«Jeg spilte bort pengene til barnas sommerferie»

Frp-politikeren Stig Vestlie sto i går fram med sin spillegalskap. - Det som gnager meg mest er hva ungene har måttet forsake, aldri lange ferieturer og aldri den riktige buksa - fordi jeg har spilt bort pengene, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlie, som i går ble intervjuet i Hamar Arbeiderblad, innså avhengigheten av automatspill for tre år siden. Men først ved påsketider klarte han å bryte ut og få skikkelig behandling. Gjennom Anonyme Gambleres lokallag på Hamar og et behandlingsopplegg for rusavhengige ved Sanderud sykehus er han på vei tilbake til et normalt liv.

En tøff kamp

Selv om gjelda er stor, tenker han mest på familien, først og fremst de fire barna i alderen fra sju til tjue år, som han og kona har sammen.

- Det er flere slike ting jentungen på 14 har måttet forsake. Det gjør veldig vondt, sier 38-åringen. Feriepengene gikk som regel med til spill, så resten av sommeren ble tilbrakt ved hytta. Der var det gratis å være, dessuten ingen automater.

Tidligere i år sto en fylkesleder i KrF fram i partibladet med sin spillegalskap. Vestlie har 15 års fartstid i Frp på Hamar og er fremdeles varamann til kommunestyret. Men siden påske har kampen for å komme seg ut av spillegalskapen tatt nesten all tid.

Mulig å få hjelp

Han roser både Anonyme Gamblere og de offentlige instansene som har bidratt til å hjelpe ham.

- Likningskontoret har bidratt til å rydde opp i manglende selvangivelser. Namsmannen hjelper meg med å få til en offentlig gjeldsordning. Politiet og sosialkontoret har vært alle tiders, og Aetats saksbehandler har også vært positiv selv om det har vært problemer med regelverket. Jeg begynner å få tillit de fleste steder, sier den tidligere selgeren som nå går på dagpenger og litt stønad fra sosialkontoret. Poenget han ber andre spillegale merke seg er at man blir møtt med forståelse bare man erkjenner problemene selv.

Nektet i banken

Det største beløpet Vestlie har spilt bort er 7000 kroner, men han vet om folk som har svidd av 20000 på sju timer ved spilleautomaten.

- Heldigvis har jeg ikke underslått penger. Jeg hadde nok helt sikkert gjort det hvis muligheten var der. Det er en gjenganger blant spilleavhengige, sier Vestlie.

Han har svidd av alle muligheter for å ha egne penger og andre verdigjenstander.

- Jeg får bare lov å ha mobiltelefon med kontantkort. Heller ikke eget privat telefonabonnement. Jeg får heller ikke ha egen konto i banken. Til slutt hadde jeg brukt opp alle slike muligheter.

Målet hans er nå å kunne leve et normalt liv og bli en bidragsyter til samfunnet. Men foreløpig er det et stykke igjen.

En forskrudd verden

- Likevel har jeg det mye bedre nå. Før hadde jeg aldri roen. Jeg har våknet opp igjen. I dag satte jeg meg på en uterestaurant og snakket med normale mennesker om dagligdagse ting. Det har jeg ikke gjort på ti år.

- I min forskrudde verden var det bare om å gjøre å komme seg til butikken, handle og spille bort resten av pengene. Resten av dagen var det å sitte apatisk i sofaen.

Han vet at antall unge mennesker som bli hekta på spill er drastisk økende og mener selv 150000 nordmenn er hekta på spill. På dette området er politikeren i ham lys levende. Vestlie har skrevet et langt brev til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Han mener Røde Kors og andre automatinnehavere opptrer uetisk.

- De håver inn milliarder, men overlater regninga til storsamfunnet, sier han.

Vestlies spilleråd

Vestlie utfordrer Røde Kors og andre automatinnehavere til å redusere antall maskiner med to tredeler. Norge har tre ganger så mange automater som Sverige og Danmark til sammen.

  • Han mener de også bør fjerne seddelinntakene på automatene for å justere ned innsatsen hos dem som spiller.
  • Det tredje kravet er å justere ned den maksimale gevinstutbetalingen til 200 kroner per gevinstrekke istedenfor 2000.
  • Han støtter fullt regjeringens forslag om å fjerne automatene fra bensinstasjoner, kiosker, butikker og kjøpesentere til egne spillelokaler slik at man ikke blir fristet bare man stikker hodet inn døra.
SPILLEAVHENGIG: Det største beløpet Frp-politikeren Stig Vestlie har spilt bort er 7000 kroner, men han vet om folk som har svidd av 20000 på sju timer ved spilleautomaten. - Heldigvis har jeg ikke underslått penger. Jeg hadde nok helt sikkert gjort det hvis muligheten var der. Det er en gjenganger blant spilleavhengige, sier han.