- ET VARMT HJEM: Rune Øygards bror forklarte i tingretten i dag at han og broren vokste opp et et hjem med mye kjærlighet og varme. Her er Rune Øygard sammen med medforsvarer Martin Eiebakke utenfor tinghuset i Lillehammer i forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen
- ET VARMT HJEM: Rune Øygards bror forklarte i tingretten i dag at han og broren vokste opp et et hjem med mye kjærlighet og varme. Her er Rune Øygard sammen med medforsvarer Martin Eiebakke utenfor tinghuset i Lillehammer i forrige uke. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

- Jeg syntes han tøyde strikken langt

Rolv Kristen Øygard mener mye av den spesielle dialogen mellom broren og jenta kan forklares med familiesjargong, men er likevel skuffet over Skype-chatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rune Øygards bror tegner det samme bildet av brødrenes oppvekst som ordføreren selv gjorde under sitt vitnemål.

Rolv Kristen Øygard mener også mange av de spesielle uttrykkene broren har brukt i kommunikasjonen med den fornærmede 17-åringen kan forklares.

- Vi vokste opp i en familie hvor foreldrene absolutt var til stede. Vi vokste opp i et hjem med mye kjærlighet, omsorg og varme, sier han fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Spesiell familiesjargong Ifølge broren, som er ordfører for Senterpartiet i Skjåk kommune, er dette noe Rune Øygard har tatt med seg videre i livet.

- Både Rune og Reidun er sterke omsorgspersoner. Han orket for eksempel ikke å tenke på at det kunne være andre folk i bygda som satt alene på julekvelden, sier Rolv Kristen Øygard.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spør vitnet om de hadde en spesiell «sjargong» i hjemmet, høyst sannsynlig fordi Rune Øygard har bortforklart mye av den seksualiserte kjærlighetsdialogen med fornærmede (17) med at de to hadde en spesiell sjargong seg imellom.

- Ja det må jeg kunne si. Det var som sagt hjem med mye kjærlighet og varme, så vi pratet om at vi var glade i hverandre og brydde oss om hverandre og det var en del tullprat i tilknytning til det, sier Øygards bror.

- Kan bety noe annet Han blir også konkret spurt om ord og uttrykk broren har brukt i dialog med jenta. Rune Øygard ar blant annet spurt fornærmede på Skype om hun ville gifte seg med ham. Da var jenta 14 år gammel.

- Det hadde vi fra far. Det var en del av sjargongen vår, «jenta mi» og «kjæresten min» og slikt, sier Rolv Kristen Øygard.

I likhet med Rune Øygards kone, påpeker broren også at deres lokale dialekt kan oppfattes feil.

- Har hørt i ettertid at det har vært fokus på ordbruk. Mange har tatt kontakt med meg fordi de føler vi har ord i dialekten vår som kan ha ulik betydning, sier han.

- For eksempel når jeg sier at noen er «snodig» er det voldsomt positivt ladet, men for andre kan jo det bety at noen er snål.

Ikke sett sammenhengen Bruken av ordet naken, kan bety å ikke ha på seg nok klær, ifølge broren.

- Å være «naken» betyr på en måte å være lettkledd. Å gå i t-skjorte og stilongs, slike ting. Å være naken betyr egentlig å være lettkledd, sier broren.

- Men har du sett hvilken sammenheng «naken» framstår i i Skype-meldingene?, spør bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

- Nei, svarer han.

Skuffet Broren medgir også at han generelt er skuffet over den mye omtalte Skype-chatten mellom broren og fornærmede.

GRISEPRAT: Den seksualiserte dialogen mellom Vågå-ordføreren of fornærmede ble igjen tema i retten i dag. Her er 17-åringen sammen med sin bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GRISEPRAT: Den seksualiserte dialogen mellom Vågå-ordføreren of fornærmede ble igjen tema i retten i dag. Her er 17-åringen sammen med sin bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hvis det stemmer, så er ikke det ord jeg ville ha brukt. Da er jeg skuffet. Det liker jeg ikke, ut fra det jeg har hørt, sier han.

- Var det noe du reagerte på da du så dem sammen, spør aktor Thorbjørn Klundseter.

- Jeg syntes han tøyde strikken langt. Han ga henne veldig mye oppmuntring. Han følte et ansvar for å bygge opp jenta. Og vi merket på hele kroppspråket at hun forandret seg, at hun hadde et mye tryggere og roligere uttrykk, sier broren.

Et tøft år - Hvis du som ordfører skulle reist på tur med ei 14 år gammel jente, ville du ha overnattet på samme rom da, spør bistandsadvokat Braathen Hjortdal.

- Det er et hypotetisk spørsmål.

- Men du har ikke noe svar?

- Det har aldri vært aktuelt, så jeg har ikke tenkt på det, svarer broren.

Han forteller også om en vanskelig situasjon etter siktelsen.

- Det er tøft, jeg føler jeg har blitt mange år eldre på ett år. Det går sterkt inn på mange. Arbeidskapasiteten min har blitt redusert, jeg har større problemer med å konsentrere meg. Det har satt varige sår, sier han.

FORSVARETS VITNER: Som i går, er det Mette Yvonne Larsen som fører vitnene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVARETS VITNER: Som i går, er det Mette Yvonne Larsen som fører vitnene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer