SNORK: President Donald Trump holdt fredag tale, der han gikk hardt ut mot demokratene og eks-president Barack Obama. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Trump slår tilbake etter kritikk:

- Jeg sovnet under Obamas tale

President Donald Trump var raskt ute med svar etter Barack Obamas tale fredag.

- Jeg sovnet. Jeg synes han er veldig bra... veldig bra å sovne til, sier USAs president Donald Trump i en tale i dag, og sikter til hans forgjenger, Barack Obamas, tale kort tid tidligere.

Trump var fredag på plass i Fargo, hvor han holdt en offensiv tale om den lokale kullproduksjonen, arbeidsplasser og nedgangen i ledigheten i USA.

Han benyttet samtidig muligheten til å komme med noen stikk til Obama, og sier blant annet at arbeidsledigheten ville sett stikk motsatt ut dersom demokratene kom inn under valget i 2016.

- Ledighetstallene er på det laveste i vårt lands historie. Vi har snart skapt 600 000 arbeidsplasser innen produksjon bare siden valget. Obama sa at vi ikke kom til å ha produksjonsrelaterte jobber i USA lenger. Han sa de ikke lenger eksisterte, sier Trump.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Vil etterforske innlegg

Ikke uventet ble også det anonyme innlegget New York Times publiserte tidligere denne uka, hvor det hevdes at det er flere interne motstandere mot presidenten internt i administrasjonen, tema i Trumps tale. Presidenten gikk selv ut fredag og sa at innlegget må etterforskes.

Tidligere president Obama er, til tross for sin egen motstand mot Trump, selv kritisk til brevet. I sin tale fredag uttalte følgende:

- Det er ikke slik dette skal være. Dette er ikke normalt. Dette er ekstraordinære tider. Og det er farlige tider, sier Obama.

Truer med mer Kina-toll

Også økonomi og toll ble tema under Trumps tale fredag. USA har allerede innført toll på varer til en verdi av 50 milliarder dollar, og ytterligere 200 milliarder dollar som Trump i dag varslet «kan bli innført snarlig». Det er også kjent fra før.

Men fredag la Trump tonen an for massiv opptrapping:

- Etter det kan toll på varer til en verdi av ytterligere 267 milliarder bli omfattet på kort varsel, hvis jeg ønsker det. Det vil endre fullstendig på regnestykket, sier han.

GÅR I BALL: Da Donald Trump holdt nok en tordentale om den anonyme kronikken i New York Times, gikk det litt i ball for presidenten. Video: CNN Vis mer

Dette beløpet utgjør omtrent resten av verdien på Kinas eksport til USA.

Men presidenten sier samtidig at «til en viss grad er det opp til Kina» å avverge eskaleringen i handelskonflikten.