Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg stempler kule- pennen i nakken din om du ikke holder kjeft

Steven Dan Danielsen skal ha truet avhørslederen.

SKAL HA TRUET POLITIET UNDER AVHØR: Mannen som ledet politiavhørene av Steven Dan Danielsen sier 24-åringen truet ham flere ganger i løpet av de fem avhørene. Tegning: Fedor Sapegin
SKAL HA TRUET POLITIET UNDER AVHØR: Mannen som ledet politiavhørene av Steven Dan Danielsen sier 24-åringen truet ham flere ganger i løpet av de fem avhørene. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Politiførstebetjent Oscar Lilleås har gjennomført samtlige fem avhør med drapstiltalte Steven Dan Danielsen (24).  
I retten fortalte Lilleås om en til tider svært amper Danielsen. Ved to anledninger kom den drapssiktede 24-åringen med klare trusler mot politimannen.

På kvelden pågripelsesdagen 4.september ble det første avhøret foretatt.  

Amper - Det var selvfølgelig en kaotisk dag for ham. Han framsto sliten, men jeg så ingen betenkeligheter med å starte avhørene av ham.  Det er mitt ansvar å se til at det er forsvarlig, fortalte Lilleås i Sunnmøre tingrett.

Avhørene ble lest opp av aktor i saken da saken startet tirsdag fordi Danielsen selv ikke ønsket å forklare seg i retten.

I disse avhørene går det fram at Danielsen ved flere anledninger blir amper, nekter å svare, eller er avvisende til Lilleås sine spørsmål.

Han klager også på at han har abstinenser.  

I retten i dag kunne Oscar Lilleås gi et bedre inntrykk av hvordan avhørene av den drapsiktede 24-åringen foregikk.  

- Det innledende avhøret er en fri forklaring hvor han kunne fortelle det han ville rundt det som hadde skjedd. Da jeg i senere avhør nærmet meg det sentrale straffbare i saken reagerte han med å bli sint, ville gå og avslutte. Han ønsket da ikke å svare, men etter ei pause roet ting seg.  

Truet med juling - I det tredje avhøret var temaet selve voldtekten og drapet på Aksla. Den 18.oktober tok vi han med på en rundtur hvor vi blant annet tok en tur fra bopel og ut til åstedet, fortalte Lilleås som understreket at dette ikke var noen form for rekonstruksjon.
  
Lilleås fortalte retten at Danielsen reagerte negativt med å komme til åstedet.

- 24-åringen «gikk i lås» og ville bort, fortalte avhøreren som da forsøkte å roe ned den tiltalte.

Det virket mot sin hensikt.

- Han tok seg opp og ble hissig.
- Da fortalte han meg at «om du ikke nå holder kjeften din får du juling.»

I en senere samtale, utenfor avhør, fortalte han Lilleås at han var nær ved å angripe en betjent ved Ålesund fengsel.  Av sikkerhetsgrunner tok Lilleås kontakt med fengselet.  

- Truet med kulepenn Steven Dan Danielsen ble etter hvert flyttet fra Ålesund til Bergen fengsel.  I det femte og siste avhøret av Danielsen skar det seg nok en gang mellom Danielsen og Lilleås.

- Dette var i desember, og jeg hadde en konkret plan for gjennomføring av avhøret. Han ble stadig mer amper, syntes jeg spurte om ting gjentatte ganger, fortalte Lilleås i retten.

Til slutt tok han opp ei kulepenn og holdt den opp.

- «Om du ikke holder kjeft stempler jeg pennen i nakken på deg. Jeg har ingenting å tape», fortalte han.

Aktor i saken ville vite om det kom folk til under opptrinnet.

- Nei, men jeg hørte det skrapte litt i stolene på det tilstøtende rommet.  

Opptrinnet var i slutten av det siste avhøret og Danielsen nektet å signere avhøret etter opplesing.

- «Du kan dra til helvete» var det siste han ropte da jeg gikk ut døra, fortalte Lilleås.

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim sier til Dagbladet at Danielsen fikk ha penn under avhør

- Dette fordi han skulle få anledning til å ta egne notater under avhørene.

- Ble han fratatt pennen etter hendelsen?

- Dette var i slutten av avhøret. Derfor ble det ikke behov for dette.

Har penn i retten Steven Dan Danielsen bruker mye av tiden i retten til å rable ned ting på et ark. To polititjenestemenn sitter rett bak tiltalte og følger med på ham. Mot slutten av første rettsdag fikk han etter eget ønsker også lov til å ha på seg håndjern.

- Han både tegner og noterer underveis, har hans forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, opplyst til Dagbladet.

Politiet i Ålesund opplyser til Dagbladet at de etter hendelsen i Bergen har hatt konkrete vurderinger på om Danielsen skulle få ha penn under rettssaken.

Politiet har landet på at han skal få ha denne muligheten,

Hele Norges coronakart