- Jeg synes ikke foreldreløse barn burde få komme inn i USA nå

Kraftig debatt om syriske flyktninger i USA etter Paris-terroren.

FLYKTER FRA KRIG OG TERROR: Det er flere millioner syriske flyktninger i nabolandene Libanon, Jordan og Tyrkia, og mange lever under svært kummerlige forhold. Her fra Bekaadalen i Libanon. Flere amerikanske guvernører tar nå til orde for å nekte syriske flyktninger adgang til USA. Foto: Joseph Eid / AFP Photo / NTB scanpix
FLYKTER FRA KRIG OG TERROR: Det er flere millioner syriske flyktninger i nabolandene Libanon, Jordan og Tyrkia, og mange lever under svært kummerlige forhold. Her fra Bekaadalen i Libanon. Flere amerikanske guvernører tar nå til orde for å nekte syriske flyktninger adgang til USA. Foto: Joseph Eid / AFP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele 27 amerikanske guvernører motsetter seg å ta imot flyktninger fra Syria etter terrorangrepene i Paris. Alle unntatt én er republikanere, skriver CNN.

Årsaken er at en av terroristene som sprengte seg selv etter massakren i konsertlokalet Bataclan angivelig skal ha kommet som flyktning fra Syria.

Selv ikke babyer New Jersey-guvernør Chris Christie, som også er republikansk presidentkandidat, mener nå at ingen syriske flyktninger burde få komme inn i USA, selv ikke småbarn og babyer.

- Jeg synes ikke foreldreløse barn under fem år burde få komme inn i USA nå. De har ingen familie her, hvordan skal vi ta vare på dem, sa han da han gjestet «Hugh Hewitt Show» mandag.

- Jeg stoler ikke på at myndighetene effektivt sjekker de menneskene de ber oss ta imot, sa han videre.

Mulig falskt pass Passet til Mohammad Al-Ahmad, født 10. september 1990 i Idlib i Syria, ble funnet ved siden av en av gjerningsmennene i Bataclan. Fingeravtrykkene til det som antas å være terroristen stemmer overens med en person som ankom Hellas 3. oktober med dette passet.

Franske myndigheter har imidlertid  ikke klart å verifisere om passet er ekte. Politiet i Serbia har nå arrestert en mann med et pass med identiske detaljer, men ulikt bilde. Dette styrker teorien om at passet er falskt.

Det har bare kommet 1500 syriske flyktninger til USA siden 2011, men Obama-administrasjonen annonserte i september at de vil ta imot 10 000 til neste år.

Det er de føderale myndighetene som avgjør hvor mange flyktninger som får komme til landet, men delstatsguvernørene kan gjøre prosessen vanskeligere.

Skylder på kulda Den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee mener at syriske flyktninger burde holdes utenfor Minnesota, fordi det er så kaldt.

- Kan du forestille deg en gjeng syriske flyktninger som har bodd i ørkenen hele livet som plutselig blir kastet inn i et engelskspråklig samfunn? Hvor det kanskje er 20 minusgrader, som i Minnesota? Jeg mener, jeg skjønner ikke hva vi tenker på, sier han i et intervju med Fox News radio.

I et annet Fox-intervju sier han «det er på tide å våkne og lukte falafel» og at USA «importerer terrorisme».

Ønsker religiøse tester Også guvernøren for den amerikanske delstaten Alabama, Robert Bentley (R), sier han ikke vil ta imot Syria-flyktninger på grunn av Paris-terroren.

- Jeg vil ikke stille meg bak en politikk som setter Alabamas innbyggere i fare, ser han ifølge nyhetsbyrået AP, mens politiet i Alabama opplyser at det per nå ikke fins noen informasjon om terrortrussel mot delstaten.

Den republikanske presidentkadidaten Jeb Bush, broren til tidligere president George W. Bush, har tatt til orde for at USA først og fremst bør beskytte kristne fra Syria. Hans motkandidat, Texas-senator Ted Cruz, har gått så langt som å si at han ønsker religiøse tester av flyktninger.

Obama reagerer kraftig Cruz' foreldre kom selv til USA som flyktninger fra Cuba, og utspillet hans har tydelig provosert president Barack Obama.

- Når jeg hører en politisk leder foreslå at det burde være religiøse tester som avgjør hvorvidt en person som flykter fra et krigsherjet land skal få beskyttelse, samtidig som noen av disse menneskene selv kommer fra familier som har fått beskyttelse da de selv flyktet fra politisk forfølgelse, det er skamfullt. Det er ikke amerikansk, tordner Obama.

- Vi har ikke religiøse tester på vår medmenneskelighet.

Han får støtte fra den demokratiske presidentkandidaten, tidligere guvernør i Mayland, Martin O'Malley.

- Det å gjøre et religiøst samfunn til syndebukker og avvise de som flykter fra IS' terror og forfølgelse er akkurat det terroristene vil, sier han i en uttalelse.

- Vi må ta oss sammen og handle som amerikanere og følge våre prinsipper. Det er kvinner og barn som dør og flykter fra akkurat den samme terroren som rammet Frankrike. Dette er en tid for amerikansk lederskap.

- Ofre for det samme Frankrikes president Francois Hollande er også klar på at flyktningene som kommer innover i Europa ikke skal bli rammet av handlingene til terroristene.

- Syrias innbyggere er ofre, understreker Hollande.

- Jihadistisk terror truer hele verden, ikke bare Frankrike. Dette er en krig som kommer til å ta tid, men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner. Terroristene representerer ingen.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier til Dagbladet at det nå er særlig viktig å slå ring om å beskytte av flyktninger.

- Heldigvis registrerer vi at europeiske ledere nå minner om at det er viktig å opprettholde prinsippet om beskyttelse av flyktninger. Vi må huske på at det er så mange syrere som har opplevd det vi var vitne til i Paris i helga, nemlig angrep på sivile. Det er nettopp derfor de flykter, sier han.