- Jeg synes det er rart at vi skal begynne å redegjøre for vår plan B og C, når de andre ikke engang kan redegjøre for sin plan A

Stoltenberg nekter å gi opp ny rødgrønn regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag våknet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) opp til en Dagblad-forside som sier at det bare er fem prosent sjanse for rødgrønt flertall etter valget 9. september.

Tallknusere har på oppdrag for Dagbladet regnet seg fram til at det er hele 95 prosent sjanse for at Erna Solberg (Høyre) blir statsminister.

Men da Stoltenberg møtte til partiledergrilling i Dagbladets valgbod utenfor Stortinget i dag, var han soleklar på at han ikke har planer om å bytte arbeidsplass.

- Jeg har ikke tenkt meg tilbake til Stortinget. Jeg har tenkt til å fortsette på statsministerens kontor, sier Stoltenberg.

• Se hele partiledergrillen med Stoltenberg i videoen over.

- Satse på fellesskolen Han trekker fram at selv om det har vært borgerlig flertall i lang tid, har 700 000 velgere ikke bestemt seg. Og Stoltenberg sier Ap viser framgang på de siste meningsmålingene.

- Jeg tror mange nå bestemmer seg fordi de ser at det er viktige ting som står på spill. Det handler for eksempel om vi skal fortsette å satse på fellesskolen, der vi nå ser en framgang, eller om vi skal privatisere skolen. Det har de gjort i Sverige, og erfaringene der er dårlige, sier han.

- Det handler også om vi skal bruke mye penger på helse og omsorg, eller mange milliarder på skattekutt. Og om vi skal ha en regjering som passer på økonomien, eller om vi skal skape usikkerhet om hva som er rammene for den totale pengebruken.

Vil ikke snakke om plan B Samtidig som SV kjemper mot sperregrensa, og det ser mørkt ut for en ny rødgrønn flertallsregjering, har flere spekulert på om Arbeiderpartiet selv kan søke regjeringsmakt dersom de blir største parti - og de borgerlige ikke blir enige om et alternativ.

Både Krf og Venstre har de siste ukene advart mot Frp, mens Frp sier de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av.

- Målet i dette valget er å vinne flertall for en fortsatt flertallsregjering. Utover det har ikke jeg formulert noen undermål. Men jo større Ap, jo bedre, sier Stoltenberg.

Statsministeren vil ikke snakke om andre måter partiet kan sikre seg makt på, dersom meningsmålingene skulle holde seg helt inn til valgdagen, og det ikke blir noe nytt rødgrønt flertall.

- Jeg har en plan, og det er fortsatt flertall for flertallsregjeringen. Vår plan A er å satse på å fortsatt vinne valget. Og jeg synes det er rart at vi skal begynne å redegjøre for vår plan B og C, når de andre ikke engang kan redegjøre for sin plan A.  

Dagbladets siste måling viser dødt løp mellom Stoltenberg og Solberg. Arbeiderpartiet får 29,7 prosent, mens Høyre får 29,6. Ifølge målingen ville de rødgrønne fått 73 mandater på Stortinget. Høyre og Frp ville fått 76 mandater. Sammen med Venstre og KrF ville de fått 94 mandater til sammen.

Krevende innvandringspolitikk Flere gjester har besøkt Dagbladets valgbod i dag. Artist Ole Paus kom med ramsalt kritikk mot regjeringens asylpolitikk. Han mener at Norge er blitt et kaldere samfunn.

 

Stoltenberg innrømmer at innvandringspolitikk er vanskelig.

- Jeg mener vi skal føre en innvandringspolitikk som er rettferdig, men konsekvent. Det betyr at mennesker som er på flukt, skal få opphold i Norge, men mennesker som ikke trenger beskyttelse skal ikke få opphold, sier han.

- Det er krevende, og vanskelig å praktisere. Men jeg kan ikke se noen annen måte å forsvare asylinstituttet på.