble hennes tidligere stefar (32) siktet for drap.

Trellevik sier ingen i Sund «kjøpte» forklaringen om at jenta hadde begått selvmord.

- Det var stor oppmerksom rundt saken da den pågikk på det verste. Det var unaturlig og helt uvanlig med barnedødsfall i bygda. Vi tenkte «går det drapsmann løs?», sier han.

- Jeg snakket med flere innbyggere som hadde tatt kontakt med politiet og ville til avhør med informasjon de mente var viktig for saken. Men de ble ikke tatt på alvor. Folk var helt overbevist om at det var en drapssak, så vi var skuffet og sjokkert da de henla den på grunn av selvdrap, sier han.

Visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland sa i går til Bergens Tidende at det er feil at politiet ikke gikk grundig nok gjennom saken.

- Jeg kan ikke si noe annet enn at vi har vurdert saken og ment på det tidspunktet da den ble henlagt at det var riktig å henlegge den. I dag ser vi at vi burde gått videre med den, sa han til avisa.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i Hordaland-politiet.

- Må granskes Tidligere ordfører Trellevik er nå stortingsrepresentant for Høyre i Hordaland. Han sier han er lettet over at saken er tatt opp igjen og at det nå foreligger en siktelse, men sier han likevel sitter igjen med mange spørsmål.

- Jeg er veldig, veldig skuffet over politiet. Jeg leser i media at de i ettertid har trukket dokumenter i saken, at de har feilinformert moren og advokaten. Det er helt utilgivelig. Jeg er skuffa over det dårlige arbeidet som ble gjort på åstedet, og jeg synes det er dårlig at politiet ikke fulgte opp dem som ville inn til avhør, sier han.

BLE DREPT, MENER POLITIET NÅ: Men fram til i går var forklaringen at Monika (8) skulle ha begått selvmord. Foto: ABC Nyheter / Politiet
BLE DREPT, MENER POLITIET NÅ: Men fram til i går var forklaringen at Monika (8) skulle ha begått selvmord. Foto: ABC Nyheter / Politiet Vis mer

- Det er dårlig ledelse. Jeg forventer at noen gransker om kritikken er berettiget. Er den ikke det, må politiet forklare fornuften i henleggelsen.

Trellevik sto tett på saken i 2011, og holdt kontakt med Monikas mamma og innbyggerne som lurte på hvem som kunne ha gjort jenta vondt.

- Innbyggerne fortjener å få vite hvorfor ikke tatt på alvor. Jeg sitter med en ekkel følelse om at saken ble nedprioritert.

- «17 minutter» - På hvilket grunnlag mener du det?

- Blant annet fordi jeg helt fra begynnelsen av var en av dem som spurte om hvorfor Kripos ikke var koblet på saken. I andre saker opplever jeg at Kripos er på stedet «17 minutter» etter hendelsen. De kom alt for seint på banen.

Nå må Hordaland-politiet granskes, mener den tidligere ordføreren.

- Jeg vet at Spesialenheten for politisaker ser på saken, men jeg håper også at noen vil se på holdningene i politiet. Var det dårlig ledelse? Kunne ting vært gjort bedre? Er det kritikkverdige forhold som gjør at noen må gå? spør han.

LES OGSÅ: Drapssiktet sendte eposter med krav om penger til Monikas mor.

Den 32 år gamle eks-samboeren fra Litauen ble pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen mandag denne uka.

Forsvarer og advokat Fredrik Verling sier til Dagbladet at klienten hans er nedstemt og bekymret over at han er blitt siktet i en så alvorlig sak.

FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika ble funnet død hjemme i huset sitt i Sund. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika ble funnet død hjemme i huset sitt i Sund. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

Heller ikke venner eller bekjente av moren Kristina og Monika Sviglinskaja ville slå seg til ro med «selvmord»-forklaringen.

De mente jenta måtte ha blitt drept. Det var for mye informasjon i saken som ikke støttet politiets konklusjon.

- Burde få konsekvenser Tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen mener henleggelsen av saken må få konsekvenser for tjenestemenn i Bergen-politiet, skriver NTB.

- Det er de som har tatt de gale beslutningene, uten å høre på andre. De bør selvfølgelig ta dette innover seg. Her er det ting som jeg mener absolutt burde få konsekvenser, sier Abrahamsen til NRK.

Påtaleansvarlig Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt vil ikke at enkelte tjenestemenn skal holdes ansvarlig.

- Jeg tar avstand fra å gå løs på enkeltpersoner her. Jeg vet at de som har jobbet med denne saken, har jobbet samvittighetsfullt etter beste evne, sier han, ifølge NTB.

SØKTE: Politiet søkte med hund like etter at jenta ble funnet død i 2011. Søket var ikke godt nok, og Kripos ble koblet på saken for seint, mener mannen som var ordfører i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
SØKTE: Politiet søkte med hund like etter at jenta ble funnet død i 2011. Søket var ikke godt nok, og Kripos ble koblet på saken for seint, mener mannen som var ordfører i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer