- Jeg står for det jeg har sagt

Solveig Horne (Frp) sier at hun verken angrer eller har skiftet personlig mening om homoeventyr, voldtektsansvar og «menn fra middelalderkulturer». Hun står på regjeringsplattformen.

MÅTTE FORSVARE SEG: Norges nye barne- og likestillingsminister, Solveig Horne. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet.
MÅTTE FORSVARE SEG: Norges nye barne- og likestillingsminister, Solveig Horne. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke angre. Jeg må stå for det jeg har sagt. Jeg håper å bli bedømt på den jobben jeg skal gjøre, sier barne- og likestillingsministeren, Solveig Horne (Frp).

I dag har hennes tidligere, kontroversielle uttalelser om homofili, transpersoner, voldtekt og «menn fra middelalderkulturer» skapt mediestorm. Statsråden har gått lysløypa fra redaksjon til redaksjon og presisert og moderert uttalelsene.

- Handler det om at du personlig har skiftet mening i disse sakene, eller om at du må forholde deg til regjeringsplattformen?

- Jeg forholder meg til regjeringsplattformen, sier Horne.

Hun forklarer uttalelsene med at det er spissformuleringer uttalt i en tid da hun var i opposisjon, og at hun nok ville ha formulert seg annerledes i dag.

I 2010 twitret hun: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?».

- Det jeg vil si i dag, er at jeg skal være en statssråd for de heterofile, homofile og de transseksuelle, sier Solveig Horne.

- Mener du personlig at homoeventyr er problematiske?

- Jeg forholder meg til en regjeringsplattform. Denne meldingen kom i kjølvannet av en debatt om pengestøtte til et bokprosjekt, sier Horne.

3. september i år sa Horne til magasinet Blikk at hun ville kutte støtten til homofile og lesbiskes organisasjoner:

- Diskrimineringsloven opprettholder rettighetene, og vi trenger ikke egne organisasjoner for å ivareta denne gruppas rettigheter, sa hun.

I dag vil hun ikke si om støtten vil bli kuttet.

- I regjeringsplattformen vår står det ingenting om å kutte. Men dette vil vi komme tilbake til i den nye regjeringens budsjett. Vi skal sette vårt preg på dette budsjettet, sier statsråden til Dagbladet.

• I samme intervju uttalte Horne: - Transpersoner må inn under pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme.

Det fikk LLH-leder Bård Nylund til å spørre om statsråden mener at transseksualitet er en sykdom. Det avviser statsråden.

- Nei, dette er resultat av et møte med Harry Benjamin ressurssenter, som har et sterkt ønske om å komme innunder ett departement. Det ønsket jeg å imøtekomme, sier Horne.

I et intervju med NRK i 2011 sa Solveig Horne: - Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både guttene og jentene har like mye ansvar.

- I dag vil jeg bare si at overgriper alltid har ansvaret. Et nei er et nei. Og alle har ansvar for å ta vare på både seg selv og andre. Jeg har et ansvar for meg selv og hvilke situasjoner jeg havner opp i.

- På hvilken måte?

- Da det var en økning i antall saker, var det råd om å ikke ta pirattaxi, gå alene om kvelden eller sette seg i slike situasjoner.

I et intervju med Stavanger Aftenblad i november 2009, mente Solveig Horne at: - Voldtektene i Stavanger kommer som en følge av regjeringens innvandringspolitikk.

- Den var uheldig, innrømmer Solveig Horne i dag, men vil ikke beklage utsagnet.

I samme intervju sa hun at:
- Det er et paradoks at mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner, sa hun.

- I Stavanger var det en veldig stor voldtektsbølge som det var viktig å få gjort noe med. Som opposisjonspolitiker har man noen spissformuleringer som jeg ville ha formulert annerledes nå når jeg er eldre. Men samtidig har vi store utfordringer i forhold til integrering. Jeg er glad for at vår regjering vil iverksette mange tiltak for å styrke integreringen og har et sterkere fokus på å bekjempe overgrep mot kvinner og barn. Blant annet vil vi styrke stillingen til kvinner fra minoritetskulturer, sier statsråden i dag.

- Vil du stramme inn på innvandringen fra som en del av tiltakene?

- Ikke i forhold til regjeringsplattformen. Jeg forholder meg til regjeringsplattformen. Det er viktig å få til god integrering, at alle blir behandlet likt og får tilbud om språkopplæring og hjelp til å komme i arbeid.

- Svikter du nå de som har stemt deg fram på bakgrunn av det du har sagt som opposisjonspolitiker?

- Nei, jeg har gått til valg på Frps program, som jeg står for, og alle vet at vi har forhandlet og kommet fram til en regjeringserklæring. Den er jeg veldig fornøyd med, og den er også er trygt forankret i Frp, sier barne- og familieministeren.