- Jeg takker Norge for rollen de har i verden

Bill Clinton på Oslo-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs tidligere president Bill Clinton er på besøk i Oslo, og i den forbindelse holdt han i dag et foredrag for ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset.

- Det fine med å være eks-president er at du kan si hva du vil. Det triste er at ingen trenger å høre på hva du har å si, med mindre kona di stiller som presidentkandidat, sa Clinton til latter fra salen.

De siste årene har Norge gitt Clinton-ekteparets stiftelse nærmere en halv milliard kroner i støtte. Dermed er Norge den største giveren til organisasjonen, som blant annet er engasjert i klima, global helse og energispørsmål.

- Jeg takker for rollen Norge spiller i verden og har spilt lenge, for fred og samarbeid. Norge viser at man både kan ha et solidarisk samfunn og økonomisk vekst, sa Clinton under foredraget.

Clinton er kjent som en av verdens dyreste foredragsholdere, med stykkpris opp mot 1 million kroner per foredrag. Han holder imidlertid onsdagens foredrag gratis, skriver VG.

- De mest suksessfulle stedene i verden gjør det dere gjør. Dere fokuserer mer på hva vi har til felles, og den framtiden vi har til felles. Vår felles menneskelighet teller mer. Før vi har en kjerne verden over som tror på det, så vil alle ustabilitet og usikkerhet fortsette i verden, sa Clinton.

Tre hovedutfordringer Clinton snakket varmt om samarbeidet han har hatt med Norge, både som president og etter at han forlot Det hvite hus.

- Dere bryr dere om hvordan ting blir gjort. Jeg liker det. Folk er fanget i fattigdom verden over på grunn av korrupsjon og inkompetanse, sa Clinton.

Eks-presidenten gikk inn på det han mener er tre hovedutfordringer i verden.

- Den første er ulikhetene. Før jordskjelvet i Haiti levde 70 prosent av befolkningen på under to dollar om dagen. Det andre er at verden er for ustabil. Noe ustabilitet er bra, men for mye er paralyserende. IS vet det, det er derfor de er så gode på det, sa Clinton.

Den tredje hovedutfordringen mener Clinton er at den måten vi ble rike på ikke er bærekraftig.

- Det er en fantastisk verden vi lever i. Den er full av ubegrenset potensiale. Men den er for ulik og ustabil, og den er ikke bærekraftig, sa Clinton.

Norge som forbilde Tirsdag møtte eks-presidenten statsminister Erna Solberg. Norges samarbeid med bistandsprosjektene i regi av Bill Clinton var tema for møtet. Ingen andre land har gitt mer penger til Clintons veldedige stiftelser.

Det vanket da også pene ord da Clinton og Solberg møttes i den norske statsministerboligen tirsdag kveld.

- Norge er et forbilde. Ikke bare fordi dere gir så høy andel av deres brutto nasjonalprodukt til bistand, men også fordi dere får så mye igjen for pengene. Jeg skulle ønske alle andre land, inkludert mitt eget, fulgte Norges eksempel, sa ekspresidenten på vei inn til samtalene, ifølge NTB.

Under foredraget snakket han også om at Norge er et mer interessant sted nå enn før.

- Om du går på gata, treffer du folk fra alle steder i verden. En fyr spurte meg i går om han kunne ta et bilde. Jeg spurte hvor han var fra, og han fortalte at han var fra Cuba og hadde bodd i Norge i 15 år. Første gang jeg var i Norge var det ikke mange cubanere her. Norge er et mer interessant sted nå enn det var for 30 år siden, sa Clinton.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer