- Jeg synes det ligner noe annet

Ikke alle ser pennesplitten i kommunevåpenet til Nye Volda kommune.

DISKUTERT: Slik ser det nye kommunevåpenet til Nye Volda kommune ut.
DISKUTERT: Slik ser det nye kommunevåpenet til Nye Volda kommune ut. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For snart to år siden ble kommunevåpenet for Nye Volda kommune vedtatt, men da diskusjonen rundt motivet tok av på en kvinnegruppe på Facebook denne uka, sperret lege Therese Utgård øynene opp.

«Med all respekt..hva er det de sammenslåtte kommunene har tenkt på med dette nye kommunevåpenet?? Kan være en yrkesskade, men jeg synes det likner noe helt annet!» skrev hun på Twitter denne uka.

LIKT? Grafisk fremstilling av det kvinnelige kjønnsorgan. Foto: Scanpix
LIKT? Grafisk fremstilling av det kvinnelige kjønnsorgan. Foto: Scanpix Vis mer

Utgård er bosatt i Sykkylven kommune utenfor Ålesund, og jobber som lege og noen ganger med seksuell helse.

- Min første tanke var at jeg synes dette likner veldig på en kvinnes vulva, sett nedenifra. Det er så klart mulig det er en yrkesskade, men det var det jeg så umiddelbart, sier Utgård til Dagbladet.

Fra begge kommunene

Motivet ble bestemt i 2018, da Horningdal og Volda ble slått sammen til en kommune, og skal forestille en pennesplitt omkranset av to ljåblader.

Hun er ikke den første som reagerer på det nye kommunevåpenet. I forkant av avgjørelsen fikk motivet flere kallenavn, som «Dama med ljåen» og «Heraldisk porno» ifølge Sunnmørsposten.

Kommentarene har heller ikke latt vente på seg etter at Utgård tvitret.

SER NOE ANNET: Lege Therese Utgård synes kommunevåpenet til Nye Volda kommune ligner noe annet. Foto: Privat
SER NOE ANNET: Lege Therese Utgård synes kommunevåpenet til Nye Volda kommune ligner noe annet. Foto: Privat Vis mer

«Er dette Fittjar kommune?», skriver en, mens to andre foreslår henholdsvis «Voldta kommune» og «Vulva kommune».

Det nye kommunevåpenet har tatt med seg de tidligere elementene Hornindal og Volda hadde i de gamle kommunevåpnene. Pennesplitten kommer fra Volda, og de to ljåbladene kommer fra Hornindal.

– Jeg ser en vulva med kjønnslepper, samtidig som det er tydelig at det er en penn og to ljåer.

– Gir plass

Jon Tvinnereim, som var leder i Temakomiteen for nytt kommunenavn og kommunevåpen, sier at de ikke har sett den samme assosiasjonen.

NYE VOLDA: Slik er det nye kommunevåpenet.
NYE VOLDA: Slik er det nye kommunevåpenet. Vis mer

– Det var litt ulike vurderinger av det underveis, og det var bare to stykker som stemte for andre alternativ, sier han.

- De fleste reaksjonene vi har fått på det, er at det er et fint kommunevåpen, fordi det er kombinasjon av begge de gamle kommunevåpnene. Folk flest virker som de bare har god ord å si om resultatet.

Therese Utgård sitter selv i kommunestyret for Senterpartiet i Sykkylven kommune, og sier at hun vet hvor vanskelig det er å finne på nytt navn, samtidig som det skal harmonere med ordførerkjede og kommunevåpen.

- Jeg synes ikke kommunevåpenet er problematisk, men heller morsomt og fint at to mannlige ordførere hedrer kvinnene og gir oss en plass i det nye kommunevåpenet, sier Therese Utgård.

- Jeg håper at også politikken deres gir stor plass til kvinnene, sier hun.

Ljåene symboliserer de sterke smed- og håndverkstradisjonene i Hornindal, mens pennesplitten symboliserer skole- og studiestedet Volda som et redskap for skriftlig kunnskap, ifølge Jan Arne Kragset, sønnen til Helge Kragset som tegnet det opprinnelige kommunevåpenet til Volda.

Assosiasjoner til kvinnen

Det er ikke første gang Voldas pennesplitt har fått oppmerksomhet.

Da det endelige motivet skulle avgjøres i april 2018, var det ifølge Møre Nytt, flere vittige stemmer i Fellesnemda som også mente det er en kvinnes edlere deler ljåbladene passer på.

Haram-ordfører Vebjørn Krogsæter som leder nemnda til det nye kommunevåpen til Ålesund kommune husker godt debatten da pennesplitten første gang ble innført.

- Flere politikere hevdet de fikk assosiasjoner til kvinnekroppen framfor pennesplitten, og de var skeptiske. Men, det er nok grunn til å tro at en ungdom i dag vet mer om kvinnekroppen enn om pennesplitten, sa han til Sunnmørsposten.

I alt kom 50 forslag til nytt kommunevåpen inn i prosessen før Nye Volda landet på motivet de nå bruker.

- Vi er veldig godt fornøyde med det nye kommunevåpenet vårt. Intensjonen var å få med begge kommunene i motivet, og det har vi klart, sier ordfører i gamle Volda kommune, Jørgen Amdam (Ap) til Dagbladet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra tegneren av det nye våpenet, Dagfinn Fløtre. Det opprinnelige ble tegnet av Helge Kragset.

Til grunn for valg av det nye motivet la komiteen følgende til grunn:

«Dei mange forslaga med kombinasjonar av dei to motiva, pennesplitt og tre ljåar kan tyde på at det er ei positiv forventning om at begge kommunane skal få med seg noko av identiteten i dei noverande kommunane inn i nye Volda.

Forslaget vi har landa på peker seg ut både ved ein god og lett attkjennande symbolikk og med ei vellukka utforming. Dette er også det forslaget av dei aktuelle som på beste måte sidestiller og likestiller dei to kommunane ved at dei to symbola er sette saman som ein vakker heilskap. Kombinasjonen av ljå og pennesplitt fører også vidare noko av den positive identiteten til både Hornindal og Volda inn i nye Volda.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer