OM LEDERSKAPET: Jensen kan få selskap av Sylvi Listhaug på oslobenken etter valget, men innvandringsministeren har foreløpig ikke bestemt seg for om hun vil stille som kandidat til stortingsvalget neste år. Her fra Frps landsmøte på Gardermoen i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OM LEDERSKAPET: Jensen kan få selskap av Sylvi Listhaug på oslobenken etter valget, men innvandringsministeren har foreløpig ikke bestemt seg for om hun vil stille som kandidat til stortingsvalget neste år. Her fra Frps landsmøte på Gardermoen i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Jeg synes det er strålende at hun er så synlig. Men det er ikke sånn at Sylvi driver et one woman-show

Frp-leder Siv Jensen hyller Sylvi Listhaugs stil og tone, men nekter å snakke om arverekken i partiet hun har ledet i ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinteren og våren sto i Sylvi Listhaugs tegn. Den omstridte og frittalende innvandrings- og integreringsministeren var overalt, i alle medier, til alle tider.

Et søk i mediearkivet Retriever gir henne 4.000 flere treff enn partileder Siv Jensen fra midten av desember til slutten av juni.

- Jeg synes det er strålende at hun er så synlig. Men det er ikke sånn at Sylvi driver et one woman-show. Hun kommer ikke lenger enn hun får flertall for i regjeringen, sier Frp-lederen i et intervju med NTB.

– Utrolig fin stil

Ifølge Jensen er Listhaug en åpenbar styrke for Frp. Hun finner ingen grunn til å kritisere innvandringsministerens stil og tone og sier det er helt naturlig at hun er kontroversiell.

- Jeg synes Sylvi har en utrolig fin stil og tone. Hun er blid og vennlig, kontant og tydelig. Det er ikke så rart at hun er omstridt når hun bekler et område som skaper så mye debatt.

Frps nestledere Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg sier begge nei til stortingsplass. Det åpner for at Sylvi Listhaug kan bli valgt inn i partiledelsen på landsmøtet til neste år, men selv har hun ikke engang klargjort om hun stiller som kandidat til Stortinget. Til NTB sier Listhaug at hun vil bestemme seg i løpet av august.

- Vi har mange dyktige politikere i Frp. Denne partilederen peker ikke på etterfølgere, nestledere eller stortingsrepresentanter, sier Jensen.

Fire nye år

Jensen var selv aldri i tvil om hun skulle søke gjenvalg til Stortinget eller ikke. Neste år er det 20 år siden hun ble valgt inn for første gang.

- Vi skal inn i en utrolig spennende stortingsvalgkamp, vår aller første som regjeringsparti etter 40 år i opposisjon, sier Jensen.

Hun er krystallklar i budskapet til samarbeidspartiene: Det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering partiet selv ikke er del av.

- Fire år i regjering er ikke nok. Vi har mye ugjort, sier hun.

Ingen SV-felle

Mange er overrasket over at Høyre og Frp holder stand på meningsmålingene, for regjeringsslitasje har i norsk sammenheng gjennomgående vært en bieffekt av makt.

- SV ble verdensmestre i å dyrke egne nederlag. Allerede før vi gikk inn i regjering sa jeg at vi måtte være ærlige om tapene og stolte av gjennomslaget. Det har vi vært, sier Jensen.

Hun fristes ikke av manøveren til Kristin Halvorsen, som byttet statsrådspost for å løfte SV og gjøre partiet mer synlig.

- Uansett hvilken statsrådspost du har, hefter du for hele regjeringens politikk. Som finansminister får du oversikt over helheten i politikken og mulighet til å påvirke alle beslutninger som tas av regjeringen, sier hun.

Støre-hån

At Jensen ser optimistisk på mulighetene for en ny regjeringsperiode skyldes ikke utelukkende brukbare meningsmålinger og det hun opplever som gode skussmål fra egne velgere.

At Ap kan bli avhengig av støtte fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne etter valget, gjør sannsynligheten større for en ny valgseier, ifølge Jensen, som mener en stemme til Støre er en stemme til Rødt og MDG.

- Det framstår ikke akkurat som et handlekraftig alternativ som kan styre Norge inn i framtiden med nye og moderne løsninger. Jeg ville iallfall ikke ha vært i det selskapet, for å si det sånn.