Fredrikstad 20110906 Kristin Halvorsen og SV er på valgturne med buss. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Fredrikstad 20110906 Kristin Halvorsen og SV er på valgturne med buss. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Jeg stikker ikke av når ting blir vanskelig

Kristin Halvorsen om spekulasjonene rundt avgangen som SV-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV ligger an til å bli valgets store taper, men det er lite som tyder på at Kristin Halvorsen takker for seg valgnatta.

Overfor Dagbladet nekter Kristin Halvorsen plent å gi et svar på om hun fortsatt er SV-leder ved stortingsvalget i 2013.

Gjennom hele valgkampen har SV-leder Kristin Halvorsen måttet kommentere nok en dårlig meningsmåling for partiet. På Dagbladet og Synovates kommunemålinger ligger SV an til å havne ned på firetallet i oppslutning.

Landets kommentatorer skriver at «nå ser det ikke ut til at hun har mer å gi» og at hun nå framstår som «som sliten, i forsvarsposisjon og humørløs».

Det er ikke noe stas. Det innrømmer Halvorsen lett.

- En kan ikke forvente å få noe gratis som SV-leder, sier hun til Dagbladet på besøk i SV-bussen Valgthrilleren.

- Aldri i verden
Flere kommentatorer har stilt spørsmål om ikke Halvorsen snart skal gi seg som partileder etter 14 år. Dagbladets redaktør, Marie Simonsen, holder det åpent om «Kristin Halvorsen tar en Lars Sponheim og går av på valgnatta».

DNs Kjetil B. Aldstadheim har allerede konkludert med at dette er hennes siste valgkamp. Arne Strand i Dagsavisen mener hun «holder ut».

PÅ VELGERJAKT: Kristin Halvorsen blir intervjuet av Dagbladet om bord i SV-bussen, Valgthrilleren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ VELGERJAKT: Kristin Halvorsen blir intervjuet av Dagbladet om bord i SV-bussen, Valgthrilleren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Kan du si allerede nå, bare dager før kommunevalget, at du er SVs partileder også ved stortingsvalget i 2013?

- Nei, det der kommenterer jeg ikke. Aldri i verden. Det er en sak jeg diskuterer jeg med meg selv og med mine nærmeste hjemme og på jobb. Du kan spørre opp og ned, sier Halvorsen, men understreker:

- Men jeg stikker ikke av når ting blir vanskelig. Jeg har en god stayerevne.

Gjør Ap bedre
På spørsmål om hva SV må gjøre for å komme ut av skyggen til Ap, sier SV-lederen følgende:

- Dette er jo svaret på det, sier hun om valgkampinnspurten. - Det er det vi gjør nå. Vi er tydelig på hva man får når man stemmer SV, sier hun og legger til:

- Vi er jo alle klar over at når Lofoten og Vesterålen ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet, så er jo alle våre sympatiserer fornøyd med det. Da ser jo også Ap mer miljøvennlig ut.

- Har ikke SV kommet i en skvis, hvor dere taper uansett hva dere gjør?

- Vi må lære dette mye bedre fram til 2013. Det er klart at dette er det vi må lykkes bedre på. Mister vi flertallet er det ikke noe mer regjeringsdeltakelse.

Kan innspurter
Det er ikke første gang SV-lederen har heftige valgkampinnspurter med mer eller mindre desperate virkemidler.

• I 1993 måtte Halvorsen jobbe til krampa tok henne for å redde sin egen stortingsplass.

• I 1997 leide den ferske SV-lederen inn et fly som var så lite og klumpete ved siden av Kjell Inge Røkkes privatfly på Fornebu, at Halvorsen kalte det Libresse med vinger.

- I 2009 redda SV rødgrønt flertall og Lofoten og Vesterålen. Da gjorde vi 24 ting på 24 timer. Nå er vi i gang igjen, sier Halvorsen.

- Jeg vet at folk rundt omkring trenger solid SV-representasjon i kommunene. Sier en sprudlende, frisk 51-åring, som er klar for 50 nye år, sier Halvorsen og ler høyt.