- Jeg sovnet litt

9000 ulykker i fjor skyldes alkohol, mørkekjøring og fart. Ta båtførerprøven og kjøp en mindre båt er noen av rådene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nordmenn er det folket i verden som har flest båter per innbygger. Samtidig er det ikke til å komme fra at flere hadde klart seg bedre på land enn på vann.

- Svært stygge ulykker

- Det skjer ikke fryktelig mange ulykker nå, men de som skjer er svært stygge. Mye motorkraft, stor fart, mørke og av og til promille er som regel årsaken, sier Ingar Bie ved Redningsselskapets hovedkontor.

Han får støtte av Jack Frostad fra forsikringsselskapet IF Skadeforsikring


- Det er tre ting som teller: Alkohol, mørkekjøring og fart. Hver for seg er de skadeutløsende. Kombinasjonen er livsfarlig, sier Frostad til Dagbladet.no.

I fjor rapporterte båteiere om 8699 skader til landets forsikringsselskaper. Flertallet av disse skyldes havari og brann, viser prognoser fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.Ta båtførerprøven
Det hjelper heller ikke at nordmenn de siste årene har kjøpt stadig dyrere fritidsbåter.

- I den senere tid har det kommet til personer som ikke har hatt erfaring med båt tidligere, og som likevel kjøper store, svært raske båter. Dermed forventer vi dessverre en fortsatt økning i antall ulykker, sier fungerende underdirektør i Sjøfartsdirektoratet Bjørn Reppe.

HAVARI VED HARSTAD: - Dette var en mann som var litt uheldig, han fortalte oss at han sovnet litt. Resultatet lot ikke vente på seg, skriver Redningsselskapet i loggen sin. Alle foto: Redningsselskapet
HAVARI VED HARSTAD: - Dette var en mann som var litt uheldig, han fortalte oss at han sovnet litt. Resultatet lot ikke vente på seg, skriver Redningsselskapet i loggen sin. Alle foto: Redningsselskapet Vis mer

- Vett og forstand brukes ikke når folk kjøper båt lenger, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

- Folk kjøper altfor store båter, uten å nødvendigvis vite hvordan man bruker dem. I tillegg har verken lovverket eller båtføreropplæringen fulgt med på den teknologiske utviklingen, sier Johnsen.

Han har imidlertid et godt råd til båteiere:

- Ta båtførerprøven nå, dersom du ikke har den allerede! Det blir obligatorisk om ikke så lenge. Tar du den nå, får du båtvett samtidig som du slipper å sitte lenge på skolebenken.

- Jeg sovnet litt
TRE BÅTER I BRANN: En fritidsbåt var utbrent og to andre båter ble skadet under brannen i august i fjor.
LANDKRABBE? Båten på bildet hadde ligget under vann i 14 dager hengende i fortøyningene i gjestehavna i Arendal.
NOK EN BÅTBRANN: Båten kom knappe 50 meter ut fra land før brannen brøt ut. To menn måtte evakueres.
GRUNNSTØTTE EN LØRDAGSNATT: Alkohol er ofte en av grunnene til havari. Vis sjøvett, oppfordrer sjøfartsdirektoratet.
BÅTEN VAR NYINNKJØPT TIL CA. 12 MILLIONER KRONER: Dagen etter sto den med akterenden i bunn på 11 meters dyp. På bildet ses maskinpasser Glenn Christiansen.
MÅTTE HOPPE I SJØEN: Et ektepar måtte hoppe på sjøen da deres Skagen 50 tok fyr utenfor Lindesnes.