- Jeg takker Norge

Aleksandr Nikitins knusende seier over Russlands sikkerhetspoliti, FSB, betegnes som den viktigste rettsavgjørelsen siden kommunismens fall. - Jeg kunne gråte av glede. Endelig er jeg en fri mann. Jeg takker Bellona og Norge, sa Nikitin kort etter at dommer Sergej Golets forkynte frifinnelsen i St. Petersburg i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsavgjørelsen er historisk. For første gang ble Norge trukket direkte inn i en spionsak i Russland. Da Nordflåterapporten om radioaktiv forurensning fra de russiske militære installasjoner i nord ble hemmeligstemplet og spion-merket, ble samtidig Bellona gjort til hovedaktør i Russlands viktigste menneskerettighetssak siden Andrej Sakharov og Sovjet-tida.

Den største seieren

Nå vil Bellona og Nikitin fortsette arbeidet for atomopprydding i nord.

- Nå skal vi i gang med en ny rapport. Her skal løsningene på atomproblemet skisseres, lover Frederic Hauge overfor Dagbladet midt i gledesrusen.

Nikitin var rørt til tårer over frifinnelsen:

- Jeg takker alle venner i Europa, og ikke minst alle menneskerettighetsforkjempere og enkeltpersoner hjemme i Russland som har kjempet min sak i disse fire årene, sa han etter at frifinnelsen var et faktum. Nikitin og hans advokat Jurij Schmidt la ikke skjul på hvor viktig rettsavgjørelsen er for Russlands vei mot et fritt, demokratisk samfunn.

- Dette er det første store skritt på veien mot en demokratisk rettsstat, sa Schmidt til russisk, amerikansk og europeisk presse i går ettermiddag.

Til Dagbladet sa han dette:

- Seieren er den viktigste rettsavgjørelsen i Russland i nyere tid. Nå vet alle at Nikitins engasjement ikke var spionasje, men tvert imot samfunnsgavnlig og fortjenstfullt arbeid. Denne sannheten er nå offisiell.

Nikitins forsvarer regnes som Russlands fremste menneskerettighetsadvokat. Hans navn blir ikke mindre lysende etter Nikitin-frifinnelsen. Selv regner Schmidt gårsdagens rettsavgjørelse som sin viktigste seier noensinne.

Da frifinnelsen var et faktum i går, kunne det glade kaos bryte løs:

- Vi er bare veldig, veldige glade. Det har vært en lang og fæl prosess gjennom fire jævlige år. Vi ante ikke at vårt miljøarbeid i nord skulle få slike konsekvenser. Men når vi ser på det i dag, med denne historiske frifinnelsen, var det kanskje verd alt strevet. Men det siste må Aleksandr svare på, sa en jublende glad Bellona-leder Frederic Hauge i går kveld.

Lykkeønsker og gratulasjonstelegrammer fra alle de store menneskerettighetsorganisasjonene strømmet inn da frifinnelsen var et faktum i går, med Amnesty og Human Rights Watch i spissen.

- Vi kan nesten ikke tro at det er sant, istemte Nikitins sjef Frederic Hauge sammen med kollegaen.

Jubeldommen

Dommen er et knusende juridisk dokument for det tidligere KGB. Det fastslås at lovanvendelsen i tiltalen strider mot den russiske konstitusjonen. Bruken av hemmelige lover med tilbakevirkende kraft avvises blankt av byretten. Videre stemples alle de opplysninger som Nikitin og Bellona har benyttet seg av, som åpne og dermed fullt lovlige. Langt på vei karakteriseres Nikitins arbeid for miljøsikkerhet, med fokus på atomtrusselen i nord, som fortjenstfullt.

- Nå skal vi ut og feire. Det har vi fortjent, sa en overlykkelig Frederic Hauge. Sammen med Aleksandr Nikitin lover han at miljøarbeidet i Russland skal fortsette med uforminsket kraft.

- Det kanskje aller viktigste er at vi har vist unge folk i Russland at det går an å kjempe mot FSB og vinne, la Hauge til.

Dommer Sergej Golets sa under gårsdagens domsavsigelse at Aleksandr Nikitin kan kreve erstatning fra FSB. Spørsmålet om saksomkostninger ble ikke tatt opp i går. Bellona har hatt millionutlegg siden prosessen startet for over fire år siden.

Anker

Påtalemyndigheten varslet i går kveld at de vil anke dommen. Men lite tyder på at en anke vil føre fram når dommen fra St. Petersburg i går er så klar som den er. En talskvinne for FSB har på den annen side varslet at de hemmelige tjenester vil respektere dommen.

<B>ENDELIG FRI: Aleksandr Nikitin kunne endelig slippe jubelen løs i går da han ble frifunnet for spionanklagene etter fire års kamp mot det russiske sikkerhetspolitiet.