- Jeg solgte råttent kjøtt til nordmenn på Svinesund

Mener jukset også skjer i Norge. Skal du på julehandel til söta bor i dag? Sjekk kjøtt-triksene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste uken har Sverige blitt rammet av et kjøttdeig-traume. Fire ICA-forretninger har blitt filmet og avslørt mens de kverner, pakker om og setter nytt datostempel på gammel kjøttdeig.

Slik håpet de butikkansatte og eierne at «ferskvaren» kunne ligge lengre i hyllene og bli solgt for full pris. Ikke bare var kjøttdeigen gammel. I prosessen mistes mat på gulvet som de ansatte plukker opp og legger sammen med morgendagens kjøtt.

- Man river av plasten og lukter. Er det ok forlenger man utløpsdatoen med noen dager. En del av det marineres og selges på nytt, eller så blandes det med nytt kjøtt og males om till kjøttdeig, sier Daniel, en tidligere ICA-ansatt til Uppdrag gransking.

Du kan se hele SVT-dokumentaren her.

De fire butikkene i Stocholms-området risikerer bøter på ti millioner.

En Dagbladet.no-tipser, som har jobbet mange år bak kjøttdisker i Sverige, kan fortelle at dette langt fra er overraskende, og at nordmenn på julehandel i Svinesund-området bør være på vakt i ukene som kommer.

Han forteller om flere konkrete butikker som har svin på skogen. 

Systematisk og omfattende 

MATVARESKANDALE I SVERIGE: Fire ICA-butikker i Stockholm ble avslørt for å selge gammel kjøttdeig. Men praksisen skal strekke seg helt til grensen på Svinesund. Foto: SVT
MATVARESKANDALE I SVERIGE: Fire ICA-butikker i Stockholm ble avslørt for å selge gammel kjøttdeig. Men praksisen skal strekke seg helt til grensen på Svinesund. Foto: SVT Vis mer

- Alle i bransjen har visst om dette i mange år. Kjøttdeig er en helligdom for svenskene, det er slik de bedømmer butikken, altså som vårt forhold til ferskt brød, sier mannen, som ønsker å være anonym på grunn av sin tilknytning til matvarebransjen.

Han jobber i dag i grossistleddet i et større norsk firma på leverandørsiden, men har i flere år stått bak kjøttdisken i Sør-Sverige og på Svinesund. 

Saken som er avdekket gjelder fire ICA-butikker i Stockholms-distriktet, men også på kjøtthallene i grensetraktene skal det være vanlig praksis å pakke om gammelt kjøtt, særlig om omsetningen går dårlig.

- Kjøttet pakkes systematisk om for å fremstå som ferskt og med ny utløpsdato endret fram i tid. Fortjenesten i næringa er så liten at man ikke kan risikere å brenne inne med usolgt kjøtt. De fleste butikkene pakker om på morgenen før åpningstid, men også kveldstid dagen før. Da fjernes plasten med datoetiketten på. Enten kommer det tilbake i de porsjonene som det har ligget framme eller så blandes med annet kjøtt som ofte er utgått på dato, sier han til Dagbladet.no.

Raskere råttent

Deretter legges det tilbake på den samme, uvaskede isoporplaten. Ofte blandes umodent kjøtt med modent kjøtt som er rikt på bakterier. Da går forråtnelsesprosessen svært raskt.

Når de ansatte mister oversikten i over hva som er gammel og nytt, eller glemmer å stikk nesa bortpå for å se om det gamle kjøttet har fått en ubehagelig lukt, oppstår problemer vanlige kunder kan merke.

- Det er en systematisk bløffing med datoer. De mister oversikten og det havner råttent kjøtt i handlekurvene. Jeg har solgt råttent og bedervet kjøtt til nordmenn på julehandel på Svinesund selv, ved en glipp. Og hvis kundene kommer tilbake med bedervet kjøtt, så er overraskelsen på de ansattes ansikter sjeldent ekte. Alle vet hva de har gjort, og at det har skjedd en «glipp», sier han.

- Jeg solgte råttent kjøtt til nordmenn på Svinesund

Kjøttdisken skal alltid se full ut. Derfor er det ofte for mange varer framme i butikken samtidig.

- Følger man retningslinjene og loven så unngår man at det blir bedervet, men man må kanskje kaste noe, sier han.

- Nordmenn kritiske på feil måte 

Biffer og annet kjøtt blandes gjerne inn når «gammelt kjøtt blir som nytt».

- Eller butikken lager ferdigmat av det. Folk jeg kjenner i bransjen i Norge forteller at dette er praksis her også, men jeg har ikke sett det med egne øyne, sier han.

Selv kjøper han kjøtt etter utseende og ikke utløpsdatoen. Han mener nordmenn på svinesundhandel er kritiske nok, men stiller helt feil spørsmål.

- De er opptatte av hvor maten er i fra. Det er meg nesten likegyldig. Det interessante er hygienen i butikken, hvordan den lukter, utseende og konsistensen, mener han.

Han er sjelden bekymret for at det ompakkede kjøttet i Sverige og Norge gir matforgiftning.

- Matsikkerheten er god

Matsikkerheten i Norge regnes som god, etter internasjonale mål. 

- Etter flere matskandaler tør de færreste selge noe som kan være bedrevet, sier han og mener media også skremmer forbrukerne.

- Kjøttet vi oppfatter som gammelt er ofte fullt brukbart. Dette er også et symptom på overflodssamfunnet vårt. Det er jo et paradoks at vi kaster store mengder kjøtt mens folk sulter, og så her i Europa, sier han.

Men om kjøttet har falt på gulvet er det all grunn til å holde seg unna. Bakterier i jord er ikke til å spøke med, og bakteriene kan utvikle seg og gi en alvorlig matforgiftning

- Strider mot alt jeg står for 

At eierne av de fire ICA-forretningene hadde 2 876 400 kroner i inntekt i fjor, eier luksusbiler og har store formuer har ikke gått ubemerket hen hos söta bror.

Og en av dem som reagerer er skuespilleren i ICA-kjedens siste reklamevideoer, Hans Mosesson. Han har gjort stor suksess i rollen som «ICA-stig» og liker ikke avsløringen.


- Jeg ble forbannet og sjokkert, sier Mosesson til Expressen.se.

Han ringte til ICA og sa klart fra at han vurderte å bryte samarbeidet.

- Jeg er oppvokst med små ICA-forhandlere der kvaliteten var det viktige. Å merke om gammelt kjøtt var utenkelig og strider mot alt jeg står for, sier han.

Også Mosesson har merket seg at sjefene i kjeden tjener svært godt.

- Det er typisk at det er som tjener mest som jukser med datomerkingen, sier han.

MERKET FOR NATTA-2: Neste dag fant de isoporen igjen, med samme mengde kjøttdeig, men ny datolapp.
JULEHANDEL I SVERIGE: Hvert år handler tusenvis av nordmenn på Svinesund før jul, både over og under de tillatte kvotene. Selv om jukset er avslørt i ICA-forhandlere i Stockholms-området, mener den tidligere kjøttselgeren at det er grunn til å være på vakt.
MERKET FOR NATTA-1: Klistrelapper ble satt på under isoporpakken av SVT-journalistene.
SVENSKENE RASER: Svenskene raser mot handelsfolk i Sverige som har tjent seg rike på å selge dem mat utgått på dato.