HOLDER LAV PROFIL: Eksil-tsjetsjernes leder i Norge, Magomed Otherhadij (29) er svært forsiktig med hvilke mennesker han omgås. Han har endret utseendet flere ganger og vurderer å flytte familien til et hemmelig sted etter de uttalte truslene mot ham. Foto: BJØRN LANGEM
HOLDER LAV PROFIL: Eksil-tsjetsjernes leder i Norge, Magomed Otherhadij (29) er svært forsiktig med hvilke mennesker han omgås. Han har endret utseendet flere ganger og vurderer å flytte familien til et hemmelig sted etter de uttalte truslene mot ham. Foto: BJØRN LANGEMVis mer

- Jeg sover med kniver ved senga

Leder for eksil-tsjetsjenerne i Norge frykter for sitt liv etter YouTube-trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jeg sover med to store kniver ved senga. Hva ellers kan jeg gjøre for å beskytte familien min? Min kone og barn er livredde. Politiet i Norge vil ikke hjelpe oss, sier tsjetsjenske Magomed Otherhadij.

29-åringen kom til Norge sammen med sin kone og barn for to år siden. Ett år senere ble han valgt til å representere de 7000-8000 eksil-tsjetsjenerne som bor her.

Tvunget til å spionere
De siste dagene har Magomed vært gjenstand for medieoppmerksomhet fra hele verden.

Den tsjetsjenske asylsøkeren Ruslan Khalidov sa i et videoklipp på YouTube at han har fått ordre direkte fra Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov om å likvidere en rekke tsjetsjeterne i Norge, blant disse Magomed.

Khalidov, som bor på et mottak på Østlandet, forteller blant annet at han ble fengslet i Tsjetsjetania og truet og torturert for å ta på seg drapsoppdraget og jobbe for regjeringen.

Ingen offisielle kilder har til nå bekreftet om klippet er ekte.

Ment som en advarsel
Magomed hevder derimot at det er Khalidov som snakker i videoen og at hans historie er sann.

- Vi har sjekket mye av det han sier, blant annet at han har sittet fengslet og arbeidet for den tsjetsjetenske etterretningen. Alt dette stemmer, sier han og fortsetter:

- Men det er en misforståelse at dette er ment som en trussel. Videoklippet var hans forsøk på å avbryte samarbeidet med de tsjetsjetenske myndighetene og advare oss andre om at vi står ovenfor veldig reelle farer.

Ifølge 29-åringen var klippet ment for utvalgte tsjetsjerne, og skulle verken publiseres på YouTube eller offentliggjøres på noen annen måte. Han fikk selv tilsendt videoen av Khalidov for noen uker siden.

- Dette skulle ikke nå myndighetene, verken i Norge eller Tsjetsjenia. Men klippet ble raskt spredt blant tsjetsjerne og havnet etter hvert på YouTube.
 
Frykter for sitt liv
Khalidov er politiet hovedvitne i saken mot tsjetsjenerne som angrep Nordbybråten transittmottak i Østfold i fjor sommer. Han ble selv dømt til fengsel i fem måneder for å ha deltatt i voldsepisoden.

Khalidovs advokat, Bjørn Haugen, sier at hans klient på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere saken.

TVUNGET TIL Å DREPE: Eksil-tsjetsjeren Ruslan Khalidov (25) forteller i et videoklipp, som nylig dukket på på YouTube, at tsjetsjenske myndigheter har vervet ham for å drepe flere av hans landsmenn som befinner seg i Norge.
TVUNGET TIL Å DREPE: Eksil-tsjetsjeren Ruslan Khalidov (25) forteller i et videoklipp, som nylig dukket på på YouTube, at tsjetsjenske myndigheter har vervet ham for å drepe flere av hans landsmenn som befinner seg i Norge. Vis mer

Lederen for eksil-tsjetsjenerne forteller at han var og besøkte Khalidov på asylmottaket for noen uker siden og at det ikke skal være noe uvennskap mellom de to mennene.

- Jeg er takknemlig for advarselen. Da vet jeg at jeg må passe ekstra godt på min egen og min families sikkerhet, sier han.

Alle oppmerksomheten rundt denne saken slår likevel uheldig ut for Magomeds gjenværende familie i Tsjetsjenia.

- Jeg har fremdeles mange slektninger der og de er ekstra utsatt for represalier fra myndighetene på grunn av meg.

Forsiktig
Magomed oppfatter drapstruslene som høyst reelle. Han er svært forsiktig med hvem han omgås og sjekker nøye nye mennesker som dukker opp i hans omgangskrets.

- Jeg har en betrodd sirkel med mennesker rundt meg, som jeg stoler på 100 prosent. Vi tar vare på hverandre. Nye mennesker er jeg veldig forsiktig med.

En rekke tsjetsjenere i eksil har den siste tiden blitt likvidert, blant disse Umar S. Israilov, som ble skutt og drept i Wien i midten av januar.

Israilovs far lever på hemmelig adresse i Norge.

Vil ha fred
Ifølge Magomed ønsker de tsjetsjenske myndighetene å spre frykt for å skremme noen av de 150 000 eksil-tsjetsjenerne hjem.

- De vil vise at det ikke er trygt i utlandet og at det er mye bedre å komme hjem. Samtidig ønsker de å vise dem som vil forlate landet at det er ikke er noe å trakte etter der ute, sier han og fortsetter:

- Myndighetene vil nok også skape et dårlig inntrykk av tsjetsjerne i utlandet, slik at andre land blir mer restriktive på å ta oss inn. Slik som å fortelle at omtrent alle tsjetsjenske familiene har våpen.

29-åringen mener at dette overhode ikke stemmer med virkeligheten.

- Ingen av oss som kommer til Norge ønsker å lage noe bråk. Familiene som kommer hit vil bare leve et normalt liv, tjene penger og ikke skille seg ut. Vi har nok krig i hjemlandet, vi ønsker å leve fredelig her.

DØDSLISTE: Flere kilder hevder at Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov har en dødsliste med omkring 300 opprørsledere og andre eksiltsjetsjenere han ønsker å få likvidert. Magomed Otherhadij, som er bosatt i Norge, skal også være på denne lista. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
DØDSLISTE: Flere kilder hevder at Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov har en dødsliste med omkring 300 opprørsledere og andre eksiltsjetsjenere han ønsker å få likvidert. Magomed Otherhadij, som er bosatt i Norge, skal også være på denne lista. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer