<strong>AVBLÅSTE:</strong> Angrep Donald Trump sa selv stopp torsdag kveld, da USA var klare til å angripe tre forskjellige steder i Iran. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Scanpix
AVBLÅSTE: Angrep Donald Trump sa selv stopp torsdag kveld, da USA var klare til å angripe tre forskjellige steder i Iran. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg spurte: Hvor mange vil dø?

Trump bekrefter at han avblåste angrep mot Iran i siste liten. Avslører drama i kulissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå reell frykt for krig mellom Iran og USA. President Donald Trump skal torsdag kveld ha avblåst et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

Donald Trump bekrefter fredag ettermiddag hendelsen, som først ble omtalt av New York Times.

I en lengre Twitter-tråd forteller Trump at han avblåste angrepet ti minutter minutter før det skulle skje.

- Vi var klare da jeg spurte: hvor mange vil dø. Svaret var 150 mennesker. Ti minutter før angrepet stoppet jeg det, skriver han.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Tre mål

Ifølge han var amerikanerne forberedt på angripe tre forskjellige steder, og at våpnene var klare og ladde. Trump skal imidlertid ha skjønt at mange kunne dø.

- Det er ikke proporsjonalt med å skyte ned en ubemannet drone. Jeg har ikke hastverk. Vår militære er gjenoppbygd og klare. Det er det beste i verden, skriver Trump.

Han understreker videre at Iran «ALDRI» kan ha atomvåpen.

Iran hevdet i dag at det iranske luftforsvaret at de også kunne ha skutt ned et amerikansk fly med 35 personer om bord natt til torsdag, da de skjøt ned dronen.

De sier at både flyet og dronen var i deres luftrom, og bruker dette som begrunnelse for nedskytingen. Trump skal i utgangspunktet ha ønsket å hevne nedskytingen ved å ramme radarer og missilsystemer.

- Klare for krig

Det anstrengte forholdet mellom landene er nær et bristepunkt etter en lang rekke hendelser, provokasjoner og uttalelser. Eksperter verden over snakker nå åpenlyst om muligheten for krig.

Dronenedskytingen er den siste i en lang rekke hendelser som det siste halvåret har forpestet forholdet mellom landene etter at Trump for et år siden trakk USA ut av atomavtalen med Iran og dermed sørget for strenge sanksjoner i landet.

- Vi er fullstendig forberedt på krigen. Dagens hendelse er et klart signal som bygger opp under denne tydelige beskjeden, sa general Hossein Salami, sjefen for den iranske revolusjonsgarden, kort tid etter at Iran hadde skutt ned en amerikansk drone torsdag.

General Salami understreket samtidig at Iran ikke ønsker krig med noen land.

- Men vi er klare for krig.

Ble advart

Tidligere har Trump truet Iran med endetida, hvis de fortsatte med det som etter Trumps syn var trusler mot USA.

«Hvis Iran vil kjempe, vil det være den offisielle slutten på Iran. True aldri USA igjen!».

Iran skal ha blitt varslet om angrepet fra amerikanske myndigheter via Oman torsdag kveld. Trump skal også ha uttrykt interesse for å opprette dialog med Iran, men landets leder, ayatolla Khamenei skal ha nektet tvert å snakke med USA.

Saken oppdateres

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer