Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg spurte Trump om politikk. Så sa han at jeg var vakker

Den republikanske presidentkandidaten anklages igjen for nytt ufint hersketriks mot kvinnelig journalist.

KOMMENTERTE UTSEENDET: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump valgte å kommentere utseendet til en kvinnelig Washington Post-redaktør da han besøkte avisa. Foto: REUTERS/Jim Bourg
KOMMENTERTE UTSEENDET: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump valgte å kommentere utseendet til en kvinnelig Washington Post-redaktør da han besøkte avisa. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump leder klart i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Gang på gang klarer reality-kjendisen og eiendomsmogulen å stjele overskriftene med kontroversielle utspill. Mandag var dagen da han både presenterte sine utenrikspolitiske rådgivere og holdt en stor tale for den mektige proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC i Washington D.C..

Samtidig havner hans kvinnesyn igjen i rampelyset etter et besøk hos leder- og kommentaravdelingen i Washington Post. Der valgte han nemlig å kommentere utseendet til en redaktør etter at hun hadde stilt spørsmål om politikk til ham.

- Ekstrem, syk besettelse Da han vant primærvalgene i flere delstater forrige tirsdag valgte Trump å bruke deler av valgnatta på å gjenoppta krigen mot Fox News-anker Megyn Kelly, som han i august antydet at menstruerte da hun intervjuet ham. Siden har Trump tatt til orde for en boikott av det populære programmet til Kelly, mens Fox News svarte med en sviende pressemelding hvor hevder at Trump har en «ekstrem, syk besettelse» med Kelly, og at hans oppførsel er langt unna den verdigheten en må kunne forvente av en presidentkandidat.

Da Trump mandag gjestet Washington Post, klarte han igjen å provosere en kvinnelig journalist. Karen Attiah jobber som assisterende redaktør for digitalt meningsstoff i avisa og deltok på møtet med Trump.

- Jeg spurte Trump om politikk. Så kalte han meg vakker, er tittelen på en artikkel hun har skrevet etter møtet.

- Løy skamløst Her beskriver hun hvordan Trump ble spurt om mange spørsmål, som Nato-samarbeidet, om det amerikanske rettsvesenet og om alle de voldelige hendelsene på valgkamparrangementene hans. 

Attiah stilte Trump spørsmål om hans forhold til minoritetsgrupper, som afroamerikanere og latinamerikanere og om hans ønske om å nekte alle muslimer adgang til USA. Da de var på vei ut av møtet, takket hun Trump for svaret.

 I KRIG: Donald Trump har rettet heftige angrep mot nyhetsanker hos Fox News, Megyn Kelly. Foto: WENN.com
I KRIG: Donald Trump har rettet heftige angrep mot nyhetsanker hos Fox News, Megyn Kelly. Foto: WENN.com Vis mer

- Jeg håper virkelig jeg svarte på spørsmålene dine. Vakker. sa Trump smilende mot henne, ifølge Attiah.

Etter på var hun sjokkert over at han syntes det var greit å kommentere utseendet hennes.

- Kanskje trodde han at han ville få meg til å ignorere at han løy skamløst om støtten blant latinamerikanske velgere ved å kalle meg vakker. Eller få meg til å tro at han ikke egentlig er rasistisk. Hvem vet? Nå vet jeg som førstehåndskilde hvordan kjønnsdiskrimineringen Trump viser mot Megyn Kelly i det nasjonale TV-rampelyset ikke er særlig annerledes enn hvordan han er i virkeligheten mot kvinnelige journalister, skriver Attiah før hun avslutter:

- Trist.

- Ingen mer pro-israel I et intervju med Washington Post om utenrikspolitikk sier Trump også at han ønsker å kutte i Nato-samarbeidet.

Seinere mandag kveld holdt han en tale for den mektige proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC. Her varslet han at prioritet nummer én er å oppheve atomavtalen med Iran. I tillegg vil han anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte USAs ambassade dit.

- Der ingen som er mer pro-israel enn meg. Vi er nødt til å beskytte Israel. Israel er så viktig for oss, sier Trump til CNN.

Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton talte også AIPAC mandag. Ifølge NTB gjorde hun et poeng av at Trump har vært vinglete i sin holdning til Israel.

- Vi trenger stødige hender, ikke en president som sier at han er nøytral på mandag, pro-Israel på tirsdag og gudene vet hva på onsdag, sier Clinton.

- Inspirerer hat De republikanske presidentkandidatene John Kasich og Ted Cruz sto også på talerstolen på AIPAC-konferansen i løpet av mandagen, mens Demokratenes Bernie Sanders, som er jødisk, avslo invitasjonen fra lobbyorganisasjonen.

Ifølge den israelske avisen Haaretz fikk Trumps tordentale en entusiastisk mottakelse fra publikum.

Alle var likevel ikke like begeistret. Lederen for en av Washingtons mest framstående synagoger, Rabbi Shmuel Herzfeld, beskrev Trump som «ond» etter talen.

- Denne mannen inspirerer til hat. Han er en eksistensiell trussel mot landet vår. Han inspirerer rasister og fanatikere. Han oppmuntrer til vold. Ikke hør på ham, sa Herzfeld, ifølge NTB.

Hele Norges coronakart