- Jeg sov mesteparten av turen

Utenriksministeren måtte nødlande i Kandahar på grunn av tekniske problemer med flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et australsk militærfly med utenriksminister Jonas Gahr Støre om bord har nødlandet på flyplassen i Kandahar på grunn av trykkfall i cockpiten.

Utenriksministeren sier det hele forløp rolig:

- Vi fikk trykkproblemer litt etter avgang. Flyveren måtte ta oss ned til 5000 fot istedetfor 30 000 fot, sier Støre til Dagbladet.no.

- Vi merket litt trykkforandringer i kabinen, men jeg sov hele veien. Det var ikke mer dramatisk enn det, ler utenriksministeren.

Må overnatte

Støre forteller at trykkfallet skapte problemer for den planlagte reisen.

- På grunn av feilen kunne vi ikke få nok høyde til å komme over fjellene og videre til Kabul. Derfor la flyveren om kursen og landet i Kandahar, sier han til Dagbladet.no.

Utenriksministeren regner med å måtte tilbringe natten i Nato-leiren der. Kandahar er en provinshovedstad i det sørlige Afghanistan, og et av de mest urolige områdene i landet.

RETT ETTER NØDLANDINGEN:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre på vei ut fra flyet i Kandahar. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RETT ETTER NØDLANDINGEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på vei ut fra flyet i Kandahar. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Dette skal gå bra. Jeg har sovet ute i telt før, så en natt her blir bare fint, sier han til Dagbladet.no.

Merket lite

Dagbladets reporter Cartsen Thomassen, var med på nødlandingen.

Han beskriver hva som skjedde slik:

- Det som skjedde var at en trykkventil i kabinen ikke virket. Dermed kunne vi ikke gå så høyt som nødvendig for å komme oss over fjellende som skjermer Kabul. Vi som var i flyet merket ikke noe annet enn at vi fløy lavt, sier han til Dagbladet.no.

Flere om bord

Flyet, et Hercules transportfly, var på vei fra Tirim Kot i Sør-Afghanistan på vei til hovedstaden Kabul. Det var et titalls pressefolk fra Norge om bord, samt utenriksministerens stab og militært personell.

- Flyet frikk problemer med trykket i kabinen. Det skal ha vært udramatisk, sier oberstløytnant John Inge Øglænd, talsmann ved Forsvarets operative ledelse.

Utenriksministeren hadde besøkt en nederlandsk avdeling i Tirim Kot, og var på vei til Kabul for å møte Afghanistans politiske ledelse da flyet måtte nødlande.

Udramatisk

- Hendelsen var helt udramatisk. Det var visstnok en feil på en trykkventil, men de som var på flyet merket ikke noe til det.

Det sier Bjørn Jansen, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Dagbladet.no.

- Gahr Støre er på et besøk i flere ulike provinser i Afghanistan, og han har ti pressefolk, fire fra UD og flere hjelpearbeidere med seg.

Trolig var disse med på flyet som måtte nødlande.

- Vi fikk beskjed akkurat beskjed om hendelsen, jeg har snakket med en kollega på flyet, sier Jansen.

Trolig merket ikke ministeren og de andre nordmennene noe, før de landet et annet sted enn der de skulle.

<B>NØDLANDET: Her er Hercules-flyet som utenriksminister Jonas Gahr Støre nødlandet med i dag.
HERCULES-FLY: Her er utenriksministeren fotografert inne i flyet.