ENGASJERT: Veronica Orderud publiserte selv et forsvar for juryordningen på støttegruppa til Eirik Jensen på Facebook mandag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ENGASJERT: Veronica Orderud publiserte selv et forsvar for juryordningen på støttegruppa til Eirik Jensen på Facebook mandag. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Veronica Orderud om Eirik Jensen

- Jeg synes kjempesynd på Eirik Jensen

Veronica Orderud har i snart 20 år kjempet mot politi og påtalemyndighet. Nå mener hun Eirik Jensen, som trolig må gjennom en ny kamp i retten, er blitt truffet av «karma».

Etter nøyaktig fem måneder i Borgarting lagmannsrett ble utfallet av ankesaken mot den narkotika- og korrupsjonstiltalte eks-politimannen Eirik Jensen det han selv kaller det verst tenkelige.

- Karma

- Skal jeg se på det litt smålig, så ser jeg jo at Jensen og mange av hans tøffe kolleger i politiet sier at de har mistet all tro på rettsvesenet. Det er jo litt «karma» når de har bidratt til at andre har måttet stå i det i årevis. Men jeg føler med ham. Jeg vet hvilken påkjenning det er og synes kjempesynd på ham, sier trippeldrapsdømte Veronica Orderud (46) til Dagbladet.

Juryen på ti lekfolk frikjente Jensen (61) for medvirkning til narkotikainnførsler, men fant ham skyldig i grov korrupsjon. Halvannen time etterpå ble imidlertid jurykjennelsen opphevet av de tre fagdommerne i saken.

Én som vet bedre enn de fleste hvordan det er kjempe mot politi- og påtalemyndighet, er Veronica Orderud, som i 2002 ble dømt for medvirkning til overlagt drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i mai 1999. Fortsatt kjemper hun og eksmannen Per for gjenopptakelse av saken og ny etterforskning.

- Synes veldig synd på ham

- Det krever vanvittig mye å stå i noe slikt. Jeg er bekymret for om han som menneske om han overhodet makter det. Er han rustet til det? Jeg synes veldig, veldig synd på ham, sier hun.

SKUFFET: Eirik Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse, og mener at lagmannsretten spytter på juryen. Video: Nicolai Delebekk Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Fagdommerne mener at Jensen utvilsomt er skyldig - og opphevelsen vil etter all sannsynlighet føre til en ny behandling for lagmannsretten, da med meddomsrett med fem lekdommere og to fagdommere. Det vil trolig ikke skje før i 2020.

Nederlaget var komplett for Jensen, som mener at lagmannsretten «spytter på juryen» med avgjørelsen.

- Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Hadde dette vært en ordinær sak, så hadde man nok nøyd seg med dette. Men dette er en sak som media og andre har blåst opp til å bli veldig stor. Jeg tror det står mye på spill her, sa Jensen like etter konklusjonen kom mandag.

Det er snart fem år siden Eirik Jensen 24. februar 2014 ble pågrepet i garasjen på politihuset på Grønland i Oslo. Mest sannsynlig kommer ikke den nye saken i lagmannsretten opp før i 2020. Eks-politimannen har i hele perioden hevdet sin uskyld.

Innlegg i støttegruppe

Orderud var først ute på støttegruppa til Eirik Jensen på Facebook. Gruppa har over 20 000 medlemmer, og Orderuds innlegg, publisert like etter at fagdommerne i går opphevet juryens kjennelse, har vekket stort engasjement.

«Er det fortsatt noen som tror at det å fjerne juryordningen vil styrke rettssikkerheten …?» skrev 46-åringen mandag.

SKUFFET: Øyvind Nordgaren var Eirik Jensens sjef i ti år. Dagbladet var hjemme hos Nordgaren da det ble klart at fagdommerne setter juryens kjennelse til side. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

- Jeg er generelt imot å avvikle juryordningen. Jurister har ikke noen bedre evne til å vurdere bevis bedre enn mennesker med sunn fornuft, sier hun, som selv ble felt av en jury i Eidsivating lagmannsrett i 2002.

- Det er mange som hevder at vi fikk et bevis på at juryen ikke fungerte fordi kjennelsen ble satt til side, men jeg mener det viser hvor sleip jussen er.

- Småpenger

Orderud forteller at hun ble meldt inn i støttegruppa til Eirik Jensen av en bekjent. Hun har heller ikke vært særlig aktiv i den pågående debatten på gruppa.

- Jeg synes at Eirik Jensen blir stemplet som en skitten politimann. I mange år har jeg hatt kjennskap til det heavy kriminelle miljøet, og jeg har aldri hørt om det. En «dirty cop» i Oslo-politiet ville det vært snakket om. Det tror jeg ikke man klarer å holde skjult.

Cappelen har hevdet at han har gitt Eirik Jensen 500 kroner per kilo hasj, med 13,9 tonn over en tiårsperiode, som ligger til grunn i tiltalen, vil dette bety en sum på 15 millioner kroner. Det er ikke funnet spor av et slikt beløp.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- De kriminelle gutta som jeg dessverre har hatt kontakt med, går med en halv million i lommepenger. 40 000 kroner er ikke en kveld på byen en gang.

- Har nok vært bajas

Hun fulgte den avgjørende dagen mandag med spenning.

- Jeg har ikke trodd på frifinnelse, og var hundre prosent overbevist om tilsidesettelse etter at juryens kjennelse ble lest opp. Dommerne skal jo nærmest bare skrive under på tiltalen som er tatt ut. At domstolen skal være uavhengig, det er bare tull, sier Orderud.

- Hvis ikke politiet klare å grave opp en stor konto på Caymanøyene, blir ikke jeg overbevist om at Jensen er skyldig. Han har nok vært bajas og gitt blanke i regler, slik mange av MC-politifolka har gjort, men noen i politiet har beskyttet og godtatt det, ellers hadde det ikke gått.

- I vår sak slo Riksadvokaten seg på brystet over at de hadde vært kreative for å få domfellelse. Jeg bli lei meg for det. Jeg mener at påtalemyndigheten ikke skal være kreativ, sier hun.

- En sterk person

Både Eirik Jensen selv og mange av hans venner og støttespillere var sjokkerte over avgjørelsen. Jensens mangeårige kollega Øyvind Olsen var blant dem.

- Eirik Jensen er en sterk person, så han greier nok det. Men det er et forferdelig press på den stakkars mannen. Det blir hardt for ham. Han vil ikke få koblet av, han blir gående og tenke på dette og bygge seg opp igjen til en ny, lang runde. Det er ganske umenneskelig, sier Olsen, som sa han hadde tenkt å ta en telefon til sin venn mandag kveld.

- Dramaet og marerittet fortsetter, sa Jensens mangeårige sjef Øyvind Nordgaren.

- Dette blir ytterligere en tung periode, sa Jensen selv etter avgjørelsen mandag.