Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg synes ikke noe om politikere som sier noe i ett rom, og mener noe annet i et annet rom

Venstre-leder Trine Skei Grande ut mot Per Sandberg (Frp).

MER ASYLBRÅK: Trine Skei Grande mener Per Sandbergs utspill om at han ønsker en folkeavstemning om innvandring som Sveits, gjør asylforhandlingene med regjeringsforhandlingene med Venstre vanskeligere. Det er knyttet stor spenning til hvor langt KrF og særlig Venstre vil greie å dra Høyre og Frp over på sin side i asylpolitikken. Her er Erna Solberg, Siv Jensen og de to støttepartienes ledere, Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) fra valgnatta nå sist. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MER ASYLBRÅK: Trine Skei Grande mener Per Sandbergs utspill om at han ønsker en folkeavstemning om innvandring som Sveits, gjør asylforhandlingene med regjeringsforhandlingene med Venstre vanskeligere. Det er knyttet stor spenning til hvor langt KrF og særlig Venstre vil greie å dra Høyre og Frp over på sin side i asylpolitikken. Her er Erna Solberg, Siv Jensen og de to støttepartienes ledere, Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) fra valgnatta nå sist. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Sandbergs uttalelse om at han er for en folkeavstemning om innvandring har satt sinnene i kok i Venstre. Under Stortingets spørretime i dag gikk både Abid Raja og Venstre-leder Trine Skei Grande  hardt ut mot Frps justisminister Anders Anundsen.

- Gjør det vanskeligere Nå sier Trine Skei Grande at Per Sandbergs utspill om at en folkeavstemning om innvandring bør bli et tema i Norge også, kan ødelegge for de vanskelige asylforhandlingene som nå pågår mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene.

På spørsmål om hvordan Sandbergs utspill påvirker asylforhandlingene, sier Grande rett ut:

- Dette er ikke bra for prosessen. Det gjør det jo vanskeligere.

Venstre har i samarbeidsavtalen, som binder Venstre og KrF opp til et forpliktende samarbeid med regjeringen, fått gjennomslag for at man skal gjennomføre en regelendring i asylpolitikken når det er tale om å ta hensyn til barnets beste.

Det er stor uenighet om hvordan man skal konkretiseringen dette hensynet i lov og forskrift opp mot de såkalte innvandringsregulerende hensyn. Her står Venstre og Frp lengst fra hverandre. Det er høyst usikkert hvor forhandlingene lander. Forrige gang de møttes var for en uke siden.
Asylstrid i regjeringen Som regjeringens støttespiller var det derfor helt avgjørende for Venstre at partiet fikk gjennomslag for regjeringens politikk på området i samarbeidsavtalen.

Til Dagbladet utdyper Grande sin frustrasjon over Frp-nestleder Per Sandbergs innvandringsutspill:

- Jeg har sittet i samme rom og forhandlet fram denne plattformen og som står for noe helt andre ting enn det Per Sandberg gir uttrykk for nå, sier hun og legger til:

- Jeg synes ikke noe om politikere som sier noe i ett rom og som mener noe i et annet.

- Omgår sannheten Per Sandberg sier dette i respons til Grande:

- Jeg er meget skuffet over Venstre, Norges eldste parlamentariske parti, som plutselig har blitt imot folkeavstemninger. Jeg er meget skuffet over at lederen i Venstre som omgår sannheten til de grader. Hun bruker vikarierende karakteristikker om meg og Frp på en ikke-eksisterende sak med tanke på regjeringsplattformen, sier Sandberg og utdyper:

- Det eneste riktige som Trine Skei Grande har sagt, er at vi ikke diskuterete folkeavstemning om innvandring under regjeringsforhandlingene. Derfor er det ikke å gå imot samarbeidsavtalen, fordi det ikke står noe der om folkeavstemninger. Nå må Trine Skei Grande tenke seg om med tanke på å skulle legge lokk på Frps folkevalgte, sier han.

- Står bak avtalen Sandberg gjør det tydelig at han aldri har sagt at han ikke lenger står for samarbeidsavtalen har selv har signert.

-Ja, vi har en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Det stod ingenting i samarbeidsavtalen dette. Dermed kan det heller ikke være et brudd på samarbeidsavtalen å ønske seg folkeavstemning om dette. På samme måte som det ikke sto noe om dieselavgiften som Venstre og KrF fikk gjennomslag for i Stortinget. Er det da et brudd på samarbeidsavtalen?  spør Sandberg.

Oslo 20140203. Per Sandberg etter møte på FRP-kontoret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Oslo 20140203. Per Sandberg etter møte på FRP-kontoret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart