Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg stiller meg uforstående til det vi er anklaget for

Kongeparet mener alle opplysninger om deres økonomi er tilgjengelig.

Kong Harald og dronning Sonja ankommer Palazzo del Quirinale og mottagelsen til president Sergio Mattarella i forbindelse med statsbesøket i Italia 5-8 april 2016.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja ankommer Palazzo del Quirinale og mottagelsen til president Sergio Mattarella i forbindelse med statsbesøket i Italia 5-8 april 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stiller meg uforstående til det vi er anklaget for, sa kong Harald til pressen under kongeparets statsbesøk i Roma onsdag.

Han var helt klar på at han mener alle opplysninger om kongehusets økonomi allerede er tilgjengelig.

Aksjer Tirsdag skrev Dagbladet at kronprins Haakon hadde kastet glans over Yaras Asia-kontor i 2004, og at kronprinsen hadde aksjer i selskapet. Samme år ble Yara skilt ut av Norsk Hydro og børsnotert som eget selskap. Rollekombinasjonen er blitt sett på som problematisk.

Kong Harald fortalte onsdag at etter det han kunne huske, hadde kronprins Haakon fått en aksje i Norsk Hydro i dåpsgave, men at han ikke vet hva som har skjedd med denne aksjen.

På spørsmål om han kjenner til om kronprinsen selv eier aksjer, var svaret klart:

- Det vet jeg ikke.

Brende enig Også utenriksminister Børge Brende (H) som ledsager kong Harald og dronning Sonja på Italia-turen, støttet kongeparet og slo fast at han mener kongehuset er åpent.

Venstres representantforslag om at kongehusets offisielle oppgaver skal underlegges reglene for offentlig forvaltning som er fastsatt i Offentlighetsloven, må kongeparet ta stilling til senere, sier de.

Dagbladet har gjennom en serie artikler påpekt at kongehusets utgifter har skutt i været de siste årene og at kostnader holdes hemmelig.

Kongehuset skrev på sine egne nettsider i går at Dagbladet dekning har ført til at de har gått gjennom økonomi, budsjett, bevilgninger og andre forhold.

- Prosessen har også avdekket noen få dårlige vurderinger, som valget av kronprinsparets stab som hjemmelshaver på kronprinsparets private hytte i Uvdal. Valget var begrunnet den gangen det ble tatt, men i ettertid ser vi at kronprinsen, som er reell eier, også bør stå som hjemmelshaver. Dette blir nå endret, heter det.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram