- Jeg stakk Benjamin i ryggen

Joe Erling Jahr innrømmer at han deltok i drapet på Benjamin Hermansen. Men han tar ikke lenger på seg skylda for drapet.- Jeg var hjernevaska, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Joe Erling Jahr vil ikke lenger ta hovedansvaret for drapet på Benjamin.

- Jeg har vært gjennom en lang prosess. Jeg har fått hjelp fra psykolog i fengselet og andre insatte og har hatt kontakt med mennesker som ikke ser ut som vanlige nordmenn for å si det sånn. Det er ikke riktig at jeg skal stå til ansvar for hele situasjonen på Holmlia. Det er ikke bare mitt liksom, forklarte Joe Erling Jahr som årsak til at han nå har endret forklaring radikalt.

Dagens forklaring er Jahrs oppgjør med nynazistene. Hans forklaring er dårlig PR for disse grupperingene.

- Jeg har ikke noe kontakt med nazimiljoet. Den kontakten jeg hadde mista jeg med en gang jeg kom i fengsel. Jahr er ikke lenger villig til å påta seg hele skylda for drapet på Benjamin. - Det er meg og Kvisler som skal stå til ansvar for det som skjedde på Holmlia, sa Jahr innbitt.

Kvisler bestemte

I sin forklaring i Borgarting lagmannsrett i dag sa Jahr at han følte seg presset av Kvisler til å løpe etter Benjamin på Holmlia. Han ville ikke være dårligere enn Kvisler.

- Hadde Kvisler makt over deg, ville aktor Sagfossen vite.

- Kvisler var leder i Blood and honour-miljøet i Norge. Et nazistmiljø som har etablert seg i så og si alle land. Et ungdomsmiljø og -nettverk, forklarte Jahr. Han avviste at han var med i dette miljøet.

- Da vil jeg heller si at jeg var en slags hang-around i Boot-boysmiljøet. Jeg var med på festene deres og sånn. Boot boys er også en nynazistisk organisasjon.

Jahr føler seg presset av Kvisler til å ta opp jakten på Benjamin, som snubler i flukten.

- Jeg sitter ikke oppå ryggen hans, men kanskje det ene kneet. Og da veit jeg at jeg har kniven i lomma. Så stikker jeg, og treffer i ryggen. - Hvordan traff du?

- Jeg vet ikke om jeg la så mye kraft i det, men jeg la merke til at noe var galt. Så slapp jeg kniven og stirret ham i øynene.

Virket Benjamin redd?

- Ja det gjorde han. Jeg så ikke ansiktsuttrykket hans, men ja.

- Det var sånn som skjedde der og da, skulle selvfølgelig ønske at det ikke skjedde.

Det tidligere kameratskapet mellom de to drapstiltalte er tydelig brutt. I retten i dag gikk Joe Erling Jahr langt i å legge skylda for drapet på Ole Nicolai Kvisler. I detalj forklarte han hva som skjedde drapsnatta.

- Stakk Benjamin i ryggen

Jahr forklarte at han tok med seg en kniv fra leiligheten han oppholdt seg i. På kvelden 26. januar 2001 dro

Kvisler, Jahr og Veronica Andreassen ut på en skjebnesvanger biltur som til slutt endte på Holmlia. Der fikk de øye på Benjamin og kameraten hans. Kvisler stoppet bilen, og løp etter 15-åringen.

- Jeg ser at han slår Benjamin så hardt at han nesten tar av fra bakken.

Deretter åpner Kvisler bildøra og spør om Jahr skal være med. Jahr opptar jakten på Benjamin og tar ham igjen. I lomma har han en

kniv.

- Dette skjer ganske fort, og jeg har en kniv som jeg har tatt med fra leiligheten, sa Jahr i sin forklaring i retten i dag.

- Jeg stakk Benjamin i ryggen. Hvorfor jeg gjorde det, om det var med overlegg eller ikke husker jeg ikke, sa Jahr.

Kvisler stakk

På ett punkt forandret Jahr forklaring siden forrige rettsrunde. Etter at Jahr har stukket Benjamin løper han mot bilen. De tre kjører etterhvert fra Holmlia, mot leiligheten. Underveis gnir Jahr av kniven han har brukt, pakker den inn i en pose, og kaster den ut av vinduet. De stopper et stykke hjemmefra.

- Jeg hører at Kvisler gir en kniv til Veronica. Hun sier: Æsj hva er det der?

- Det er blod, svarte Kvisler.

- Kast den, oppfordret Veronica, forklarte Jahr.

Deretter kastet Kvisler kniven i et skogholt.

- Stakk du ham du også, spurte Jahr Kvisler.

- Ja, så du ikke det, skal Kvisler ha svart ifølge Jahr.

Dette er en helt annen forklaring enn forrige gang. Det vakte oppstandelse i retten.

Jahr forklarte at etter drapet tilbød han seg å ta på seg hele skylda for drapet. Kvisler sa at han ikke ville ta skylda for drapet alene.

- Jeg sa greit, kast all skylda på meg , for jeg stikker. Så gjorde vi en avtale om det, sa Jahr.

- Hjernevaska

Lagmann Jan Martin Flod ville vite hvordan det kunne ha seg at han nå endret forklaring. Jahr hevder at han nå ikke føler seg bundet av avtalen med Kvisler og han tar avstand fra nazistene.

- Jeg har vært i et miljø som hjernevaska meg. Det var naturlig for meg å ta på meg skylda, forklarte Jahr.

- Jeg har fått et annet syn på lojalitet til Kvisler og nazistene. Jeg var villig til å gå 21 år for Kvisler, sa Jahr. Det er han åpenbart ikke lenger.

HJERNEVASKA: Joe Erling Jahr påstår at han var hjernevaska da han knivstakk Benjamin Hermansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer