Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

- Jeg stiller på Hamar tirsdag

Men moren til Angelica (13), som døde på ei hytte i Valdres, mener hun burde slippe å møte i retten. I tingretten kollapset hun på rettssakens første dag.

MENER SEG FORFULGT: Den tiltalte 47-åringen mener politiet og påtalemakten har konstruert straffesaken mot henne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MENER SEG FORFULGT: Den tiltalte 47-åringen mener politiet og påtalemakten har konstruert straffesaken mot henne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stiller på Hamar tirsdag.

Det sier den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde utmagret på ei hytte i Valdres nyttårsaften 2015. Tirsdag starter ankesaken i Eidsivating lagmannsrett, etter at hun i mai i fjor ble dømt til tre års fengsel i tingretten.

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, mener kvinnen systematisk unndro den anoreksi-syke datteren fra oppfølging i helsevesenet, selv da hun måtte skjønne at 13-åringen var døden nær. Da Angelica ble funnet, veide hun bare 21,7 kilo.

FUNNET PÅ HYTTA: Angelica (13) ble funnet død på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FUNNET PÅ HYTTA: Angelica (13) ble funnet død på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Under tingrettssaken uttalte Dymbe at tiltalen fort kunne dreid seg om forsettlig drap, men at «den lille tvilen som fins» hindret ham i å bruke en slik paragraf i straffeloven.

- Retraumatisert

Den tiltalte kvinnen har hele tida nektet skyld, og mener politiet og Dymbe på ondsinnet vis har konstruert straffesaken mot henne. Hun mener selv hun burde slippe å stille i retten.

- Det verste nå er hvordan «saken» virker på hele familien - jeg ser hvordan den tar på og sliter på mine foreldres helse. Jeg har fortsatt PTSD (posttraumatisk stresslidelse) og merker at retraumatiseringen er i full gang. Hver retraumatisering setter meg tilbake til nyttårsaften 2015, sier 47-åringen.

Den tiltalte kvinnens tilstedeværelse i retten har vært og forblir et tilbakevendende tema i sakskomplekset. Da tingrettssaken skulle starte på Gjøvik våren 2017, fikk hun kritisk føling og ble innlagt på sykehus, med følgen at hovedforhandlingen ble utsatt nesten et år.

Året etter ble hun igjen innlagt på sykehus på rettssakens første dag - men denne gangen avgjorde retten at rettssaken kunne fortsette, med visse tilpasninger, som at hun ved behov kunne følge forhandlingen fra et rom med TV-overføring.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 27. februar i fjor ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Hun forklarte seg aldri om den kritiske tida i Valdres, isteden ble opptak av tidligere avhør avspilt.

Underkjent rapport

Kort tid før fjorårets rettssak skulle starte, la forsvarer Aasmund Olav Sandland fram en egenbestilt sakkyndigrapport som viste at klienten lider av alvorlig PTSD, som gjør henne ute av stand til å møte i rettssalen.

MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) står mot forsvarerne Aasmund Olav Sandland (i midten) og Ann Turid Bugge (t.h.) i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) står mot forsvarerne Aasmund Olav Sandland (i midten) og Ann Turid Bugge (t.h.) i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Denne rapporten ble underkjent av rettens sakkyndige, og retten trodde isteden på psykiater Synne Sørheim, som diagnostiserer henne med en personlighetsforstyrrelse som blant annet viser seg gjennom manipulering, krenkbarhet og utagering.

- I år har vi ikke mottatt noen slik rapport. Jeg forventer at saken går som planlagt, sier aktor Dymbe til Dagbladet.

- Vi har laget samme opplegg som sist, med rettsfrie dager. I tillegg unngår vi veldig lange dager, samt at hun kan følge med på overføring fra et bakrom, utdyper han.

«Mobbevitner» frafalt

Kvinnen og familien har hele tida hevdet at Angelica døde som følge av langvarig og massiv mobbing på en av skolene hun gikk på. En gransking i regi av Fylkesmannen i Oslo og Akershus fant imidlertid ikke noe bevis for dette, og en rekke medier, deriblant Dagbladet, NRK og TV 2, ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha viderebrakt påstandene uten nødvendig forbehold.

TRE UKER: Ankesaken går over tre uker i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TRE UKER: Ankesaken går over tre uker i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Under tingrettssaken vitnet rundt 25 personer om den angivelige mobbingen, for en stor del foreldrene til Angelicas medelever. I ankesaken er alle disse vitnene sløyfet, fordi påtalemakten ikke anser dem som relevante for saken.

- Det vil gjøre hovedforhandlingen ei uke kortere, sier Dymbe.

Statsadvokaten varsler at bevisførselen for øvrig ikke vil skille seg vesentlig fra i tingretten. Det innebærer blant annet at retten igjen vil bli forelagt en rekke av de flere tusen SMS-ene mor og datter sendte til hverandre de siste tida Angelica levde.

Hovedforhandlingen er berammet fram til 5. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!