FÅR KRITIKK:  Ingelin Killengreen vedgikk at hun hadde ansvaret får hun var politidirektør. Arbeiderpartiets Martin Kolberg mente hun ikke svarte på spørsmålene.
Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Ingelin Killengreen vedgikk at hun hadde ansvaret får hun var politidirektør. Arbeiderpartiets Martin Kolberg mente hun ikke svarte på spørsmålene. Foto: Tor Arne Dalsnes / DagbladetVis mer

«Jeg spør hele tiden om jeg har vært tydelig og klar nok»

Ingelin Killengreen mener hun har vært ganske selvkritisk. Nå er hun i tvil om hun var god nok som politidirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen måtte i dag svare på spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Killengreen åpnet med å si at hun hadde ansvaret for politiet i den perioden hun var perioden hun var politidirektør.

Selv om Ingelin Killengreen ikke sa det rett ut, kom det tydelig fram at hun la ansvaret på at politiet ikke var godt nok forberedt 22. juli i fjor på daværende justisminister Knut Storberget.

- Om jeg ville gjort noe annerledes? Jeg spør meg hele tiden om jeg har vært tydelig og klar nok overfor politimesterne og Justisdepartementet, sa Killengreen til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Ingen nedprioriteringer
Den tidligere politidirektøren la ikke skjul på at detaljstyring fra justisminister Knut Storberget hadde gjort jobben hennes vanskelig.

- De politiske målene har vært mange, og det var lite rom for prioriteringer. Dette var er en utfordring som jeg tok opp en rekke ganger med Justisdepartementet, forklarte Killengreen.

- Vi fikk aldri tilbakemeldinger på nedprioriteringer fra Justisdepartementet. Departementet sa vi skulle gjøre så godt som mulig. Jeg følte også at det nådde den politiske ledelsen i departementet.

Men den tidligere politidirektøren ville ikke spekulere i om hennes og politiets faglige vurderinger kom fram til Stortinget.

Beredskap
Samtidig innrømmet Killengreen at beredskap burde vært høyere på politiets dagsorden og oppfølgingen burde vært tettere.

Killengreen måtte også innrømme at Sønderland-rapporten - politiets egen evaluering av politiets rolle 22. juli - blir forstått som et forsøk på beskytte seg selv.

- Jeg registrer at mandatet for Sønderland-rappporten var snevert og at rapporten også ble det.

Killengreen hevdet at det var en kultur for å si i fra i politiet når hun var politidirektør.

- Politier er en etat preget av sterke personer og sterke meninger.

Samtidig måtte Killengreen vedgår at det i deler av politiet kan være vanskelig å ta opp spørsmål.

- Det skal være takhøyde i politiet. Den gamle politikulturen er en gammel kultur som vi ikke skal ha i politiet i dag, hevdet Killengreen.

- Jeg mente og mener vi burde bruke mer ressurser til operativt politiarbeid, og mindre til etterforskning. En del viktig politiske prosjekter tok mye tid. Jeg mener også at utlendingsoppgavene burde vært håndtert av andre enn politiet.

Krass kritikk
Arbeiderpartiets Martin Kolberg konstaterte at det er vanskelig å forholde seg til at Killengreen ikke svarer konkret på spørsmålene.

En replikk den tidligere politidirektøren behendig unnlot å svare på.

Når Killengreen ble konfrontert med ledelseskulturen i politiet avviste hun at den var feil.

- Jeg mener ledelse i politiet kan bli vesentlig bedre. Den er ikke feil, men ledelseskulturen er ikke god nok.

Ingelin Killengreen understreket flere ganger at alt som skjedde i politiet under hennes ledelse var hennes ansvar.

-Svarer ikke
Venstres Trine Skei Grande oppsummerte Ingelin Killengreens forklaring slik:

- Det er veldig mye hun ikke svarer på. Hun hadde ansvaret for å sette en kultur over lang tid, og ukultur i politiet er et av hovedfunnene i Gjørv-kommisjonens rapport. dette svarer hun ikke godt på, sier Skei Grande.

I tvil om seg selv
Etter å ha blitt utspurt av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtte Dagbladet Ingelin Killengreen. Og det var en selvkritisk Killengreen som var tydelig preget av situasjonen.

- Jeg har vært ganske selvkritisk og i tvil om jeg har vært god nok, fastslo Ingelin Killengreen overfor Dagbladet.

Killengreen innrømmet også at hun i dag er enige i kritikken som blir rettet mot politiet fra Gjørv-kommisjonen.