ÅPNER FOR 2013: Dagfinn Høybråten sier det skal være rom for utspill som Inger Lise Hansens, men gjør det klart at partiprogrammet forblir uendret. Her fra pressekonferansen om Hansens utspill. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ÅPNER FOR 2013: Dagfinn Høybråten sier det skal være rom for utspill som Inger Lise Hansens, men gjør det klart at partiprogrammet forblir uendret. Her fra pressekonferansen om Hansens utspill. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Jeg står sterkere enn på lenge

Dagfinn Høybråten åpner overfor Dagbladet for å lede partiet helt til valget i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Jeg har fått sterke tillitserklæringer og opplever at jeg har sterk støtte. Også Inger Lise har jo sagt hun tror jeg er den rette til å lede partiet gjennom denne prosessen, sier Høybråten til Dagbladet.

Etter ei uke med debattstorm om Kristelig Folkeparti her hjemme, kom partilederen i går formiddag tilbake fra et opphold i USA. På
partikontoret ventet et stort antall pressefolk.

Kommentatorer mener lederdebatten er i gang. Noen tror KrF kommer til å skifte leder på landsmøtet til våren, i alle fall før stortingsvalget i 2013.

KrF-leder i 2013
Det er ikke i tråd med Høybråtens planer.

— Jeg har stafettpinnen nå, og jeg har ikke tenkt å løpe fra ansvaret så lenge jeg har tillit i partiet. Og jeg opplever at jeg står sterkere enn på lenge i partiet, sier Høybråten.

— Så du kan tenke deg å lede partiet også mot stortingsvalget i 2013?

— Det skal man ikke se bort fra. Det er ikke noe jeg bestemmer nå, det er heller ikke noe jeg bestemmer alene. Men jeg har fått sterke tillitserklæringer i det siste, ikke minst under strategikonferansen sist helg, sier Høybråten.

Ifølge Høybråten er det nå verken lagt opp til persondebatt i partiet eller debatt om partiprogrammet, derimot en debatt om strategien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høybråten har ikke gitt opp målet som han satte seg da han tok over etter Valgerd Svarstad Haugland om å få tosifret valgresultat for KrF. Med et resultat på 5, 4 prosent ved stortingsvalget i høst er det et stykke unna.

Ikke troverdig
— Kamp mot ekteskapsloven var en av KrFs hovedsaker i valgkampen. Hvordan reagerer du på at nestleder Inger Lise
Hansen noen måneder etter valget går mot partiprogrammet på dette og flere andre sentrale punkter?

— Å endre programmet og KrFs kurs rett etter valget, er ikke troverdig. Velgerne skal vite at programmet gjelder. Det Inger Lise har ment, er å starte en debatt om et framtidig program. Det er legitimt. Men jeg forstår samtidig de som har reagert med forbauselse over at disse synspunktene kommer nå. Det kan gi inntrykk av at vi løper fra programmet som gjelder for denne stortingsperioden, og det gjør vi selvsagt ikke. Debatten om neste stortingsprogram ligger et stykke fram, sier Høybråten.

— Så Hansens utspill kommer ikke til å prege debatten i partiet nå?

— Det har jo hatt betydning fordi det har mobilisert til debatt. Strategikonferansen skulle være et kick-off, men kicket ble jo større enn planlagt. Jeg er jo et politisk dyr som tror engasjement og debatt er viktig. Denne situasjonen har hatt noen ubehagelige sider, men det er også sunt å få luft i luka og se muligheter til en spennende debatt, sier Høybråten.

Han sier nestleder Inger Lise Hansens utspill både har gledet og provosert, men i alle fall vist at det er takhøyde i KrF.

— KrF skal være en bred regnbuekoalisjon med plass til både Gunnar Prestegård og Inger Lise Hansen, sier Høybråten til Dagbladet.