Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg spente fra da jeg hang opp ned, så var det bare smell og lysglimt i hodet

Tommy (55) kjørte snøskuter gjennom snøføyka på Svalbard. Så forsvant bakken under ham og han ble kastet utfor et ti meter høyt stup.

- SVINEFLAKS: Tommy Sjöö Frantzen falt over ti meter rett ned etter at han kjørte utfor en skrent på Svalbard på snøskuter. Kona Ulrika kom til og fikk hjulpet mannen sin. Foto: Privat
- SVINEFLAKS: Tommy Sjöö Frantzen falt over ti meter rett ned etter at han kjørte utfor en skrent på Svalbard på snøskuter. Kona Ulrika kom til og fikk hjulpet mannen sin. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tommy Sjöö Frantzen (55) hadde englevakt da han lille julaften føyk utfor en ti meter høy skrent på snøskuter.

Frantzen og kona var ifølge sysselmannsførstebetjent Trond Olsen på vei fra Longyearbyen til hytteområdet Vindodden da Frantzen kjørte feil. Det var svært krevende kjøreforhold med tett snødrev og tilnærmet null sikt.

- Han hadde flaks, sier Olsen.

- Jeg var svineheldig, sier Frantzen selv til Dagbladet.

- Jeg kjørte utfor i tett snødrev og med null sikt. Jeg så knapt en meter foran skituppene på skuteren. Jeg fikk en antennefeil på GPS-en og burde jo stoppet. Men jeg trodde jeg var sikker på hvor jeg var - og stoppet ikke.

Bakken forsvant Ifølge Svalbardposten er skrenten målt til totalt 13 meter fra punktet der den begynner å helle - hvorav ti meter er fritt fall.

- Jeg merket bare at bakken forsvant under meg. Jeg hadde ingen peiling på hvor lang ferden kom til å bli. Jeg klarte å oppfatte at jeg tok salto, og skuteren landet med skiene samme vei som meg, sier Frantzen.

- Jeg spente fra da jeg hang opp ned - så var det bare smell og lysglimt i hodet da jeg traff bakken. Jeg lå like ved skuteren - men ikke under den.

- Det var vel et lykketreff?

- Det er klart, sier Frantzen.

Fulgte lyssignalet Han var bevisst hele tiden, og med en liten lommelykt han hadde i lomma fikk han lyst opp til kona Ulrika (44) - som kjørte på en egen snøskuter.

HØYT FALL: Tommy Sjöö Frantzen falt ned denne skrenten. Skuteren hans ligger til høyre i bildet. Foto: sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand/Sysselmannen
HØYT FALL: Tommy Sjöö Frantzen falt ned denne skrenten. Skuteren hans ligger til høyre i bildet. Foto: sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand/Sysselmannen Vis mer

- Hun gjorde alt rett, skryter han.

- Jeg lyste med lommelykt opp mot kanten. Hun så ikke meg, men hun så lyset trenge igjennom snødrevet og skjønte at jeg var mye lengre ned enn henne. Så fulgte hun det elektroniske sporet og fant ruta som jeg egentlig skulle ha kjørt

Ifølge Olsen ved Sysselmannen fikk Frantzen moderate nakkeskader etter fallet.

Jul på sykehus Da han skulle flys med ambulansefly til Tromsø måtte også det flyet snu på grunn av været - og fly til Hammerfest i stedet.

- Jeg ble utskrevet på ettermiddagen den 25. desember. Jeg var heldig. Jula ble feiret på sykehus, men det er bare «peanuts».

Sysselmannen fikk melding om ulykka 2236, da Frantzen og kona var ankommet sykehuset. Olsen anslår tidspunktet for ulykka til å være omkring en halvtime tidligere.

Både Frantzen og kona er svært fjellvante. Frantzen forteller at han har bodd på Svalbard i seks år, og hadde også før vært mye i området.

SKUTEREN: Skuteren til Frantzen avbildet foran skrenten. Sysselmannen har stilt opp mannen på bildet for å vise dimensjonene. Foto: sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand/Sysselmannen
SKUTEREN: Skuteren til Frantzen avbildet foran skrenten. Sysselmannen har stilt opp mannen på bildet for å vise dimensjonene. Foto: sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand/Sysselmannen Vis mer