KAN VELTE RØDGRØNT OLJEVERN: Senterungdommens leder, Sandra Borch, stemte imot Senterungdommens vedtatte politikk - noe som kan føre til at det rødgrønne olje-vernet av Lofoten ryker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KAN VELTE RØDGRØNT OLJEVERN: Senterungdommens leder, Sandra Borch, stemte imot Senterungdommens vedtatte politikk - noe som kan føre til at det rødgrønne olje-vernet av Lofoten ryker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Jeg stiller spørsmål om hun har egeninteresse i saken. Det vil i så fall være forsøk på å kuppe et lite parti

Senterungdommens leder stemte imot sine egne - anklages for kuppforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da Senterungdommens leder brukte sin stemme i Senterpartiets programkomité til å sikre flertall for oljeboring i Nordland VI-feltet utenfor Lofoten - stikk i strid med Senterungdommens vedtatte politikk. 

I en intern redegjørelse til Senterungdommens landsstyre, som Dagbladet har fått tilgang til, forklarer Borch hvorfor hun stemte som hun gjorde: Hun ville samle partiet - og peker på striden mellom Sp-leder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe.
 

Kompromiss Borch mener ja til oljeboring i Nordland VI-feltet er et kompromiss. Feltet ble formelt åpnet i 1994, men har siden 2001 vært politisk fredet av tre regjeringer. Hadde det vært snakk om å åpne nye områder, hadde hun stemt imot, hevder hun.
    
- Jeg mener vi trenger et kompromiss som samler partiet nå. Hvor de to ytterpunktene møtes på midten. Det trenger vi, ikke minst med tanke på den debatten som hele tiden går mellom Liv Signe og Ola. Skal vi samle partiet så tror jeg dette vil være helt nødvendig.

 - Avslutningsvis vil jeg si at jeg mener kompromisset ivaretar Senterungdommens vedtak fra programmet. Vi har her en mulighet til å legge mange baller død, skriver hun.   

Vedtaket hun viser til, er fra Senterungdommens landsmøte i november. Det lyder: «Senterungdommen går imot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep».

Flere kilder i Senterungdommen Dagbladet har snakket med, gir uttrykk for at det er uforståelig at Borch mener hun har stemt i tråd med vedtaket.

Etter et landstyremøte nå i helga presiserte også Senterungdommen vedtaket sitt: «Senterungdommen støtter mindretallet i Senterpartiets programkomité i saken som omhandler petroleumsvirksomhet. Senterungdommen ønsker at Senterungdommens sentralstyre stemmer i tråd med dette på Senterpartiets Landsmøte i 2013».

Har ivret for kompromiss før På landsmøtet for to år siden ble det også tatt stilling til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Da stemte bare ett fylkeslag for - Senterungdommen Troms, med Borch i spissen. Troms var også for oljeutvinning på det nevnte landsmøtet i november, og Sandra Borch skapte bølger da hun tok opp temaet allerede under sin innledende tale til landsmøtet.

Lars Vangen, Borchs tidligere rival om ledervervet, nå Sp-rådgiver på Stortinget, mente at Borch forsøkte å tilsløre hvilket oljevedtak Senterungdommen sto overfor.

- Jeg synes det er helt greit at Sandra vil starte en debatt om konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Men når hun sier fra talerstolen at forslaget ikke handler om det, blir det feil. Dette er en kamp om å gå videre med prosessen for oljevirksomhet i Lofoten, eller stoppe den nå, sa han til Nationen.

I talen snakket Borch varmt om det samme kompromisset som hun stemte for i Sp's programkomité. Et klart flertall på landsmøtet sa imidlertid nei til oljeutvinning. Det så Borch bort fra da hun som Senterungdommens stemme i programkomiteen stemte for oljeboring utenfor Lofoten.

Og nok en gang fikk hun altså, gjennom landsstyrevedtaket, klar tilbakemelding fra organisasjonen hun representerer.

- Kuppforsøk? En sentral kilde i partiet er overfor Dagbladet sterkt kritisk til hvordan Sandra Borch har frontet Senterungdommen i Lofoten-striden.

- Grønnfargen er veldig grønn i Senterungdommen, det har vi vist gjennom gjentatte voteringer om Lofoten og Vesterålen. Saken skulle aldri vært oppe på landsmøtet i november, vi hadde et ferskt vedtak på dette fra landsmøtet året før. Da var samtlige fylkeslag mot, med unntak av Sandra Borch og Troms.

- Jeg stiller spørsmålet om hun har en egeninteresse i denne saken. Det vil i så fall være et forsøk på å kuppe et lite parti, sier kilden.

- Står for det jeg gjorde - Er ikke landsmøtevedtaket et krystallklart nei til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, Sandra Borch?

- Nordland VI er ferdig konsekvensutredet, men stengt igjen. Debatten på landsmøtet tilsa at det var tolkningsrom rundt Nordland VI, da jeg tolket debatten til å handle om konsekvensutredning av nye områder.

- Du har tidligere ivret for oljeboring utenfor Lofoten. Stemte du etter egen agenda?

- Nei, og jeg står for det jeg har gjort. Jeg mener det var et godt kompromiss som Sp trenger nå, dette har splittet partiet i over ti år. Nå har landsstyret presisert, og det er jeg glad for.