RASERT: Den historiske landsbyen Amatrice er nesten fullstendig rasert av jordskjelvet. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB Scanpix
RASERT: Den historiske landsbyen Amatrice er nesten fullstendig rasert av jordskjelvet. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB ScanpixVis mer

- Jeg snakket med ti personer som så ut som de var i sjokk. Alle hadde mistet noen

Hjerteskjærende beskrivelser fra jordskjelvområdet i Italia. 247 bekreftes døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det så ut som det hadde falt ei bombe der. Rundt 95 prosent av husene hadde rast sammen. Jeg snakket med ti personer som så ut som de var i sjokk. Alle hadde mistet noen.

DRONEVIDEO AV ØDELEGGELSENE: Dronevideo filmet av italiensk brannvesen viser for alvor hvor omfattende ødeleggelsene er  etter jordskjelvet. Vis mer Vis mer

Dette forteller frilansfotograf Stefano Sbrulli til BBC, om scenene som møtte ham på jobb i landsbyen Amatrice i Lazio-regionen, som ble hardt rammet av jordskjelvet i natt.

Ved 6.30-tida torsdag morgen opplyser sivilforsvaret i landet at tallet på døde er oppjustert til 247.

Tallene kan fortsatt stige. Mange er fremdeles begravd i ruinene av sammenraste murhus, og flere hundre er skadd.

- Lyst til å gråte

- Det er en katastrofe, jeg har lyst til å gråte. Jeg har aldri sett et så apokalyptisk skue, sier Amatrices borgermester Sergio Pirozzi ifølge The Independent.

- Byen er ikke her lenger, konstaterer han.

Jordskjelvet inntraff i 03.30-tida i natt, og hadde en styrke på 6,2. At skjelvets sentrum lå forholdsvis langt oppe, 10 km under jordoverflata, gjorde sitt til at ødeleggelsene ble store.

RASERER BUTIKKEN: Video viser øyeblikket jordskjelvet treffer en butikk i Pizzoli.Vis mer Vis mer

Skjelvet kunne kjennes godt i Roma, som ligger 100 km sørvest for Amatrice. I tillegg til den historiske landsbyen er en rekke mindre landsbyer i nærområdet rasert; i Pescara del Tronto i Marche-regionen skal nær sagt alle husene være ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nonner savnet

En rekke familier er hardt berørt. I kommunen Accumoli i Lazio ble en familie på fire utradert, mens i Amatrice er tre nonner savnet.

Samtidig kommer historier om utrolige redningsbragder. I kommunen Arquata i Marche reddet en kvinne sine to barnebarn ved å dra dem med seg under ei seng.

Redningsarbeidet pågår med full styrke. I Amatrice holder mannskapene i kveld på med å redde et barn som er fanget i ruinene.

Mannskaper fra hele Italia er sendt til katastrofeområdet, som ligger vanskelig tilgjengelig. Husløse mennesker får tilbud om telt å sove i, eller de blir innkvartert i gymsaler.

JORDSKJELV: Flere er omkommet, og ødeleggelsene er enorme.Vis mer Vis mer

Men det kunne vært enda verre; det er nemlig skoleferie i Italia, og mange av innbyggerne i de berørte områdene er bortreist.

Fjellkjeden Appenninene er et jordskjelvutsatt område. De siste 20 åra har sju skjelv med dødsofre inntruffet her. I april 2009 omkom 308 personer i et stort skjelv i L'Aquila i Abruzzo-regionen.