Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg støtter hundre prosent av USA

Romney prøver å overbevise velgerne om at han ikke har avskrevet halvparten av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Av de siste 20 nasjonale meningsmålingene som er gjennomført siden slutten av august, har Mitt Romney bare ledet på én av dem, og han strever nå tungt i nok ei uke på defensiven.

For fjerde dag på rad må republikanernes presidentkandidat nå bruke mye av tida på å begrense skadevirkningene av det famøse videopptaket som kom til overflaten mandag.

Mens han ble filmet i skjul under et pengeinnsamlingsmøte hos en eksklusiv krets av styrtrike støttespillere, avskrev han «47 prosent» av velgerne som folk som ikke betaler inntektskatt men lever av ulike trygdeordninger og derfor vil stemmer Obama uansett.

Bryr seg likevel «Min jobb er å ikke bry meg om disse folka», sa Romney i opptaket, som han nå prøver å ro seg bort fra.

- Min valgkamp handler om hundre prosent av USA, sier Romney i dag.

THE SHOW MUST GO ON: Mitt Romney drev i går valgkamp i Florida, men strever i motvind etter at uka startet med den famøse videoen der han ser ut til avskrive 47 prosent av USAs befolkning.  Foto:  Nicholas Kamm / AFP / NTB SCANPIX
THE SHOW MUST GO ON: Mitt Romney drev i går valgkamp i Florida, men strever i motvind etter at uka startet med den famøse videoen der han ser ut til avskrive 47 prosent av USAs befolkning. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Han gjentar nå  hundreprosent-mantraet i ulike former for å understreke at han verken har tenkt å la halve landet i stikken eller har gitt opp denne delen av befolkningen i valgkampen.

- De siste åra har dere sett at landet har blitt mer og mer delt. Vi hadde håpet å komme sammen igjen. Men i stedet har dere sett oss skli fra hverandre, og politikken har drevet oss fra hverandre på noen områder. Så min valgkamp er om hundre prosent av USA. Og jeg er bekymret for dem. Jeg er bekymret over det faktum at livet har blitt tøffere for amerikanere de siste fire åra, sier Romney, ifølge Politico.

Han passer nøye på å ikke referere direkte til 47-prosent-uttalelsen, men prøver å pynte på implikasjonene av den.

- Jeg vet at jeg ikke vil få hundre prosent av stemmene, og min valgkamp vil fokusere på de vi tror vi kan overbevise. Men denne valgkampen handler om å hjelpe folk som trenger hjelp her og nå, sier Romney.

- Alles president Demokratene utnytter skandalevideoen for alt den er verdt, og mener de «sjokkerende uttalelsene» forsterker inntrykket av Romney som en kynisk riking som liker seg best blant sine egne og ikke aner noe om livene til millioner av middelklasse-amerikanerne.

Obama har påpekt at det i forrige presidentvalg tilfeldigvis var nettopp 47 prosent som stemte på John McCain.

- De stemte ikke på meg, og det jeg sa på valgnatta var: «Selv om dere ikke stemte på meg, hører jeg stemmene deres, og jeg kommer til å jobbe så hardt jeg kan for å være også deres president», sa Obama da han var gjest i David Lettermans talkshow på mandag.

Leder i de viktigste statene Obamas framgang nasjonalt etter demokratenes vellykkede landsmøte ser ut til å ha stagnert på en oppslutning 1-3 prosentpoeng over Romney, men målingene har i liten grad rukket å fange opp eventuelle konsekvenser av henholdsvis Romneys videoskandale og islamist-angrepene på USAs ambassader.

Den sittende presidenten kan også ha befestet et overtak i noen av de avgjørende vippestatene, der han har langt flere veier til målet enn Romney.  Republikaneren er avhengig av en kjede heldige utfall om han skal vinne nok valgmansstemmer i november.

Den siste tida har Obama ledet både i svært viktige Ohio (med 4,8 prosentpoeng) og Florida (2 prosentpoeng) i tillegg til delstater som Virginia og Colorado, noe som ville ha pulverisert Romneys presidentdrøm om det var valg i dag.

FRIR TIL «LATINOS»: Romney holdt onsdag et stort valgmøte rettet inn mot spansktalende amerikanere, en gruppe han sliter med å fenge. Foto:  Nicholas Kammp / AFP / NTB SCANPIX
FRIR TIL «LATINOS»: Romney holdt onsdag et stort valgmøte rettet inn mot spansktalende amerikanere, en gruppe han sliter med å fenge. Foto: Nicholas Kammp / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

I de mest uforutsigbare delstatene sett under ett, har Obama en ledelse med 48 prosentpoeng mot Romneys 46 i den siste målingen fra byrået Gallup. For å ha en sjanse må Romney snu dette bildet på hodet og vinne de fleste av vippestatene.

Valgkampanalytikeren Nate Silver, som kombinerer meningsmålingene med en rekke andre faktorer i et prognoseverktøy for New York Times, anslår at Obama nå har 74,8 prosents sjanse til å få gjenvalg.

Romneys første anledning til å ta inn noe av forspranget blir trolig den første direktesendte tv-debatten mellom ham og Obama 3. oktober.

GOD UKE: Barack Obama moret seg over Romneys videoblemmer som gjest hos David Letterman på tirsdag. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB SCANPIX
GOD UKE: Barack Obama moret seg over Romneys videoblemmer som gjest hos David Letterman på tirsdag. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media