- Jeg sverger ved Allah, han er en helt

Skokasterens familie sier han hater både USA og Irans rolle i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 28 år gamle irakiske journalisten Muntadhar al-Zeidi er blitt en folkehelt etter at han kastet to sko etter president George W. Bush.

Tusenvis av irakere har tatt til gatene til støtte for journalisten, som nå sitter fengslet. Også journalistens familie stiller seg helt og fullt bak skokastingen.

- Jeg sverger ved Allah, han er en helt, sier al-Zeidis søster, som går under kallenavnet Umma Firas.

Arrestert i januar

Familien sier at skokastingen skjedde spontant, men at den trolig var motivert av al-Zeidis sterke misnøye med invasjonen og det amerikanske militæret nærværet.

Journalistkolleger sier imidlertid at 28-åringen hadde planlagt skokastingen. Skosåler symboliserer i arabiske land den verste form for fornærmelse.

Nå er det også kommet fram at al-Zeidi i januar i år ble arrestert av amerikanske styrker, som ransaket leiligheten hans. Dagen etter ble han sluppet fri med en unnskyldning fra amerikanerne.

- Han hater den amerikanske fysiske okkupasjonen like mye som han hater den iranske moralske okkupasjonen, sier broren Dhirgham til nyhetsbyrået AP.

- Jeg sverger ved Allah, han er en helt

Din hund!
«Dette er et avskjedskyss, din hund!», ropte al-Zeidi da han overraskende kastet skoen mot Bush under pressekonferansen.

Idet han ble ført bort fra pressekonferansen av sikkerhetsvakter, ropte han at Bush er ansvarlig for at tusenvis av irakere har mistet livet.

President Bush klarte å dukke unna skoen og kom uskadd fra angrepet. Dana Perino, pressetalskvinne for Det hvite hus, pådro seg skader i øyet, da hun ble truffet av en mikrofon i tumultene.

Rar opplevelse

Selv sier Bush at dette er noe av det rareste han har opplevd

- Jeg har sett ganske mange rare ting mens jeg har vært president, og denne kan nok rangeres som en av de rareste. På den andre siden, jeg husker godt da Kinas president kom til Det hvite hus, og et medlem av pressekorpset begynte å rope slagord for Falun Gong mot presidenten. Så dette skjer, og det er et tegn på et fritt samfunn, sa han i intervjuet med ABC News etter hendelsen.

Al-Zeidi risikerer minst to års fengsel hvis han blir kjent skyldig i å ha krenket et statsoverhode på besøk.

KASTET SKOEN: Muntazer al-Zaidi.
STØTTE: Tusenvis av irakere demonstrerte i gatene til støtte for den arresterte skokasteren.
-EN HELT: Søsteren til skokasteren mener broren er en helt.
NABOSTØTTE: Nabobarna til skokasteren Muntadar al-Zeidi leker frydefult med journalistens sko.